De 10 beste uspolerte strender i Andalusia

Andalusia er kjent for sin storslåtte, knapt 1000 kilometer lange kystlinje. Her finnes alt hva hjertet begjærer, og nettopp diversiteten gjør området til en av Europas mest populære kyststrekninger.

Her får dere vår egen Topp 10 liste over de beste strender i Andalusia. Vi beveger oss fra øst mot vest og kommer forbi mange små, nesten ukjente strender. Mange av dem ligger utenfor de gjengse turistområdene, og de fleste ligger i beskyttede naturreservater. Så gå stille med dørene så de små uspolerte perlene ikke blir nedrendt!

Det var nesten umulig å velge ut kun 10 strender, så vi må i denne omgang stoppe ved Costa de La Luz, som fortjener sin helt egen Topp 10.

Går ferien til Sydspania kan man her finne overnatting i noen av Andalusias beste ferieboliger.

Og la oss så også finne frem badetøyet og ta en tur på stranden! Vi starter i øst, i provinsen Almería.

Playa el Playazo

Playa el Playazo, Cabo de Gata, Almeria

Første stopp er den storslåtte nasjonalparken Cabo de Gata-Nijar. Her er klimaet varmt og tørt det meste av året, og vanntemperaturene er så også der etter! Hele veien langs Cabo de Gatas kyststrekning finnes det spektakulære strender, som for eksempel de nordlige Playa de los Muertos og Las Negras, og den sydlige Playa de los Genoveses. Men skal vi innsnevre utvalget helt må førsteplassen gå til Playa el Playazo.

Playa el Playazo ligger omtrent midt på nasjonalparkens lange kyststrekning, ikke langt fra landsbyen Las Negras. Der ligger den ideelle stranden å besøke hvis man har barn med på turen. Det er enkel adgang i bil, og parkeringsplassen ligger like ved siden av stranden. Derutover er vannet ikke spesielt dypt og godt beskyttet av de omkringliggende klippene. Playazo er – i likhet med de fleste andre av nasjonalparkens strender – også et fantastisk sted for snorkling.

Få ytterligere informasjon om Playa el Playazo og Cabo de Gata.

Playa de Monsul

Monsul strand, Cabo de Gata

Playa de Monsul ligger også i nasjonalparken Cabo de Gata-Nijar. Denne bildeskjønne stranden er et stjerneeksempel på Cabo de Gatas største fortrinn, nemlig de utallige kilometer med uspolert kystlinje og paradisiske strender. Monsul har likeledes opptrådt i både Hollywood-filmer, reklamer og adskillige spanske filmer.

Playa de Rijana

Playa de la Rijana, Costa Tropical

Fra Almerías ørkenlignende landskap beveger vi oss nå videre vestover til Costa Tropical og den flotte kyststrekningen kalt Granadino.

Det tørre og rå landskapet avløses etterhvert av mango-, avocado og sitrusplantasjer. Jo lenger mot vest man kommer, jo mer fuktig og tropisk blir landskapet. Det er ingen overraskelse at dette nesten 100 kilometer lange stykket afvkysten kalles Costa Tropical, den tropiske kyst.

Det tropiske mikroklimaet ligger og slanger seg mellom Sierra Nevada-fjellene og det varme Middelhavet. Kystens klipper når helt ned til vannkanten hvor de skaper et utopisk landskap av skjulte strender og bukter. Kommer man kjørende via kystveien N-340 er utsikten helt enestående, og er man heldig kan man få øye på en flokk delfiner.

En av de beste strendene på disse kanter er Playa de Rijana nær landsbyen Castell de Ferro – men ser man et sted man finner tiltalende er det bare om å parkere bilen og se om man kan finne en vei ned den bratte skrenten.

La Herradura

Strand ved La Herradura, Costa Tropical

Denne stranden på Costa del Sol har fått sitt navn etter sin form, da Herradura simpelthen bare betyr hestesko. Stranden ligger nemlig i en bukt, og er avskåret i begge ender av noen enorme klipper. La Herradura er et populært sted å praktisere forskjellige typer vannsport, som for eksempel vindsurfing. Det er også et godt sted for familier, da alle fasilitetene er på topp. Det er rikelig med barer og restauranter langs hele stranden og i den tilstøtende landsbyen.

Det kan anbefales å kjøre ned ved campingplassen i den vestligste enden av stranden. Her gir klippestykkene i vannet litt avskjerming og dermed også roligere vann. Noe som passer ideelt for barnefamilier og det gir gode forhold for snorkling. Deler av året vil man også finne en flytende vannsklie på en pontong ute i vannet.

Rett etter La Herradura ligger et fredet marinereservat. Det er en del av Parque Natural de los Acantilados de Maro-Cerro Gordo, et naturreservat som strekker seg helt ned til kysten. Fiskeri er forbudt, hvilket har gjort området til et av de absolutt beste stedene å snorkle. De mange små bukter er milevidt fra den typiske stranden på Costa del Sol – selv om de fysisk ligger like om hjørnet.

Da reservatet er beskyttet, er det om sommeren kun begrenset adgang til selve kystområdet. En shuttlebuss kjører til og fra de største og mest populære strendene, mens det kun er adgang til de mindre strendene til fots. 

Playa de Cantarriján

Playa de Cantarrijan, Costa Tropical

Her er en av Andalusias bokstavelig talt mest naturlige strender. Playa de Cantarriján sies nemlig å være den beste nudiststranden på Costa del Sol – og det er ihvertfall kystens vakreste! Om sommeren er det kun adgang med buss, men det er virkelig turen verdt.

Stranden tiltrekker seg både unge mennesker og er mer modent publikum. Barene på Cantarriján holder lenge åpent, og det er et glimrende natteliv på stranden med blant annet konserter og temafester.

Playa el Cañuelo

Playa el Canuelo, Costa del Sol

Et par bukter lenger inne ved kysten fra Cantarrajín ligger den magiske lille stranden Cañuelo. Det er den perfekte familiestrand med et krystallklart vann og adskillige små, avskjermede viker.

De mange klippeformasjonene under vannet gjør stedet ideelt til snorkling, og over vannet er det gode muligheter for noen fine vandreturer, eksempelvis til Cantarrajín.

Playa las Calas del Pino

Las Calas del Pino, Maro Nerja

Las Calas del Pino er oppkalt etter områdets mange nåletrær, pinos. Man skal vite hvor man skal lete for å finne stranden, og de fleste kjører simpelthen også forbi, helt uten å legge merke til det paradis som bokstavelig talt ligger foran føttene deres.

Las Calas del Pino er en av de mest avsides strendene på listen. Det er ingen adgang for kjøretøyer, og selv til fots er det kun adgang via en forholdsvis bratt nedstigning. Men du verden for en belønning som venter! Det er hele turen verdt. Nudisme er tillatt, men man kan også beholde klærne på hvis man heller ønsker det.

Les mer om Las Calas del Pino.

Playa la Caleta de Maro

La Caleta de Maro stranden, Maro

La Cala de Maro er utnevnt til Spanias nest beste strand av seerne på tv-stasjonen Antena 3. Avstemmingen strakk seg over et helt år og involverte tusenvis av stemmer. Som en følge av denne avstemmingen nådde strandens popularitet uante høyder, og det samme gjelder selvfølgelig også for besøkstallet.

Vil man gjerne litt lenger vekk fra den ofte tettbefolkede stranden, kan vi varmt anbefale å besøke dens mindre kjente, men minst like så vakre lillesøster, også kjent som La Caleta (den lille bukten) de Maro.

Er man i form til det, kan man svømme derfra til den større La Cala de Maro.

Playa Cabopino

Cabopino strand, Marbella

Vi beveger oss nå enda lenger mot vest og over på den andre siden av Malaga. I retning av de populære feriemålene Mijas, Fuengirola og Marbella. Her finner vi Cabopino, som er en av de absolutt beste strendene på denne delen av Costa del Sol.

På Cabopino er der noe for enhver smak: barer, restauranter og utallige aktiviteter man kan delta på. Stranden er oppdelt i to seksjoner - den ene er for barnefamilier, mens den andre (som går under navnet Dunas de Artola, Artola-klittene) er forbeholdt homoseksuelle og nudister. Det er ikke her man skal gå feil ...

Playa de Bolonia

Bolonia strand, Costa de la Luz

Vi er nå nådd til Costa de la Luz, lysets kyst. Dette er Andalusias vindfylte Atlanterhavskyst, som strekker seg hele veien fra Tarifa til den portugisiske grense. Hele strekningen er et paradis for blant annet surfere, og området er et meget populært feriested for spanjoler. Her finner man kilometer etter kilometer med gylden sand, krystallklart vann og fantastiske restauranter som er spesialister på fisk og skalldyr.

Strendene er uten tvil blant Spanias beste, og det er nesten umulig å velge ut en enkelt favoritt. Dog vender vi gang på gang tilbake til Playa de Bolonia, som har alt hva man kan ønske seg av et ekte ferieparadis.

Dette var et lite utplukk av våre favoritter, og alle de områderne vi har besøkt huser flere paradisiske strender enn vi har plass til å nevne.  Det er bare om å gå på oppdagelsesferd og ikke la seg avspise med kjedelige strender og overfylt fluepapir.

Listen over vakre strender i Spania er rett og slett endeløs!