"Game of Thrones" sesong 5 filmes i Spania

For noen uker siden offentliggjorde det store amerikanske produksjonsfirmaet HBO at ytterlige to sesonger av "Game Of Thrones" skal spilles inn. 

Serien, som er basert på George RR Martins bestsengende roman "En sang om is og ild", har gjort enorm suksess med sine tidligere sesonger. Hele 6.6 millioner amerikanere så første avsnitt av den fjerde sesongen, og rundt om i verden sattes det rekorder i antall nedlastede avsnitt. Derfor kommer det ikke som noen overraskelse at det blir en sesong 5 og 6 også, som vises på skjermen i 2015 og 2016.

Spekulasjoner basert på diverse kilder har pekt mot at nye episoder skal spilles inn i Andalusia, Spania. 

Alcazaba Almeria

Den Andalusiske "Dorne"

Ryktene om at deler av sesong 5 skal filmes i Spania bekreftes av James Costos, Spanias ambassadør i USA, som også tidligere var visepresident i HBO. Skaperene av serien er spesiellt interesserte i den sørlige regionen av Spania. Forfatteren George RR Martin har selv nevnt flere ganger hvordan han lot seg inspirere av den iberiske halvøy og dens arabiske historie, da han skapte kongeriket "Dorne" - et av de syv kongerikene serien omhandler. Andalusias landskap og verdenskjente monumenter vil dermed være i bakgrunnen når avsnittet "A Feast for Crows" filmes.

Steder for innspilling

Carlos Rosado, direktør i den andalusiske filmkommisjonen kan bekrefte at skaperene først og fremst har vist interesse for tre plasser: La Alhambra i Granada, Alcázar de los Reyes Christianos i Córdoba og Real Alcázar i Sevilla. Disse skal vi straks ta en nærmere titt på. 

Utover nevnte monumenter har de også sett seg ut diverse andre plasser de ønsker å bruke. Vi har valgt ut de monumentene i Andalusia vi synes passer inn i Game of Thrones, så får vi bare vente i spenning og se hvorvidt våre antagelser stemmer. 

Her kommer litt info om de forskjellige landemerkene. Ønsker man å besøke disse er det kanskje en god idé å gjøre det før den internasjonale oppmerksomheten vokser.

La Alhambra - Granada 

Alhambra  Granada

"Den som ikke har sett Granada, har ikke sett noen ting" sier Spanjolene, og det kan se ut til at millioner av mennesker vil få se en bit av Alhambra og dets skjønnhet, takket være Game of Thrones. Alhambra ble bygget på 900-tallet og ble videre utbygget i de følgende århundrene. Det er ingen tvil om at dette palasset med sine tilhørende hager er en av de største perlene på Spanias kart. Alhambra, som betyr "rød festning" på arabisk, står på UNESCOs verdensarveliste, og er ifølge skaperene av Game of Thrones den ideelle bakgrunnen for "Dorne" i serien.

Festningen kan besøkes daglig i sommerhalvåret mellom klokken 08.30 og 22.30 (søndag og mandag avsluttes besøkstiden klokken 20.00), billetter kan kjøpes på Alhambras offisielle hjemmeside for €14. I høysesongen er det anbefalt å kjøpe biletter så tidlig som mulig, ettersom det ofte er utsolgt.

Les mer om La Alhambra og Palacio de Generalife i Andalusias vakre parker og hager.

Alcázar de los Reyes Cristianos - Córdoba

Alcazar og katedral moskeen i Cordoba

Et annet monument som står på UNESCOs verdensarveliste er denne festningen, som ligger i hjertet av Córdoba. Til tross for en ganske beskjeden utforming, er Alcázar de los Reyes Christianos et iøyenfallende palass. Med sine vakre hager, tårn, antikke uteplasser, fontener, appelsin- og sitrontrær som dufter sitrus på lang avstand - er dette stedet definitivt verdt et besøk. Når du befinner deg her vil du uten tvil få en følelse av å ha reist tilbake i tid, og det er lett å forstå hvorfor amerikanerene ser på dette som den perfekte plassen å spille inn scener fra en middelaldrende, fiktiv verden.

Palasset i Córdoba kan i sommerhalvåret besøkes tirsdag til fredag mellom klokken 08.30 og 20.45, lørdag mellom 8.30 og 16.30, og søndag mellom 8.30 og 14.30. Billetter koster €4,50.

Les mer om Alcázar de los Reyes Christianos og andre relgiøse landemerker i Spania.

Real Alcázar - Sevilla

Real Alcazar Sevilla

Det kongelige palasset Real Alcázar i Sevilla byr på en helt spesiell atmosfære. På samme måte som palasset i Córdoba, kan man her virkelig kjenne på følelsen av å ha kommet til et sted hvor tiden har stått stille. Real Alcázar er det eldste kongelige palasset i Europa som fortsatt er i bruk. Almohadene startet byggingen av palasset før det katolske monarket tok over, og landemerket bærer tydelig preg av en lang historie med innslag av forskjellige byggestiler og utsmykninger.

Alcázar palasset med sine eksotiske omgivelser holder åpent for besøk daglig fra april til september, mellom klokken 9.30 og 19.00. Inngang koster €8,75.

Se også ti kriker i Sevilla verdt å besøke.

La Alcazaba - Málaga

Malaga - Alcazaba

La Alcazaba i Málaga kan i grunnen sies å være et mini-Alhambra. Alcazaba er et islamsk ord, og er en betegnelse for denne spesielle typen festning som ble brukt i forsvar mot fiender. Malagas Alcazaba ble bygget på 1100-tallet, og er særdeles godt bevart. Festningen kan også skryte av et relativt vel bevart romersk teater fra 100-tallet f.Kr.

Bygget på ruiner i sentrale Malaga, ved foten av Gibralfaro-fjellet - Alcazaba er et bygg som effektivt kombinerer forsvar og estetikk. Dette takket være de velorganiserte, rektangulære gårdsplasser og korridorer som omringer de vakre mauriske hager og fontener i midten.

Alcazaba kan besøkes om sommeren, fra april til og med oktober, hver dag mellom klokken 09.00 og 20.15. Inngang koster €2,20 men er gratis på søndager etter klokken 14.00.

Har du 24 timer i Malaga? Se vår mini-guide.

La Alcazaba - Almería

Alcazaba Almería

Dette er et av de viktigste islamske monumenter på den iberiske halvøy. Almerías Alcazaba har en historie som går nesten tusen år tilbake i tid, og er bygget på en avsidesliggende ås - omringet av 5 meter høye forsvarsmurer. Festningen har allerede blitt brukt som scene for innspilling av blandt annet filmene "Conan the Barbarian", "Indiana Jones and the Last Crusade" samt TV-serien "Queen of Swords".


Monumentet kan besøkes daglig mellom klokken 10.00 og 18.30 - i sommerhalvåret har de åpent til klokken 20.30. Inngang er gratis for EU-statsborgere, og andre turister betaler €1,50.

Les mer om Almería - sydens lille Barcelona.

Game of Thrones og innspillingens betydning for Andalusia

Innspillingen av sesong 5 er planlagt å starte tidlig på sommeren, så snart vil vi kunne se at deler av Andalusia omgjøres til Kongeriket Dorne. Tidligere har inspillinger foregått i Nord-Irland, Island, Kroatia, Marokko, Malta og USA. 

Direktør i andalusisk filmkommisjon, Carlos Rosado skryter gjentatt av fordelene ved at HBO nå har valgt Spania for sin videre produksjon, noe som blandt annet vil bety en kraftig økonomisk økning for turist- og handelsindustrien. Inntektene beregnes til omlag 80 millioner Euro for disse.

Rafael Rodriguez, andalusias turist- og handelsminister, understreker at reiselivsnæringen vil få en enorm positiv dytt i riktig retning når det kulturelle og historiske bildet av Spania fremmes. Det antas at dette vil bety en tilstrømning av entusiastiske Game of Thrones tilhengere, som ønsker å oppleve naturen og monumentene de har sett på skjermen. Så langt har denne typen reise vist seg å bli svært populært, spesiellt i Irland og Kroatia.

Hvis du er fan av Game of Thrones - hva tror du om de monumentene produsentene er interesserte i, og hva med våre antagelser?