Ti 360° Fotosfærer av Andalusias beste naturområder

Er du ute etter inspirasjon til din neste utflukt i Spania? Vi har skapt en samling bilder i 360 graders format, slik at du kan få et nesten naturtro innblikk i hvordan omgivelsene ser ut der du har tenkt deg, før du gir deg i kast med fjelltopper og strender i Andalusia.

Alle bildene som du ser i denne artikkelen er laget i et format som på engelsk heter "photosphere", og vår kollega John Kramer har vært i gang med sin Nexus 5 - Android mobil og dermed skapt en helt ny måte for oss å oppleve noe helt nytt i grenselandet mellom bilder og film.

Bildene er lastet direkte opp på Google Maps, og alle retninger er markert i forbindelse med hvert enkelt bilde. Hvis du vil se bildene i fullskjerm modus, så trykker du bare på pilen lengst oppe til høyre, eller på lenkene nedenfor.

El Acebuchal - En hvit by

 
Den lille byen Acebuchal ligger sju kilometer fra byen Frigiliana, midt i hjertet av Sierras de Tejeda, Almijara og Alhamas Naturpark. Byen blir ofte kalt "den tapte byen" men i dag har den utviklet seg til å bli en liten turistby der reisende kommer fra hele verden for å nyte byens tradisjonelle atmosfære, fantastiske natur og omgivelsene i sin helhet.
 
Acebuchals popularitet har økt betraktelig innen turistverdenen de siste årene, og til tross for at den nettopp har steget ut av sin rolle som spøkelsesby kan man fortsatt ha noen fantastiske opplevelser der. Et godt tips er å reise litt ut av byen, hvor man kan finne spisesteder som serverer ekte andalusisk husmannskost.
 

Alcornoque Mediterráneo - Kork fra Spania

 
Etter flere store skogbranner i Portugal i 2003 ble Spania verdens største korkprodusent. Når man kjører gjennom Sierra de Aracena og det vestlige Andalusia, kan man ikke annet enn å la seg imponere over størrelsen på den Andalusiske korkindustrien. Det er nemlig her man finner en av de største korkskogene i verden (og definitivt den største i Spania), den majestetiske naturparken ved navn Alcornocales.
 
Å begynne i korkindustrien er ingen enkel oppgave, og alle som vil inn i bransjen må begynne med en minst to år lang utdannelse. Trærne som benyttes kan kun høstes en gang hvert niende år, så det er svært viktig at alt går riktig for seg. I sommermånedene juni og august arbeider man i lag på fem personer som med hjelp av esler bringer den dyrebare korken ned til korkfabrikkene, som i sin tur igjen sprer det ferdige råmaterialet til andre foredlingsfabrikker over hele verden.
 
I denne fotosfæren ser man noen av de gamle trærne i Serranía de Ronda, og man får en viss følelse av både inspirasjon og respekt når man støter på disse store og gamle trærne. Trær som har stått seg gjennom tidene og bevitnet hundrevis av år med historie.
 
Ardales Lakes

 
Leter du etter den perfekte rasteplassen med mange utfluktsmuligheter, så er Ardales sjødistrikt som ligger 45 minutters bilreise fra Malaga by et svært godt alternativ. 
 
En dag ute på Ardales sjøene er en fin anledning til å komme litt vekk fra strendene og noe nærmere den vakre landsbygda i Andalusia. Temperaturene kan være ekstreme i disse delene av Spania, men fordelen er at det er rikelig med gode muligheter for å avkjøle seg.
 
Hele området faller inn under statusen som naturpark, og "Paraje Natural del Desfiladero de los Gaitanes" som det heter på spansk, er et paradis for friluftentusiaster. Mountainbike, vandring, padling, sikker svømming og noen av verdens beste muligheter for fjellklatring finnes i  området. Det er laget to sammensatte fotosfærer, så bare klikk på pilen for utsikt over vannet.

El Torcal Natur Reservat

 
Dinosauruslandet er et navn som ofte går igjen, hvilket for øvrig også er svært forståelig, når man besøker Torcal, og El Torcals naturreservat er så også et av de mest imponerende og fantastiske naturområder i hele Andalusia. Her finner man et geologisk storslått landskap som byr på formasjoner skapt gjennom lange tider, og med over 100 millioner års historie og noen av de mest bemerkelsesverdige stenformasjonene i hele Europa er dette definitivt et sted barna kommer til å elske å besøke.
 
Det finnes tre typer promenader gjennom parken. Den "gule" og den "grønne" er de to som er lettest tilgjengelige, og begge gir en fin introduksjon til området, mens den mer kompliserte (og offisielt stengte) veien forbeholdt de med noe mer erfaring er avmerket med rødt. Vær oppmerksom på at det kreves enten en spesiell tillatelse til å ferdes i visse deler av området, eller man kan hyre en guide.
 
Blant alle de utflukter og aktiviteter man kan delta på gratis med barn i nærheten av Malaga, så er et besøk i El Torcal så absolutt en av de som burde komme høyest opp på ønskelisten.
 

Genal elven - Arroyo Hondo

 
Det sies at "Río Genal" elven er en av de reneste elvene i Europa. Den er uansett en av våre favorittsteder, og for alle som leter etter et kortvarig eventyr for en helg eller et par dager, så er denne elven et svært godt alternativ. Her finner man en stor elv som er både perfekt å bade i, og å slå leir ved.
 
Kulpene i elven ligger normalt litt utenfor de mest turistbefolkede områdene, og det er stort sett kun lokalbefolkningen som vet om dem og bruker dem. Dette bildet ble tatt av John Kramer og hans sønn, tidlig om morgenen, like før de tok seg en morgendukkert etter å ha overnattet ved elven.

Sierra de Grazalema -  Naturpark

 
Majoriteten av de menneskene som besøker Grazalema, gjør det via utsiktsplattformen ved Puerto de Las Palomas. Faktum er at den beste utsikten i området finnes nettopp her, med et 1350 meter høyt utkikkspunkt i det som er det nest høyeste fjellpasset i Andalusia.
 
Når du står på utsiktsplattformen ser du tvers over landskapet mot det mindre kjente fjellet ved navn Cerro Coros. Å ta seg til topps krever at man er innstilt på en fottur og på å anstrenge seg litt, men turen er et eventyr og belønnes rikelig med en fantastisk utsikt som er tilnærmet umulig å rettferdiggjøre med et fotografiapparat. Fotturen i seg selv er egentlig ganske enkel og ikke spesielt teknisk krevende, men har man barn med på turen bør man være oppmerksom, ikke minst på de hurtig skiftende værforholdene som er i disse høydene.
 

Zahara de la Sierra, Cádiz

 
Andalusia er hjemsted for hundrevis av perfekte hvitkalkede byer. Du finner dem i stort sett samtlige provinser i Andalusia, og vi kan ikke riktig bestemme oss for om det er lyset, den arabisk inspirerte arkitekturen, eller de skarpe geografiske kontrastene som gir oss den varme følelsen vi så ofte forbinder med Cadiz, som ofte figurerer høyest på vår favorittliste her på kontoret. Mange av disse gamle byene er opprinnelig festningsanlegg bygget av maurerne, og de forskjellige byene på forskjellige høyder og åser, byr selvfølgelig også på forskjellige opplevelser og utsikter, alt ettersom hvor man befinner seg. Felles for dem alle er at utsikten de byr på er over historisk interessante områder av regionen.
 
Hva som presis gjør dette forholdsvis urørte samfunnet til den fascinerende og pittoreske serverdigheten det nå en gang er vet vi ikke riktig, men en ting er helt klart, byen Zahara de la sierra er definitivt et av de viktigste "må-besøke-snart" stedene på listen.
 
Denne fotosfæren ble tatt opp på toppen av byen, mer presis like utenfor Zaharas Nazarite slott. Denne gamle mauriske borgen var en av de viktigste festningene som skulle beskytte byene Ronda og Malaga mot angrep fra de kristne. I dag er dette en av de mest fredfulle steder man kan finne i hele Andalusia, og et ypperlig sted å beskue solnedgangen fra.

Río Majaceite, Benahamona

 
Hvert område i det sydlige Spania har sine klassiske elvevandringer om sommeren, og en av de mest populære, som nesten alle familier gjør minst en gang om året, er den i Benahamona
 
Akkurat som favorittpromenaden i Nerjas Rio Chillar, så er en av de beste og mest populære i Grazalemas naturpark langs elven Río Majaceite. Vandringen begynner i den lille byen Benahamona (navnet betyr "Muhammads sønner") og slutter i den pittoreska delen av byen El Bosque.
 
Du går gjennom tunneler av vegetasjon, du passerer forsiktig over hengebroer, og du får nesten slå deg gjennom et riktig grønt landskap. Ta med deg piknik-kurven, badedrakt og sørg for å forberede deg for en hel dag i avkoblingens tegn.
 

Playa del Cañuelo, Costa del Sol

 
Playa del Cañuelo er uten tvil en av de beste strendene på Costa del Sol, og man finner den i et naturområde i Los Acantilados de Maro, cirka femten minutter fra Nerja. Hele denne delen av kysten må så absolutt ses hvis man ikke allerede har hatt muligheten til det.
 
Bak hver en vik skjuler det seg en liten hemmelighet i form av en strand, og ettersom de aller fleste strendene på denne strekningen kan være direkte vanskelige å komme frem til, er det om å nyte dem i fulle drag når man først er der. Om sommeren er det forbudt med biler på strendene, og jo bedre strand du ønsker deg, jo lenger må du være forberedt på å spasere. Unntaket er imidlertid  Playa del Cañuelo, som er en familievennlig, ren og pen strand som har to restauranter i umiddelbar nærhet, samt en buss som bringer deg både frem og tilbake.
 

Pinsapo - Sierra de las Nieves Naturpark

 
Abies Pinsapo er et av de mest beskyttede trær i verden. Treet stammer fra helt tilbake til istiden, og det er kun noen svært få steder i verden dette treet fortsatt eksisterer i et betydelig antall. Faktisk kun tre steder, Sierra de las Nieves som er en naturpark, i Grazalema Naturpark og i Rif -fjellene i Marokko.
 
Mange anser og mener at Pinsapo er nasjonaltreet i Andalusia,  og en kilde til stolthet og arv som rigorøst beskyttes. Pinsapo skogen i Grazalema er både mer tilgjengelig og mer kontrollert enn andre "normale" skoger, og man må ha en viss tilhørighet for å få lov til å besøke skogen, med mindre man besøker den i vintermånedene.
 
Fotosfæren ovenfor er fra Sierra de las Nieves, et biosfæreområde som er godkjent av Unesco, Området ligger cirka 50 kilometer nord for Malaga, og det finnes flere ulike avdelinger i parken man kan se noen eksemplarer av disse trærne.