Alt du trenger å vite om Alcazar i Córdoba

Det er noen landemerker som blir stående som særegne og ikoniske for byen Córdoba. Den mauriske Mezquita´en (moskeen) er én av dem, og Alcazar de los Reyes Cristianos ("Det kristne kongeslottet") er et annen. Mens Mezquita´en er kjent over hele verden, er Alcazar for mange ukjent. Er så dette middelalderslottet verdt et besøk? La oss finne det ut!

 

Hagen i Alcazar

Historien til Alcazar

 

Kongeslottet har alltid vært et viktig sted i Córdoba. Det pleide å være bolig for de romerske guvernørene og de mauriske kalifene. I 1328 ble det også de spanske kongenes hjem når de oppholdt seg i byen Córdoba og provinsen som bærer samme navn.

 

Slottet er kjent som Alcazar´en til de katolske kongene Ferdinand og Isabel fordi de bodde i slottet i over åtte år mens de la planer for den endelige erobringen av Granada som på den tiden var maurernes siste skanse på Den iberiske halvøya. Det var også i Alcazar´en at oppdageren Kristoffer Columbus satte fram sin idé om å lete etter den vestlige sjøveien til India.

 

Etter at gjenerobringen av Spania var gjennomført, donerte Ferdinand og Isabel slottet til den katolske kirken i Córdoba som brukte det stedet som hovedkvarter for den fryktede Inkvisisjonen og oppgjøret med annerledes troende. I århundrene deretter ble slottet brukt som sivilt fengsel og senere som et militært. I dag er bygningen en historisk monument og er trygt plassert på UNESCOs verdensarvliste. I dag brukes Alcazar´en både som museum og et sted for offentlige og private arrangementer, som konserter, bryllup, og lignende.

 

Fasaden til Alcazar

Attraksjoner på slottet

 

Alcazar ble strategisk bygget på bredden av elven Guadalquivir som renner gjennom Córdoba, sørvest for Casco Antiguo (”gamlebyen”). Det ligger bare noen få skritt fra det berømte og pittoreske Jødiske kvarteret, og du finner det lett når du går gjennom de smale gatene i gamlebyen.

 

Alcazar i Córdoba

 

Når du går inn i slottet, kan du klatre opp Torre de los Leones ("Løvetårnet"). Det er litt tøff klatring, men utsikten er vel verdt det. For herfra kan du se hele byen og det omkringliggende landskapet.

  

Fra Torre de Leones kan du fortsette til Torre del Homenaje ("Hyllningstårnet"). De andre tårnene på slottet er ikke åpne for publikum.

 

Den romerske broen sett fra Alcazar

 

I galleriet nedenunder vises det ulike gjenstander som er funnet i Alcazar´en. Det finnes romerske, mauriske og katolske funn som viser utviklingen i Córdoba og i Spania gjennom flere århundrer. Det ligger også en større hall i galleriet. Veggene her er delvis dekket med romerske mosaikker, noe som gjør rommet spesielt og svært interessant.

 

Romersk mosaikk i Córdoba

 

En annen attraksjon i Alcazar kan sees utenfor bygningen, nemlig den fantastiske patioen og hagen. Den store plassen har bevart noen elementer fra den gamle bygningsstrukturen som de mauriske kalifene tilførte anlegget da regjerte i Córdoba.

 

Patio´en i Alcazar

 

Den store hagen ble konstruert av de kristne kongene Ferdinand og Isabel, men stilen var klart påvirket av de mauriske hagene og patioene. Når du vandrer rundt her, er det vanskelig å ikke tenke på de andre kjente arabiske hagene i Generalife i borgen Alhambra i Granada.

 

Hagen i Alcazar

 

Alcazar de los Reyes Cristianos er en fantastisk bygning der historien ble utspilt. Om du planlegger en ferietur til Córdoba, må du ikke gå glipp av dette slottet!

 

Praktisk informasjon

 

Inngangsbilletter

- Voksne: €4.50

- Barn opp til 13 år: Gratis

- Studenter (med studentbevis): € 2.25

 

Du kan også kjøpe et turistarmbånd som gir deg tilgang til både Alcazar, Museo de Julio Romero, kalifens arabiske bad og Museo Taurino. Pris: € 8.40 (gratis for personer over 65 år).

 

Åpningstider 

- Tirsdag – fredag: 08:30-20:45

- Lørdag: 08:30-16:30

- Søndag og helligdager: 08:30-14:30

 

Åpningstidene kan endres kan endres avhengig av sesongen. Sjekk nettsiden til Córdobas turistkontor for å være sikker.

 

Kart