5 naturskjønne løperuter på Costa del Sol

Ferie handler nok for de aller fleste om avslapping, opplevelser og god mat, men hvis du likevel gjerne vil holde formen vedlike og vende hjem fra ferien med god samvittighet, er det rikelig med muligheter for å få både frisk luft og mosjon på en og samme tid på den spanske solkysten, Costa del Sol.

Og kan du forestille deg noe bedre enn en løpetur med utsikt til havet på den ene siden og fjell på den andre?

Vi har vært ute og prøve fem løperuter langs Costa del Sol. Noen er ideelle til en avslappet joggetur, mens andre igjen byr på rikelig med utfordringer både hva lengde og terreng angår.

Som en slags oppvarming til ferien kan du jo ta en smugkikk på løperuten omkring Malaga by i denne HD-videoen.

Video - en løpetur i Málaga

Rute 1: Málaga By


Plaza de la Marina - Muelle Uno - Malagueta - Baños del Carmen
Distanse: 3,8 kilometer (hver vei)

I det sydlige Spania er det beste tidspunktet for en løpetur som regel tidlig om morgenen eller sist på kvelden. Denne ruten i Málaga er bestemt verdt å stå tidlig opp om morgenen for, og så kan du jo samtidig nyte den mest fortryllende soloppgang du kan tenke deg. Om sommeren står solen opp allerede ved 7-tiden, mens den om vinteren først står opp ved 8-tiden. På tilbaketuren har du så også solen i ryggen, noe som er svært beleilig da du unngår å bli blendet.

Vi starter løpeturen ved Plaza de la Marina, bare noen få minutters gange fra Málagas historiske sentrum, ved inngangen til byens nyrenoverte havneområde. Fra Plaza de la Marina løper du langs Palmeral de Las Sorpresas som er den grønneste delen av havnepromenaden. Den er utsmykket med små gressplener, blomsterbed og fontener. Med litt flaks kan det hende at en av verdens største yachter ligger inne til kai, et klassisk seilskip eller kanskje et fryktinngytende krigsskip.

Løperute Palmeral de las Sorpresas

Deretter følger du havnens bue og løper videre langs Muelle Uno, den mer kommersielle delen av havnen. Her finner du flere butikker og spisesteder i alle prisklasser. Følg havnen videre ut til fyrtårnet, La Farola, hvorfra du løper ned på strandpromenaden, som fører videre mot øst langs La Malagueta-stranden.

Med jevne mellomrom vil du støte på flere utendørs treningsfasiliteter, hvor du kan gi din trening et ekstra boost.

Malagueta-stranden, Málaga

Et par kilometer senere vil du se Baños del Carmen, den store, hvite strandbaren som ser ut som om den nærmest ligger og skvulper i vannkanten. Baren er meget populær blant de lokale, og det serveres alt fra kaffe og snacks, til middag og drinker.

Den sjarmerende, maleriske bygningen ble oppført i 1918, og er naturligvis kjent for sin eksepsjonelle utsikt. Som navnet også indikerer ble stedet brukt som badeanstalt for Málagas overklasse, og etter sigende var Baños del Carmen det første stedet i Andalusi hvor menn og kvinner kunne bade sammen i stedet for i separate områder som tidligere.

Baños del Carmen

Du kan velge å enten avslutte løpeturen her og belønne deg selv med en friskpresset appelsinjuice eller en god espresso, eller du kan også fortsette videre lenger ut på kysten langs Playa de Pedregalejo, som er flankert av fargerike fiskerhytter og mange hyggelige barer og kaféer.

Det venter selvfølgelig en løpetur hjem igjen voa den samme veien som du kom - men det kjører også mange busser på denne ruten, så har beina fått nok kan det varmt anbefales å heller nyte en typisk spansk frokost- tostada catalana, ristet brød med tomat og skinke - og så la deg transportere hjem.

Rute 2: Benalmádena


Parque de la Paloma - Puerto Marina
Distanse: 5 kilometer (rundtur)

Parque de la Paloma, dueparken, og Puerto Marina, Benalmádenas moderne havn, er gode steder for en løpetur.

Avstanden mellom de to stedene er omtrent 2,5 kilometer, så du kan lett forbinde dem og få en rute som fører deg gjennom en fin kombinasjon av by og natur.

Parque de la Paloma er åpen fra klokken 9 til 22 året rundt, og helt til klokken 23 om sommeren.

Paloma Park Benalmádena

Du kan begynne turen med å varme opp i parken, enten på de utallige små bakkene eller på en av de utendørs treningsfasilitetene som ligger ved sjøen. Husk å holde øye med naturen omkring deg, da det er både kaniner, haner og påfugl i parken!

 

Puerto Marina, Benalmádena

Løper du videre ned til Puerto Marina kan det anbefales å legge turen til tidlig om morgenen, fortrinnsvis fordi havnen i sommermånedene ofte er full av mennesker som går tur eller spiser middag på en av havnens mange restauranter.

Har du mot og lyst på en lengre tur, kan du alltids løpe østover på strandpromenaden mot nabobyen Torremolinos, som ligger 3 kilometer fra Puerto Marina.

Rute 3: Marbella

Puerto Banús
Distanse: 4-6 kilometer (rundtur)

Havnen Puerto Banús i Marbella (vest for sentrum) er et vakkert sted for en lett løpetur eller en rask gåtur, og det er rikelig å kikke på underveis.

Puerto Banus, Marbella

Puerto Banús omtales ofte som Spanias svar på St. Tropez eller Monaco, og det er ikke helt ufortjent: det er her du finner landets største konsentrasjon av luksuriøse forretninger og dyre biler. På løpeturen langs havnen kan du derfor ofte nyte synet av de mange luksuriøse yachtene, og på landsiden finner du det ene utstillingsvinduet etter det andre med de seneste kolleksjoner fra prestisjefulle merker som Tom Ford og Louis Vuitton.

Om morgenen er det skjønt å se byen våkne, og kaféene slår skoddene opp og strandgjestene litt etter litt befolker den hvite sanden for å sikre seg den beste plassen på stranden - på første rad til Middelhavet.

Playa de Nueva Andalucia, Marbella

Fra Puerto Banús kan du løpe 1,5 kilometer vestover til Playa Nueva Andalucía eller 2,5 kilometer østover til Playa Río Verde.

Elsker du å løpe i sanden, eller vil du ta en velfortjent hvil på stranden, er det rikelig med muligheter for å utforske Marbellas beste strender.

Rute 4: Fuengirola

Paseo Marítimo Rey de España
Distanse: 8 kilometer (hver vei)

Den 8 kilometer lange Paseo Marítimo Rey de España i Fuengirola er Spanias lengste strandpromenade, og stranden synes nærmest endeløs. Den er derfor godt egnet for en lengre løpetur - helt uten risiko for å fare vill.

Fuengirola by night

Strandpromenaden starter ved den flotte mauriske borgen, Castillo Sohail, som ofte danner rammen rundt konserter og andre kulturelle arrangementer. Den er et opplagt sted å starte dagens løpetur.

Langs havnen og det populære beboelsesområdet Los Boliches kan det være en del mennesker, men så snart du når strendene ved  Torreblanca og Carvajal, har du stort sett promenaden helt for deg selv, i selskap med enkelte hundeluftere og andre løpere.

Akkurat som i Málaga og Benalmádena vil du med jevne mellomrom finne utendørs treningsfasiliteter, hvor du kan strekke ut eller supplere med litt styrketrening underveis.

Rute 5: Montes de Málaga

Los Montes de Málaga
Distanse: 10-22 kilometer (rundtur)

Montes de Málaga er de fjellene som reiser seg rett bak Málaga by, kun noen få kilometer fra sentrum. Her venter de største utfordringene og de vakreste utsiktene, og det er nok å ta fatt på selv for de mest erfarne løpere.

Montes de Malaga

Det kan være vanskelig å finne detaljerte rutebeskrivelser her, men det er godt skiltet i området og du har alltid en god fornemmelse av hvor hovedveien er og i hvilken retning havet befinner seg. Hvis du har muligheten for å kjøre de første 5-15 kilometer opp fra byen, vil du få langt vakrere omgivelser og ikke minst spare den harde, ensformige turen opp på fjellet.

Det er især to anvendte innganger til naturparken. Én rett ovenfor den botaniske hagen, Jardín Botánico, i den nordlige spissen av Malaga by, og én via hovedveien A-7000 i den nordøstlige utkanten av sentrum. Den første er kortest og foregår på grus (6-7 kilometer til du når den første høyderyggen hvor du kan velge mellom flere ruter), mens den andre er noe lenger og går på asfalt (10-15 kilometer til de gode fjellstiene).

Denne mountainbikeruten går rundt om den sentrale delen av Montes de Malaga og gir et utmerket overblikk over området. Hvis man ikke ønsker å ta hele rundturen, kan man forkorte den via de mange tverrgående stiene.

Ved trailrunning-konkurranser i Málaga følges en kort og en lang rute på henholdsvis 10 og 22 kilometer. Begge starter et stykke oppe på den nordligste inngangen til parken (beskrevet ovenfor). Du kan her se et kart over den lange ruten, som stort sett kun er en utvidelse av den korte ruten.

Montes de Malaga

Gode råd om å løpe i Spania

Ronni Johan Larsen, som rådgiver atleter gjennom sitt firma Break the Comfort Zone, og Nikolaj Astrup Madsen, gründer og medeier i  Danske Trailløbere, har et par gode råd til hva man skal være oppmerksom på når man løper i et annet klima og terreng enn hva man ellers er vant til.

1. Løp i sand

  • Å løpe i sand er sunnere for muskler, ledd og knokler enn å løpe på fast underlag. Men det er også hardere. Er det første gangen du løper i sand, er det en god ide å trekke 1/3 av distansen fra hva du normalt pleier å løpe.
  • Løper du den ene veien ut i strandkanten, skal du også løpe tilbake i strandkanten. Dette så du ikke belaster kroppen skjevt.

2. Løp i bakker

  • Man kan utnytte bakker på løpeturen ved å gjøre bakkesprint. Finn for eksempel en bakke på 100- 200 meter og sprint i alt 6-12 ganger opp, mens du langsomt jogger eller går ned. Du kan eventuelt starte i moderat tempo og så øke tempoet litt for hvert tredje sprint.

3. Intervalløp på kortere ruter

  • Løp for eksempel 5 x 1000 meter i høyt tempo med pauser mellom hver interval.
  • Kan du allerede jogge 5 kilometer, kan du prøve kortere intervaller: A) 8 x 200 meter med 90 sekunders lett jogg mellom hver interval. B) 8-12 min. hvor hvert minutt består av 10 sekunder i moderat tempo, 20 sekunder hurtig løp og 10 sekunder spurt. Husk 10 minutter oppvarming og  5-10 minutter nedvarming (lett løp).

4. Lengre distanser i varmt og fuktigt klima

  • Den første gangen bør du nøyes med kun å løpe halvdelen av den distansen du normalt pleier å løpe. Finn for eksempel en rute på cirka 2 kilometer, som du så løper flere ganger (så er det ikke langt hjem, hvis kroppen sier fra).
  • Når man svetter mister man både salter og mineraler, og ved for stort underskudd oppstår det risiko for kramper, prikking i fingrene og sortning for øynene. Innta eventuelt litt ekstra salt i form av tabletter eller små drops som oppløses i vann. Løper du over en time bør du drikke en liten tår vann hvert 12.-14. minutt.

5. Løp i ujevnt terreng

  • Den første gangen bør du nøyes med kun å løpe cirka halvdelen av den distansen du normalt pleier å løpe i flatt terreng.
  • Undervurder ikke det å løpe i nedover bakke, noe som er meget hardt for musklene.
  • Pass på føtter og ankler. Hold blikket noen meter fremme, så du ved hvor du kommer til å sette foten. Det kan anbefales å bruke sko som er litt fleksible.

Kart over de beste løperutene på Costa Del Sol