José Carlos García - stjernekokk og Michelinrestaurant

José Carlos García er navnet på både Malagas Michelinrestaurant (også kjent som restaurant JCG) og på kokken som står bak restauranten. JCG er den eneste Michelinrestauranten i Malaga, mens Marbella kan skryte med hele tre - Skina, El Lago og Calima. Setter man kursen mot det nordlige Spania finner man enda tre Michelinrestauranter på Costa Brava.

Restaurant José Carlos García (JCG)

 

JCG ligger på Muelle Uno, den nyrenoverte havnen i sentrum av Malaga. Hele fasaden er laget av glass og det er kun noen enkle bambusskjermer som begrenser innsynet til spisegjestene fra de forbipasserende. Inne fra selve restauranten er det derimot en fabelaktig utsikt mot havnen og ikke minst Gibralfaro som etter mørkets frembrudd er vakkert opplyst.

Innredningen i restauranten er preget av kontraster. På den ene siden har man bevart de rå sementgulvene og de blottlagte luftkanalene i taket. På den andre siden, er det derimot skapt en hyggelig dagligstueaktig atmosfære med tykke gulvtepper og dempet belysning. Avslutningsvis har man gitt restauranten et elegant maritimt "touch" med blant annet hvite sjøstjerner på bordene. I høysesongen er restauranten innredet med seks bord, mens det derimot kun er fire bord i lavsesongen. Dette for å gjøre bedre plass i mellom dem.

Fra bordene i restauranten kan man kikke inn på kjøkkenet, hvilket bidrar til en positiv opplevelse med maten som faktisk er et svært så sofistikert håndverk. Bakerst i bygningen finnes det en overbygget terrasse med enorme glassdører, som om sommeren åpnes ut til det utendørs terrasseområdet.

Jose Carlos García terrasse

På José Carlos García blandes det høytidelige med det avslappede. Den fredagskvelden vi besøkte restauranten, var vi de eneste i høye hæler og jakkesett (henholdsvis damer og herrer, naturligvis), mens de andre gjestene stort sett var i hverdagstøyet. Om enn med et noe formelt islett.

Betjening

Betjeningen er høflig og avdempet. Tjenerne trekker stolen ut for damene, bærer hansker når de håndterer glassene, og folder serviettene hvis man forlater bordet for for eksempel et toalettbesøk. Tjenerne snakker engelsk, om enn med sterk spansk aksent. Dessuten virket den servitøren som betjente oss ikke spesielt kunnskapsrik hva maten angikk, så er man spesielt interessert i matens kompleksitet, bør man kanskje forhøre seg om dette på forhånd.

Maten

JCG tilbyr to menyer: den komplette meny, med omtrent 15 retter, og den reduserte menyen, bestående av 7 retter. Det er dessuten et mindre utvalg av retter man kan bestille a la carte. Drikkevarer er ikke inkludert, og det finnes ingen vinmeny. Derimot foreslår servitøren forskjellige type viner, alt avhengig av hva man bestiller å spise. Vår opplevelse var at all vinen - cava, rosé, to slags hvitvin og en dessertvin - var generelt god, men ikke alt passet like godt til maten. Her kunne kelneren godt ha vært noe bedre til å veilede oss.

Nedenfor følger et utvalg av menyens høydepunkter:

Kråkebolle med tapioka (gelé-perler) og Granny Smith epleskum. Molekylær stjernegastronomi!

José Carlos García, kråkebolle

Cookies and Cream - foie gras med yoghurt-is og søt kjeks. En himmelsk munnfull!

José Carlos García, foie gras

"Flyvende" sandwhich - tartar omgitt av bløt og luftig marengs. For å understreke det luftige, serveres retten på film spent ut over en liten skål.

José Carlos García, sandwhich

Ensaladilla malagueña - den tradisjonelle majonessalat med hvit fisk, appelsin, potet og oliven. Nå i helt ny innpakning! De to kulene i midten er såkalte sfærer, som er flytende i midten og har et blødt "skall" som brister ved en lett berøring. De smakte fullstendig som henholdsvis appelsin og oliven!

Ensaladilla Malagueña

Lysing med rødbete - en ekte prinsesserett!

José Carlos Garcia - lysing

Pattegris med ananas - det ligner en dessert men smaker som ribbe med sprø svor!

José Carlos Garcia - pattegris

Gulrotkake, sandkakedeig, kalles "sponge" på engelsk, og denne kaken ble faktisk servert i form av en svamp. Det lignet for øvrig også på noe som nettopp var blitt fisket opp fra havet eller plukket opp fra skogbunnen. Retten kan også ses på bilder på restaurant JCG's hjemmeside.

Den siste desserten var "banankake" på sprøtt fuglerede - ubeskrivelig lekkert og aftenens største nytelse! De små brune klattene på kanten av tallerkenen er ikke avlagt lakridstyggegummi, men den lekreste nougat - og bemerk også den fine, sprøe spiralen som ligger på toppen av isen...

José Carlos García, dessert

José Carlos García leverer solidt håndverk, skarpe smakssammensetninger og visuelle vidundere, og ikke minst skaper en gastronomisk opplevelse på riktig høyt nivå. Det er en super mulighet for å kunne oppleve molekylær gastronomi og samtidig få en unik opplevelse til en ganske rimelig pris.

Kanskje en idé til Valentinsdag?

Om José Carlos García

Jose Carlos García, Michelín Malaga

José Carlos García er kjent for restauranten Café de Paris, som hans far åpnet i 1979  i Malagueta-kvarteret, og som José Carlos selv ledet fra år 2001. Da Muelle Uno åpnet i 2011 flyttet José Carlos García med, og Café de París stengte til fordel for en ny restaurant oppkalt etter stjernekokken selv. Og stjernekokk er den rette betegnelsen, for Café de París hadde i mange år gjort seg fortjent til en Michelin-stjerne. Den flyttet dessverre ikke med til Muelle Uno, men knapt et år etter åpningen var José Carlos García atter tilbake i Michelin-guiden.