Sitges: 10 arrangementer du ikke må miste

Uansett hvilken måned i året du velger å dra på ferie til Sitges, finnes det en flott festival eller arrangement. Trolig vil du etter hvert begynne å lure på hvorfor folk i Sitges aldri blir lei av så mange feiringer og aktiviteter og hvor i all verden de henter all energien fra. Men dette er ikke noe du trenger å bekymre deg over. Du må bare sørge for at du ikke går glipp av spennende fiestas eller feria´s når du planlegger din Sitges-ferie! 

Nedenfor har vi satt sammen en guide med hendelser, måned for måned. Det finnes noe for alle i denne pulserende kystbyen i nærheten av Barcelona, fra lokale tradisjoner og morsomme familieaktiviteter til feiring av mat eller vin og sprø fester og parader!

 

1. De hellige tre kongers parade - januar

Paraden med De tre vise menn i Sitges

I Spania gjør ”Reyes Magos” – De tre vise menn – det samme som julenissen gjør andre steder. De kommer hjem til barna med presanger, ikke på julaften, men natten til 6. januar. Tidligere på kvelden deltar kongene i parader gjennom alle spanske byer og kaster ut masser av sukkertøy til alle barn og voksne som står langs ruta.

 

I Sitges starter paraden ved Plaza Fragata på strandpromenaden ved siden av den vakre kirken og ender på hovedtorget foran rådhuset i den historiske delen av Sitges.

 

2. Karneval i Sitges – februar

Fra karnevalet i Sitges

Sitges har det beste karnevalet i Catalonia og et av de beste karnevalene i hele verden. Det tiltrekker seg inntil 300.000 mennesker i februar. Gjør deg klar for en fargerik feiring full av musikk og dans, med karnevalkonge og - dronning og mer enn 2.000 mennesker som deltar i paradene, eller ”rúas”, som også inkluderer 50 karnevalflåter. 

Også barna feirer karneval i Sitges

Karnevalet i Sitges er en flott opplevelse for familier, for der har barna sine egne parader om ettermiddagen, samme dag som de store paradene om kvelden. 

3. Sitges veteranbilløp – mars

Hvis du er glad i gamle biler, har Sitges noe spesielt å tilby. Du kan beundre de flotte  klassiske veteranbilene fra før 1924 på det internasjonale rallyet som starter i Barcelona og som ender i Sitges. Ruta til Sitges går langs den gamle kystveien ved klippene. En jury vurderer ikke hastighet, snarere originaliteten og alderen på biler og sjåfører som for anledningen er kledd i tidsriktige klær. Leier du en feriebolig i Catalonia, har du gode muligheter for å følge dette rallyet på nært hold.

 

4. Corpus Christi i Sitges – juni

Blomstertepper under Corpus Christi-fiesta´en i Sitges

På tampen av våren er gatene i Sitges dekket med flotte blomstertepper. Dette er resultatet av konkurransen som folk i Sitges tar del i under en av de vakreste festivalene i byen. I minst 24 timer er gatene stengt for trafikk, og millioner av kronblader går med for å feire Corpus Christi på denne måten. Gress blir også brukt, og det hentes fra hager i Sitges, Terramar-golfbane og fra selveste Camp Nou midt i Barcelona, hjemmestadion til fotballklubben med samme navn.

 

Opprinnelsen til denne tradisjonelle festen ligger i en årviss nellik-utstilling, den første fant sted i 1918. Den faller sammen med en annen konkurranse der lokalbefolkningen dekorere fasader og balkonger med blomster, særlig nelliker og geranier. Det er også en stor parade som passerer blomsterteppene. Det er utrolig å se hvordan dette arrangementet forvandler Sitges!

 

5. Gay Pride Sitges – juni

Fra stranden Platja de la Ribera i Sitges

Sitges er en åpen og frisinnet by og har i årtier vært et samlingspunkt for skeive – både homofile, lesbiske, biseksuelle og transpersoner – særlig i sommermånedene. Ikke overraskende har Sitges egne Gay Pride-arrangementer, uten tvil blant de beste i hele Spania. 

Som en kosmopolitisk badeby med et yrende natteliv, er Sitges det perfekte stedet for et Gay Pride-program som inkluderer utendørskonserter, internasjonale DJs, strandshow, moteshow, fester med skum, temafester i klubber og selvfølgelig en munter parade med fargerike flåter og tusenvis av deltakere på strandpromenaden, eller Paseo Marítimo som det heter på spansk. Gay Pride i Sitges tiltrekker seg både nasjonale og internasjonale besøkende som nyter sommeren og det perfekte strandværet i juni.

 

”Bjørne-ukene” i Sitges er en annen stor internasjonal og homofil begivenhet. Denne varer i to uker, og finner sted i september, for øvrig en flott måned å besøke Sitges, med færre folk, men likevel med flott strandvær.

6. Sankt Hans-aften i Sitges – juni

Fyrverkeri i Sitges

Ifølge spansk tradisjon er det sommeren som hilses velkommen med bål på stranden natt til 23. juni. Den kalles ”Noche de San Juan” eller San Juan (”Sant Joan” på katalansk) og er den korteste natten i året. Den er full av magi og tradisjoner, og i Sitges – den ultimate partystrandbyen i Catalonia – hører det med et flott fyrverkeri og lokal cava.

 

7. Fiesta Mayor de Sitges – august

Den aller største festen, Fiesta Mayor, i Sitges

Tradisjonelt er sommeren i Spania en tid for å slappe av og nyte tiden sammen med familien. Dette er grunnen til at hver spanske by eller landsby har sine egne gatefester nettopp om sommeren. Feiringene preges av farger, parader og aktiviteter for store og små. 

I Sitges kalles denne festen "Festa Major Sitges" ("den største festen i Sitges”) på katalansk. Det er en imponerende festival som har blitt erklært som en spesiell feiring med nasjonal interesse (1991). Den finner sted i august når mange turister er på plass og bor i den sjarmerende byen. 

Tradisjonen med levende mennesketårn lever i Sitges

Festivalen er verdt å oppleve fordi den viser det beste av katalansk kultur i en festlig ramme. Barna elsker de fantastiske og fancy kjole-paradene som inkluderer dansende drager og kjemper. Du vil bli overrasket av de spektakulære menneskelige tårnene eller ”castellers” i gatene. Disse tårnene er svært typisk for Catalonia. Det er konserter og fantastisk fyrverkeri om kvelden. Kort sagt, mer enn nok til å underholde deg. På toppen av alt dette kommer de vakre strendene i Sitges, selvfølgelig!

 

8. Santa Tecla Sitges – september

Fra Santa Tecla-festivalen i Sitges

Gikk du glipp av ”Festa Major” i august? Ikke fortvil. Det finnes en lignende, mindre versjon av denne festen i september, også den med flotte parader, fyrverkeri og en sprø og glad atmosfære. Denne festen er mindre og mer intim, men minst like morsom som Festa Major. 

 

Festivalen gir deg en flott mulighet til å nyte det beste av katalansk kultur og beundre kunsten i de tradisjonelle dansene i prosesjonen 23. september til ære for byens skytshelgen.

 

Still deg på sidelinjen og hold pusten når de menneskelige tårnene vokser seg stadig større, og til slutt klatrer et lite barn helt til toppen av tårnet. Barna dine vil bli imponert, og de vil elske de flammespyttende figurene i paradene eller kjempene som dans gjennom gatene. Dette er typiske ingrediensene i en lokal fest i Catalonia.

 

9. Sitges internasjonal filmfestival – oktober

Kirken i Sitges

Dette er en annen av Sitges´ kjente og populære arrangementer. Hvis du liker skrekk- og fantasi-filmer, så er Sitges stedet å dra i oktober. Siden 1968 har Den internasjonale filmfestivalen med sine ulike priser og kategorier tiltrukket seg store kjendiser, fra Quentin Tarantino og Cameron Diaz til Sir Anthony Hopkins og Jodie Foster. 

Selv om filmene virkelig kan virke skremmende, trenger du ikke å bekymre deg. En terrasse i solen for å slappe av og ta en drink er alltid rett rundt hjørnet. Sitges har et fantastisk mikroklima med mer enn 300 soldager i året. Tidlig om høsten er det fortsatt veldig mye å nyte i Sitges.

 

10. Vinfestivalen i Sitges – oktober

Sitges ligger midt i et vindistrikt og har sin egen vinfestival

Spania produserer et stort utvalg av vin, og mange steder feires den lokale vinen med en høsttakkefest. Med sin beliggenhet midt i vindistriktet Penedés, har Sitges all mulig grunn til å feire vinhøsten.

 

”Festa de la Verema” som den kalles, tiltrekker seg folk fra hele verden som kommer hit for å smake på noen av regionens beste viner. Feiringen som vanligvis finner sted en helg i oktober, omfatter også en gourmetmat-festival på stranden, og det arrangeres vinrelaterte konkurranser som druetråkking.

 

Vi kunne fortsatt, for det finnes mange flere arrangementer i Sitges: Den internasjonale Patchwork-festivalen i mars, "Semana Santa” (påskeuken), Jazzfestival i april,  internasjonal Tangofestival på stranden i juli... Sitges stopper aldri! Helt klart et sted du bør få med deg.