De fire største og beste karnevalene i Spania

Det er få uker i året det ikke finnes en feria eller fiesta ett eller annet sted i Spania. I månedene mellom jul og påske finner spanjolene likevel en ekstra god grunn til å feire, nemlig karnevalet.

 

Karnevalsfeiringene er som enorme gatefester der byer og landsbyer over hele Spania våkner til live med festing, latter, moro og smil over alt. På din vandring gjennom gatene under karnevalet kan du blant annet finne middelalderriddere, pirater, klovner, moderne superhelter, skikkelser fra eventyrene og mange andre som streifer rundt og tar del i festlighetene.

Opptog hører med til karnevalet i Cádiz


Opphavet til karnevalet

 

Karneval blir feiret over hele verden, men de spanske versjonene har sin egne og unike vrier. De er ikke like estetisk ekstravagante eller preget av dans slik som karnevalet i Genova (Italia) og Brasil. 

Karneval i Spania er åpen for alle og tar imot folk i alle aldre og med vilt forskjellige bakgrunn. Dette gjør karnevalet til et ”must” for alle som besøker Spania i februar.

Cádiz-karnevalet regnes som et av de morsomste i Spania
Feststemte mennesker benytter anledningen til å kle seg ut, bytte identitet og gi slipp på hverdagens stress og bekymringer i den alternative og fantastiske virkeligheten som karnevalet tilbyr. 

 

Karnevaltradisjonen startet i det gamle Rom, men det varte ikke lenge før feiringen spredte seg gjennom Europa. Karneval betyr ”farvel til kjøttet”. Fasten var en tid med sterke restriksjoner både når det gjaldt moral, mat og drikke, så derfor måtte folk kvitte seg med store mengder mat og alkoholholdig drikke under karnevalet, – og altså før fasten satte inn.

Karnevalet oppstod i det gamle Rom, og i Spania lever tradisjonen i beste velgående


Mange regjeringer og nasjonale ledere, inkludert diktatoren Francisco Franco i Spania, prøvde å forby karnevalene, men karnevalånden overlevde og fortsatte å øke i popularitet.   

 

Karnevalene starter i dag gjerne med en utkledt kjendis som kaster glans over festlighetene, og rett etter starter gatefestene. Karnevalsfeiringene varer vanligvis rundt én uke og omfatter parader, konkurranser, kostymer, sirkusartister og gateteater.

Den viktigste dagen under feiringene er karnevaltirsdagen som blir etterfulgt av avslutningsseremonien på askeonsdag når "Entierro de la Sardina" (gravleggingen av sardinen) finner sted. Denne seremonien er en parodi på en begravelse, og her blir gjerne en gigantisk sardin satt i brann for å si skikkelig farvel til livets gleder før selve fasten begynner.

Karnevalets dronning er kåret
Spanske karneval

Karnevalet blir feiret i ulike regioner over hele Spania, men de aller største festlighetene finner du på Kanariøyene, på øya Tenerife, i den historiske byen Cádiz i regionen Andalucía, i det bølgende grønne landskapet i Galicia og på stranden i partybyen Sitges.

Også på Tenerifes naboøy, Gran Canaria, er det karneval

Karnevalet på Tenerife 

 

Det største karnevalet på Tenerife finner sted i hovedstaden Santa Cruz i februar og tiltrekker seg folk fra hele øya og verden utenfor, og dette må du ikke gå glipp av under ferien på Tenerife. Santa Cruz´ største plass er rikt dekorert og nærmest flyter over av barer og boder, musikk og en kraftig og vibrerende feststemning under karnevalet.

På Tenerife arrangeres det flere fargerike opptog under karnevalet


Karnevalet varer en uke og er fylt med non-stop-gatefester med musikkgrupper og band, dansegrupper, konkurranser om de beste kostymene og parader med gamle biler. "Coso" er den viktigste hendelsen under karnevalet. Det er en enorm parade og markerer den offisielle avslutningen på årets karneval og tiltrekker seg flest tilskuere gjennom hele det ukelange arrangementet.

 

Cádiz-karnevalet

 

Byen Cádiz hentet karnevalinspirasjonen fra den italienske byen Genova. Mange italienske handelsmenn som tidligere hadde base i Cádiz, lengtet etter sine egne karnevaltradisjoner. Dermed innførte de dem likegodt i byen, og siden den gang har karnevalet her bare vokst og er i dag et av de aller største karnevalene i Spania.

Fra karnevalet i Cádiz


Under Cádiz-karnevalet er kostyme og utkledning nødvendig for å bytte karakter og bli en integrert del av karnevalet. I likhet med karnevalet på Tenerife, inneholder festlighetene i Cádiz også musikalske grupper, dansegrupper, sirkus, parader, og fantastiske kostymer som alt sammen nytes i lange drag av deltakere og tilskuere gjennom 10 magiske dager og netter.

Cadiz-karnevalet


Sitges-karnevalet

 

Sitges er én av Spanias viktigste gay-destinasjoner. Karnevalet er prangende og hemningsløst med over 250.000 deltakere som kommer på besøk til den lille byen og som fyller den med farger og liv i de syv dagene karnevalet feires.

Karnevalet i Sitges er preget av show og opptog, av karnevalkonge og –dronning.  

Karneval i Galicia 

 

Karnevalet i regionen Galicia er vesentlig annerledes enn karnevalet på Tenerife, i Cádiz og i Sitges og kalles gjerne "Entroido" eller "Antroido". Det finnes karneval med forskjellige temaer i hver galicisk landsby, men alle har mer historiske og tradisjonelle temaer enn karnevalene som du finner andre steder i Spania.

Her er hatten til en ekte "peliqueiro" i Galicia
De største og mest interessante karnevalene i Galicia finner du i Ourense-provinsen. Om du besøker dette området etter jul, vil du oppdage at forberedelsene til karnevalet er i full gang, men så har da også Galicia flere karneval med solide rekorder.

Verdens lengste, løpende karneval finner du i Galicia


Karnevalet i Laza er for eksempel verdens eldste, og Xinzo-karnevalet er det lengste løpende karnevalet i Europa! Hovedpersonene i karnevalet er "peliqueiros" med sine spesielle klær som veier nesten 20 kg og som blant annet består av et særegent hodeplagg, masker, kort jakke, hvit skjorte, slips, merkelige kortbukser med dusker, strømper og strømpebånd og svarte sko.

 

Gravlegging av sardinen og slutten på karnevalet

 

Uansett hvor du feirer karneval i Spania, avsluttes de alle på samme måte med gravlegging av sardinen – ”Entierro de la Sardina”. Først blir gjerne den store og forseggjorte sardinen fraktet gjennom byen, og til slutt blir den brent opp under akkompagnement av storslått fyrverkeri

Når karnevalet nærmer seg slutten, begraves sardinen


En underlig, men fascinerende uke med tradisjonsrik feiring gir de besøkende en liten smak av spansk kultur og festligheter. Om du er i Spania i februar, så besøk karnevalet og kast deg ut i de fantastiske gatefestene.

Anbefalte artikler for deg: