De mest spesielle spanske opplevelsene

Det er på tide å legge planer for de kommende månedene. Vi har valgt ut årets 13 beste spanske opplevelser som du ikke bør gå glipp av. Hver landsby – uansett hvor liten – har sine egne, unike feiringer. 

La Tomatina – krig med tomater

1. Semana Santa – Påskeuken

Hele påsken er fylt med prosesjoner og andre religiøse feiringer. Selv om du ikke skulle være troende, er dette en begivenhet som du bør få med deg minst én gang. De største og mest imponerende påskefeiringene finner du i Sevilla og de neste største i Málaga.

Medlemmene av de eldste “brorskapene” som er knyttet til de viktigste kirkene, forbereder Semana Santa månedsvis på forhånd før de skal ut i gatene og gå i prosesjonene. Dette er en opplevelse som mange tilreisende turister opplever som noe høytidelig, men også som en litt sær og skremmende opplevelse.

Tusenvis av menn og kvinner marsjerer gjennom gatene, bærer store plattformer eller flåter med helgener og Jesusfigurer, flankert av hundrevis av stearinlys. Dette er svært populære arrangementer, og familier og besøkende trekker ut på gatene med stoler, mat og drikke for å se på de imponerende prosesjonene. Smerte og lidenskap er stikkord for Semana Santa – påskeuken i Spania.

Påsken i Spania betyr store prosesjoner gjennom gatene

2. Karneval

La oss glemme den dystre påskehøytiden for en stund og derimot ha det moro! De fargerike karnevalene er de mest påkostede festene i Spania, og særlig er feiringene på kanariøya Tenerife og i byen Cádiz enorme arrangementer som setter strekt preg på omgivelsene.

På Tenerife, selveste karnevalhovedstaden i Europa, foregår feiringene gjennom hele februar. Øya er fylt med glede, farger, glitter og glamour, og alle de mange konkurransene, paradene og festene byr på mye underholdning. Det er et arrangement som tiltrekker seg besøkende fra hele verden som er på jakt etter skikkelige karnevalopplevelser.

Karnevalsdronningen skal kåres på Tenerife

Tenk deg et karneval holdt i ekte andalusisk ånd! Slik er karnevalet i Cádiz, en fest som pulserer av musikk, energi og moro. Gå ikke glipp av denne unike fiesta´en som feires hvert år i februar.

3. Las Fallas i Valencia

I midten av mars eksploderer det i Valencia by. Glem alt du tidligere har sett, for få steder finner du et så fascinerende arrangement som dette. Las Fallas-festen er for øvrig nå også kommet på Unescos liste over immateriell kulturarv.

I en hel uke fyller gigantiske, fargerike statuer og figurer byens torg og gater. De er ofte satiriske og knytter seg til politiske eller spesielle hendelser som har skjedd det siste året. Fellesnevneren for dem alle er at de er svært imponerende. Å gå Fallas-ruten er en av de mest interessante måtene å oppdage Valencia på.

Valencia med Las Fallas-festlighetene

Hver dag under festlighetene kan du klokken 14.00 oppleve spektakulære show med musikk og fyrverkeri. Men det virkelige høydepunktet finner sted den siste natten når statuene blir brent ned.

Under Las Fallas brennes til slutt dukkene opp

4. La Tomatina

Har du noen ganger hatt lyst til å kaste tomater på noen? Under Tomatina-festivalen i den lille byen Buñol i Valencia-regionen kan du få ønsket oppfylt. Gjennom 70 år har tomatkrigen her vært arrangert den siste onsdagen i august og med tusenvis av deltakere.

La Tomatina er faktisk en del av en større feiring; det markerer slutten på en hel uke med parader, fester, messer og gatemarkeder. Det er så originalt og så morsomt at mange mennesker besøker Spania først og fremst for å ta del i denne festen. Antall deltagere er begrenset til 20.000, noe som kan virke mye, men billettene blir utsolgt på et blunk. Så hvis du vil til Buñol og La Tomatina, så sørg for å skaffe billetter i god tid!

La Tomatina i Valencia-regionen

På torget i byen er det i tillegg satt opp en såpeglatt stang med en deilig spansk skinke på toppen. Den som klarer å klatre opp stangen, vinner skinkepremien.

5. Patio-festivalen i Córdoba

I mai foregår Córdobas patio-festival som er en nytelse for alle som velger å tilbringe noen dager i denne byen. Festivalen foregår hvert år i begynnelsen av mai. I løpet av denne tiden åpner eierne av de vakreste innvendige gårdsrommene opp dørene og viser fram all blomsterherlighetene innenfor til de mange besøkende.

Festivalen byr på glede, musikk og store mengder turister som vil delta i denne fargerike festen. Det er ikke bare folk som er glad i planter som kommer på besøk, for Córdoba er også godt kjent for god mat, en svært interessante historie og alle stedene der du kan føle den tradisjonelle andalusiske atmosfæren.

Patio-festivalen i Córdoba

6. Aprilfesten i Sevilla

En av de største arrangementene i 2021 er uten tvil Feria de Abril. Festlighetene åpner med lystenningen av det store inngangspartiet til Feria-plassen – festplassen – ved midnatt. Hele den kommende uken er byen fylt med underholdning, farger og det beste av andalusisk kunst og kultur, som flamencodans og -musikk.

Bortsett fra festen og all underholdning, er dette for øvrig den beste tiden på året å utforske Sevilla. Hele byen er gjennomsyret av en autentisk spansk, festlig atmosfære. Når natten faller på, kan du gå ut og nyte spontane flamencoforestillinger som popper opp på gatehjørnene. Det er en opplevelse som ikke kan beskrives med ord. Du må leve det ut for å forstå hvordan det er!

Feria de Abril - Aprilfesten - i Sevilla

7. Heste-feria i Jerez

Hva kan du forvente deg under Feria del Caballo (hestemessen) i Jerez? Glade feiringer, flamencoforestillinger, det beste innen andalusisk gastronomi og selvfølgelig mange hester!

I løpet av én uke i mai tilbyr denne lille byen en fest for sansene. Festene starter med å tenne belysningen på det store inngangspartiet til messen. Det er parader med hester og markeder med over 250 boder, alle serverer delikate tapas. Gå en tur og nyt en av mange flamencoforestillingene.

Et barn får sitte på hesteryggen under hestefestivalen

Alle kler seg opp for anledningen. Kvinnene bærer typiske flamencokjoler, og menn har på tradisjonelle drakter, kalt trajes cortos. Men til syvende og sist er det viktigste å gå ut og nyte denne kulturelle tradisjonen fullt ut.

8. Augustfesten i Málaga

Denne byfesten i Málaga – hovedstaden på Costa del Sol – varer en hel uke og er full av morsomme aktiviteter og arrangementer. Dette er også det beste stedet og tidspunktet på året for å slappe av og nyte en flott ferie. Feria´en i Málaga er et av de beste arrangementene om sommeren.

Midt i august er sentrum i byen vert for ”Feria de día” (dagfesten) med tradisjonelt innhold som gatemarkeder, musikk og tradisjonell dans. ”Feria de noche” (nattfesten) foregår på feria-plassen rett utenfor sentrum av byen med attraksjoner, mat- og dansetelt.

Augustfesten finner sted i Málaga

9. Fiestas de Gràcia i Barcelona

Gjennom hele sommeren har de fleste bydelene i Barcelona sine egne fester, men ingen er så spesielle, kreative og morsomme som Fiestas de Gràcia i august.

Det spesielle Gràcia-området i byen preges under denne festen av fargerike opptog og markeder, og hver gate konkurrerer om de mest originale og påkostede utsmykningene. For hvert gatehjørne du runder vil du oppleve en ny og annerledes verden.

Fiestas de Gràcia i Barcelona

Og om dekorasjonene i seg selv ikke er nok, kan du på Fiestas de Gràcia også oppleve akrobater, correfocs (fyrverkeri), utstillinger, parader og gatemarkeder. Og om natten fortsetter moroa med de mange konsertene som holdes på torgene i Gràcia.

10. Sankt Hans

Det er én natt i Spania som er helt spesiell for alle: natten 23. juni, San Juan (Sankt Hans). Den markerer starten på sommeren og feires på strendene med bål og fyrverkeri, mat og drikke.

Sankt Hans-festen i Spania opplever du best på strendene

Dette er en magisk kveld som det knyttes mange ritualer til. Mange hopper over bålene på strendene, går bakvendt ut i bølgene, osv. fordi det skal bringe dem hell og lykke. I noen deler av Spania, bl.a. på kysten av Galicia, er mat et viktig element i feiringene, særlig grillede sardiner. Andre steder har sine egne tradisjoner på Sankt Hans, som i Barcelona og Valencia, der bl.a. fyrverkeriene er viktigst. 

11. El Boloencierro i Mataelpino i Madrid-regionen

Forestill deg at du løper i full fart nedover gaten mens du prøver å løpe fra en gigantisk ball på tre meter i diameter, som veier mer enn 150 kg og som kommer rullende bak deg. Det er akkurat dette El Boloencierro, i den lille landsbyen Mataelpino i Sierra de Guadarrama, handler om.

Boloencierro-løpet i Mataelpino

Også barna kan nyte sin egen mini-boloencierro, med mindre og lettere baller som er malt i lyse farger for å gjøre dem mer synlige. Er du klar for å få et adrenalinrush?

Skikken ligner på okseløpene som arrangeres i mange andre byer, men her er oksene byttet ut med den gigantiske kula som ruller gjennom gatene.

12. Vinkrigen i Haro

Om morgenen 29. juni samles flere enn 10.000 mennesker på plasser og i gatene i byen Haro i La Rioja med et mål for øye, nemlig å sprute litervis med rødvin på hverandre til alle deltakerne er farget helt røde.

Her er det et krav at deltakere stiller i hvite klær og helst har et rødt tørkle i halsen. Etter at raketten som markerer starten på vinkrigen er fyrt av, blir alt raskt farget rødt og lilla etter fargen på vinen.

Vinkrigen finner sted i Haro i La Rioja

Inntil 40.000 liter vin går med, og musikken fortsetter å spille helt til alle deltakere er våte og røde. Gjør deg klar til mye moro i denne krigen med en av de mest typiske vinene fra Spania.

13. La Semana Grande i Bilbao

Å dra til Bilbao er alltid en god idé. Byen er blomstrende, stadig skiftende og tiltaler alle som ønsker å bli kjent med den mindre solrike siden av Spania. 

I midten av august gjør Bilbao seg klar til sin viktigste begivenhet, Aste Nagusis eller Semana Grande. Denne festivalen varer i ni dager med konserter, messer, teaterforestillinger og masse annen underholdning som foregår over hele byen. Et av høydepunktene er fyrverkerikonkurranser som opplyser nattehimmelen hver kveld.

Den siste dagen av festivalen, er det ikke noe fyrverkeri. Sluttseremonien tar i stedet utgangspunkt i at Marija (den store maskoten) flyter nedover i en båt som er satt i brann, bare for å dukke opp igjen når neste års festligheter finner sted.

Kjempedukken Marijaia inntar Bilbao

Spania har festivaler for alle, fra høytidelige ritualer til sprø feiringer! Vi har sett nærmere på 13 av de aller beste, men det er mange flere som bør bli oppdaget.

Du velger selv hvor vil du starte! 

Anbefalte artikler for deg: