De 20 vakreste landsbyene å besøke i Nord-Spania

Nord-Spania har flere interessante byer. Men om du vil nyte tiden utenfor allfarvei, treffer du på disse landsbyene langs Spanias nordlige kystlinje. De er virkelig verdt et besøk!

 

Baskerland

 • Hondarribia

Du finner landsbyen Hondarribia rett ved grensen mellom Frankrike og Spania. Du kan til og med se over til Frankrike på den andre siden av bukta, og det finnes også en båt som frakter deg mellom de to landene.

 

Hvorfor ikke ta en spasertur rundt i det historiske sentrum med sine typiske, baskiske hus og rusle nedover Calle San Pedro som er byens viktigste gjennomfartsvei! 

 

Stranden (Playa de Hondarribia) er også populær, særlig i sommermånedene. Og selv om det ikke blir så varmt som ved Middelhavskysten, kan du nyte temperaturer på rundt 25 grader i juni, juli og august.

 

Baskisk byggestil i Baskerland

 • Pasai Donibane og Pasai San Pedro

Pasai San Pedro og Pasai Donibane er to urbane sentra som ligger i Pasaia, en by som er bygget rundt Pasaiabukten i Gipuzkoa-provinsen i Baskerland. Som mange av de andre byene i regionen, var Pasaia en viktig havn for kommersiell sjøfart. 

 

En av de mest populære attraksjonene er Albaola, den baskiske sjømatfabrikken, et UNESCO-sponset museum som er dedikert til den baskiske, maritime arven.

 • Getaria

Getaria ligger på Spanias nordlige kyst i Gipuzkoa-provinsen i Baskerland. Dette er en vakker liten fiskerlandsby som også var hjemmet til sjøfareren Juan Sebastián Elcano, en av de første som seilte jorden rundt. 

 

Byen har eksistert helt siden romertiden, men ble formelt grunnlagt i middelalderen, noe som gjør den til en av de eldste byene i regionen. 

 

I dag kan du nyte denne lille fiskelandsbyens viktigste attraksjoner som Cristobal Balenciaga-museet, San Salvador-kirken, fiskehavnen eller ta en spasertur oppover Monte San Alton for å oppleve en nydelig utsikt over byen.

 • Mutriku

Mutriku er et must å oppleve hvis du leier en feriebolig i Baskerland. Det er en vakker baskisk by ved Biscayabukten. Det er bevist at folk har bodd i dette området i tusenvis av år, men selve byen ble grunnlagt i 1209 av kong Alfonso VIII av Castilla. 

 

San André-kirken, som ble bygget i 1080, er en av de eldste i regionen. Byens historiske sentrum rommer rådhuset, kirken Nuestra Señora de Asunción og en statue til ære for Cosme Damián Churruca, en sjøoffiser som døde i slaget ved Trafalgar.

 

Biscayabukten i Baskerland

 • Zarautz

Zarautz er en liten kystby du må besøke hvis du bor i San Sebastián, i underkant av 16 km unna. Det er ganske mange ting å gjøre her, men en av de mest populære attraksjonene er stranden som er den lengste i hele Baskerland. 

 

Folk som er opptatt av kunst kan besøke Fotomuseet eller Zarautz kunst– og historiemuseum. Sistnevnte er spesielt interessant fordi det ligger i Zarautz-tårnet, byens eldste bygning. 

 

I likhet med mange andre spanske byer og landsbyer, rommer Zarautz flere vakre kirker, inkludert kirken Santa Maria la Real og kirken Santa Clara. 

 

Er du av den sporty typen, kan du glede deg over å surfe her, noe som har blitt stadig mer populært de siste årene.

 

Cantabria

 • Castro Urdiales

Hvis du vil leie et feriehus i Cantabria, er Castro Urdiales – en nydelig liten by øst i provinsen – et godt tips. Den ligger ved Biscayabukten og er populært blant turister på grunn av de vakre strendene og havnen. 

 

Den gamle byen (Puebla Vieja) har mange historiske monumenter og severdigheter. Den mest populære er kirken Santa María de la Asunción fra 1200-tallet som er oppført i i gotisk stil og som det tok nesten 200 år å fullføre! 

 

En kort spasertur fra kirken ligger slottet og fyret, et flott reisemål med utsikt over både byen og kysten. 

 • Santillana del Mar

Santillana del Mar er en interessant by. Til tross for at det har ordet for hav(«mar») i navnet, er ikke dette en kystby. Det betyr likevel ikke at den ikke er verdt et besøk. Jean-Paul Sartre kalte byen nemlig den vakreste i Spania! 

 

Det er vel verdt å besøke Nasjonalmuseet og forskningssenteret i Altamira, et museum som er dedikert til Altamira-hulen som står på UNESCOs verdensarvliste. 

 

Hjertet i byen er også fantastisk, og her på Plaza Mayor de Ramon y Pelayo bør du knipse feriebildene dine.

 

Hvis du reiser med barn, så husk at det også finnes en dyrehage her som sørger for underholdning i noen timer.

 • Comillas

Comillas er et fascinerende sted, og var en gang hovedstaden i Spania. Selv om det bare var for én dag (5. september 1881), gjør det at byen er medlem av en ganske eksklusiv spansk klubb sammen med Madrid og en annen tidligere hovedstad, nemlig Toledo. 

 

Byen var et populært reisemål for den spanske kongefamilien og den spanske adelen, og den eldste delen av byen rommer mange herskapshus. Ved å kikke på våpenskjoldene kan du finne ut hvilke kjente familier som kalte disse fantastiske bygningene for sine "hjem". 

 

Comillas er også populær blant turister på grunn sine vakre omgivelser og populære attraksjoner, som palasset som er tegnet av arkitekt Antoni Gaudí, Palacio de Sobrellano (et annet palass), stranden og det utsøkte Comillas Pontifical-universitetet.

 

Strandlandskap i Cantabria

 • Cicera

Cicera er en liten landsby i Peñarrubia i Cantabria. Hvis du vil ha en helt autentisk opplevelse av det landlige Spania, er dette stedet å dra.  

 

Landsbyens mest populære attraksjon er kirken, men det er først og fremst fotturer som gjør byen populær. For med Cicera som base kan du dra i nesten hvilken som helst retning og finne nydelige turstier som fører til utsøkte utsiktspunkter over dalene i området. 

 • San Vicente de la Barquera

Det er vanskelig å kalle San Vicente de la Barquera en by siden det meste av området tilhører Oyambre naturpark. Visst er det en fin by å besøke, men det er parken som er hovedattraksjonen. 

 

Naturparken dekker 196 hektar og har flere gode turstier. Du kan gå langs kysten, gjennom fjellene eller langs elven. I tillegg til de stiene, kan du også besøke galleriet eller bli med på workshops for hele familien. 

 

Andre steder som er verdt et besøk, er kongens slott, kirken Santa María de los Ángeles og stranden Playa de Oyambre.

 

Asturias

 • Llanes

Llanes strekker seg langs Costa Verde-kysten i Asturias. Tradisjonelt var dette en fiskehavn, og du kan oppleve byens fiskerihistorie gjennom byens monumenter og tradisjoner, særlig statuen av Fiskerkona som speider utover havet og venter på at mannen hennes skal komme tilbake. 

 

Fiskehavnen er full av vakre små båter og ligger en kort spasertur fra et par av byens strender og andre attraksjoner. 

 

Deler av bymurene fra 1200-tallet står fremdeles, i tillegg til Llanes-tårnet som er verdt et besøk. Det er også den vakre basilikaen Santa Maria del Conceyu eller Iglesia de la Virgen de la Guía, en annen kirke som ligger litt lenger utenfor byen. 

 

Fra Llanes i Asturias

 • Cudillero

Denne byen blir ofte sagt å være en av de peneste byene i hele Spania, og det er lett å skjønne utfra bilder, men husk at det beste er å oppleve byen ved selvsyn.

 

Selv om du greit kunne tilbrakt hele dagen på å oppleve byen, finnes det også noen gode grunner til å dra ut av byen og ut til kysten. Cabo Vidio og fyret bør stå høyt på listen over ting du skal besøke. 

 

Hvis du beveger deg langs den nordlige «Camino´en» (pilegrimsleden) til Santiago de Compostella, vil du passere gjennom Cudillero.

 

Cudillero i Asturias

 • Luarca

Luarca er en annen by langs den nordlige pilegrimsleden til Santiago. Dette er en liten fiskerlandsby på den asturiske kysten, og den er kjent for sin vakre arkitektur, maten og flere interessante turistattraksjoner. 

 

De mest populære attraksjonene inkluderer fiskehavnen, Palasset til Marquis de Ferrera og fyret. Det pleide også å være et naturhistorisk museum dedikert til en gigantisk blekksprut, men dessverre stengte dette for en stund tilbake, og det er ennå ikke åpnet. 

 

Hvis du reiser til Luarca, bør du vurdere å besøke hagene med utsikt over havnen. Hagene ligger bare en kort spasertur fra sentrum av byen, og tilbyr fantastisk utsikt over byen. 

 • Covadonga

Hvis du skal på ferie til Asturias, må du besøke Covadonga og innsjøene. Covadonga ligger rett ved fjellkjeden Picos de Europa, og er det perfekte reisemålet for ivrige turgåere. 

 

Det er en veldig liten bosetning med et par hoteller i selve Covadonga, mange velger derfor å bo i den nærliggende byen Cangas de Onis og reise derfra for å besøke Covadonga og Covadonga-innsjøene. 

 

Det er fantastisk utsikt over den omkringliggende naturen, og her er det også religiøse helligdommer og noen vakre kirker å besøke mens du er der. 

 

I dette området stod et viktig slag under starten på den såkalte «reconquista´en» – gjenerobringen av Den iberiske halvøya – , et av de første slagene i løpet av de over sju århundrene med kamper mellom spanske katolikker og maurerne. 

 • Ribadesella

Ribadesella er en liten by ved Det kantabriske hav og er en av de mest sjarmerende landsbyene i Asturias. Denne byen var også barndomshjemmet til dronning Letizia av Spania, hustruen til kong Felipe VI. 

 

Du kan enten slappe av i det vakre sentrum, besøke kirken eller dra ned til sjøen. 

 

Den nærliggende Tito Bustillo-hulen står på UNESCOs verdensarvliste og rommer nesten 30.000 år gamle hulemalerier! 

 

Hvis du er opptatt av gastronomi, kan det også være lurt å besøke Ribadesella under fiske- eller ostefestivalen, to populære begivenheter på kalenderen. 

 

Ribadesella i Asturias

 

Galicia

 • Sobrado

Sobrado, også kjent som Sobrado dos Monxes på det lokale galisiske språket, er en liten by i A Coruña-provinsen i Galicia. Det er kjent for sitt trappist-kloster og er et fantastisk reisemål for naturelskere. 

 

Byen har en kunstig lagune som ble bygget av munkene i det nevnte klosteret for å hjelpe til med det lokale jordbruket. Det er også en vakker eikeskog ved byen, og i nabolandsbyen Portacal kan du se regionens nest eldste eiketre. 

 • Combarro

Combarro er en vakker liten fiskerlandsby i Poio i Galicia. Byen har blitt særlig populær de siste årene, og det er neppe overraskende med tanke på hvor pent stedet er. 

 

I tillegg til bare å nyte byens skjønnhet, vil du kanskje se noen av hórreos, typiske tre- eller steingalisiske stabbur som er bygget oppå søyler for å hindre gnagere i å spise opp kornet. 

 

Det kan også være lurt å besøke Igrexa de San Roque, byens hovedkirke, eller bare rusle rundt i fiskehavnen i Combarro. 

 • Monforte de Lemos

Monforte er litt større enn den typiske landsbyen i dette området, men det ville være galt å ikke inkludere den på denne listen. Landsbyen har knapt 20.000 innbyggere.

 

Hvis du elsker tog eller reiser med små barn, er Museo del Ferrocarril de Galicia et utmerket jernbanemuseum med et fint utvalg av lokomotiver å kikke nærmere på. 

 

For å oppleve litt historie, kan du gå rundt i middelalderdelen av byen, se slottet eller besøke en av flere kirker som ble bygget mellom 1300- og 1700-tallet.

 

El Camino de Santiago

 • O Cebreiro

O Cebreiro er en landsby på Camino de Santiago, og i løpet av juli og august, når mange turgåere velger å fullføre pilegrimsreisen, er herbergene, hotellene og restaurantene i denne ellers så stille landsbyen godt besatt.

 

1.300 meter over havet er det ganske mye klatring å komme hit til fots, og i de kaldere månedene av året må du forvente snø og is.

 

Det er noen fantastiske runde steinhus med stråtak å se, og du kan besøke det etnologiske museet for å lære mer om livet i landsbyen. 

 • Ribadavia

Ribadavia er en vakker landsby ved bredden av Miño-elven i Ourense-provinsen i Galicia. Du kan lære mer om livet i byen på Etnologisk museum eller besøke restene av slottet fra 1300-tallet. 

 

Hvis du elsker vin, må du besøke Museo del Vino de Galicia. Det er gratis adgang, og her kan du se hvordan vin lages, spesielt den lokale Ribeiro-vinen som har en offisiell betegnelse, den eldste i hele Galicia. 

 

Nord- og Sør-Spania

 

Mens de fleste turister drar til Catalonia, Balearene, Kanariøyene, Andalucía, Valencia og Madrid, er det så mye å se og gjøre over hele Nord-Spania. 

 

Baskerland, Asturias, Cantabria og Galicia er alle ganske unike, og selv om de har ganske likt klima, kan historie, kultur, geografi og mat variere ganske mye fra en region til en annen.

 

Hvilket landsby vil du besøke først? 

 

Anbefalt lesning for deg: