De beste nasjonalparkene i Spania

Spania har mange spektakulære nasjonalparker, alle med sitt unike tilbud av flora og fauna. En av de beste måtene å koble seg fra hverdagen, er å komme seg ut i naturen. Opplev naturen på sitt beste, lei et feriehus ute i dette spanske landskapet, se sjeldne arter i deres naturlige miljø og slapp av mens du utforsker stedene!

 

Nasjonalparken Picos de Europa

Picos de Europa ligger i de kantabriske fjellene, og strekker seg over provinsene Asturias, Leon og Cantabria, tilsammen mer enn 646 km. Området rommer noen av de flotteste landskapene i Spania, skapt gjennom århundrene av vind, is og regn og erosjon. For turinteresserte er det mange ruter å velge mellom. De går rundt dype juv og slynger seg gjennom ville daler. Opplev det tradisjonelle fjellivet, smak på det lokale kjøkkenet og beundre arkitekturen når du besøker noen av de vakreste landsbyene i området. Rundt sentrum av fjellkjeden finner du landsbyer som Posada de Valdeón på sørsiden, Arenas de Cabrales på nordsiden og Potes i øst.

 

Klimaet er fuktig og regnfullt, og mange steder faller det snø om vinteren. Hvis du er en ivrig turgåer, kan du velge mellom mange vandreruter i Picos de Europa. Vær oppmerksom på hyppige tåkebanker som kan dukke opp plutselig og gjøre det vanskelig å se stien foran deg. Du kan også oppleve det vakre området ved å ta taubanen Fuente Dé som ligger midt i Picos de Europa i Cantabria. Turen med taubanen frakter passasjerene opp 1.823 meter på fire minutter.

 

Nasjonalparken Caldera de Taburiente La Palma

Caldera de Taburiente preger den nordlige delen av Kanariøya La Palma. Nasjonalparken strekker seg over 10 km og ble dannet av erosjonsprosessene nær krateret i vulkanen for rundt to millioner år siden. Det var her de siste menneskene av urbefolkningen på Kanariøyene bodde fram til 1400-tallet.

 

Hele øya La Palma er erklært av Unesco som et biosfærereservat. Det unike landskapet i Caldera de Taburiente er preget av dype kløfter, fargerike fossefall, tett furuskog og høye klipper. Den beste måten å oppleve denne naturen på, er til fots. Det finnes et omfattende nettverk av turstier som er skiltet og godt vedlikeholdt. En av hovedattraksjonene i Taburiente-parken er Cascadade Colores-fossen. Det er lett å gå feil, for du må ta av fra stien gjennom Las Angustias-kløften for å komme fram til fossen. Beundre de grønne, gule og oransje fargetonene som skifter gjennom året, avhengig av vannmengden gjennom ravinen!

For en virkelig spesiell opplevelse, er La Palma et enestående sted. For her kan du  titte på stjernene. For å unngå altfor mye lysforurensning, er øya beskyttet ved lov. Bestill en astronomi-tur. Da blir du tatt med på en reise gjennom nattens stjernehimmel og stjernebilder og får høre historiene og mytologien som i alle år har knyttet seg til stjernene.

 

Selv om La Palma har sol nesten hele året, er den beste tiden å besøke Taburiente nasjonalpark fra mai til oktober. Det er også en campingplass i parken som er åpen hele året. Du trenger forhåndsgodkjenning (minst 24 timer før) for å campe her, og antall netter er begrenset til to om sommeren og i påsken. Resten av året kan du campe her i inntil sju dager.

 

Aigüestortes nasjonalpark i Pyreneene

Denne fantastiske nasjonalparken ligger i provinsen Lleida. Området som strekker seg over 141 kilometer, er et sant paradis for folk som er opptatt av naturen. Ta en fottur rundt krystallklare innsjøer, høye fjell, ville elver og spektakulære fosser. Aigüestortes er også en av de beste nasjonalparkene i Spania om du vil se nærmere på dyrelivet. Opplev kongeørner, antiloper, den spesielle pyreneergemsen – en type «geite-antilope» og rådyr. Besøkssentrene finner du i landsbyene Boí og Espot med hovedinngang til nasjonalparken ved Pallars Sobirà og Alta Ribagorça. Et av de mest ikoniske stedene i denne nasjonalparken er innsjøen Sant Maurici, med fantastisk utsikt over toppene i Encantants.

 

Det finnes et bredt spekter av turruter, alt fra mer krevende turer beregnet på vandreentusiaster til kortere spaserturer for familier. Besøkssentrene tilbyr informasjon om regler og forskrifter for parkens område. Du kan besøke Aigüestortes nasjonalpark hele året, og hver sesong byr på sine særegenheter. Om vinteren kan parken oppleve tøffe værforhold, og mange områder kan være dekket med snø. Mer behagelige temperaturer har du fra mai til september.

 

Monfragüe nasjonalpark i Extremadura

Monfragüe nasjonalpark ligger i Extremadura, og hele regionen er kjent for sin naturlige skjønnhet. Monfragüe nasjonalpark huser en mengde ulike fugler, så vel som huler med forhistorisk malerier. Parken ligger langs elven Tagus med stier som skjærer gjennom fjellene. Med over 280 fuglearter kan du beundre alt fra svarte gribber, spansk keiserørn, svarte storker og til den egyptiske gribben som glir over dette fantastiske landskapet.

 

Det er mange turstier i parken, alle med varierende vanskelighetsgrad. Hvis du er heldig, kan du også oppleve dyr som den sjeldne iberiske gaupa, hjort, villkatter, skilpadder og oter.

 

Et annet utrolig trekk ved denne parken er de forhistoriske hulemaleriene som er oppdaget på over 100 steder i området og som avslører menneskelige bosetninger fra kobber-, bronse- og jernalder.

 

Den beste tiden å besøke Monfragüe nasjonalpark er om våren om du vil se fuglene i parken. Om sommeren kan det være veldig varmt, og hvis du vil praktisere fugletitting, er det best ved soloppgang eller solnedgang.

 

Cíes-øyene i Galicia

Cíes-øyene er et naturlig paradis. Området med øyer har hvite sandstrender og krystallklart vann, bare en ferjetur unna byen Vigo. Området består av tre øyer; Monteagudo, Faro og San Martiño, og strendene her blir sammenlignet med dem du finner i Karibia. Den mest berømte stranden er Playa Rodas som en gang ble kåret til den vakreste stranden i verden. Øyene har også frodige furuskoger, dramatiske klipper og imponerende sanddyner.

 

Tallet på besøkende er strengt begrenset, og du må skaffe deg en tillatelse. Det er en campingplass på øya hvis du ønsker å være her mer enn bare på dagsbesøk. Campingen er åpen fra mai til september. Husk at du også trenger tillatelse for å bo her.

 

Den beste tiden å besøke Cíes-øyene er om våren og i sommermånedene. Da er været på sitt mest behagelige slik at du vil kunne nyte de vakre strendene og de mange turstiene i den uberørte naturen på øyene.

 

Cabrera-øygruppen på Balearene

Cabrera-øygruppen ligger omtrent 15 kilometer sørøst for Mallorca. De består av 19 øyer med vill natur og er det største naturparken i Spania. Det er ingen fastboende på disse øyene på grunn av den avsidesliggende beliggenheten, noe som betyr at området har holdt seg vakkert og bevart og bare kan nås med båt.

 

Parken er habitat for truede land- og sjødyr som skilpadder og hvaler, samt sjeldne arter av fisk og koraller som finnes i undervannsgrottene. For å bevare dyrelivet, må du reise med båt ut til Cabrera-øyene, og båtene kan bare ankre opp i den naturlige havnen eller i andre spesielt utpekte områder.

 

En av de beste attraksjonene er "Cova Blava" eller "Den blå hulen". På grunn av hulens beliggenhet lyser strålene fra ettermiddagssolen på huleveggene og gjør at vannet får en spektakulær blå farge. Du kan bli med på utflukter med båt og praktisere vannsport og svømme rundt i det blå vannet.

 

Hvis du vil se oppleve de fantastiske øyene til fots, er det mange vandreruter, fra lav - til høy vanskelighetsgrad. En av de enkleste turveiene tar deg opp til slottet med unik utsikt over Tramuntana-fjellkjeden og Arta-fjellene på Mallorca. Øyene tilbyr daglig også guidede ruter.

 

Cabrera-øyene er populære blant folk som snorkler. Mer enn 400 botaniske arter og 200 fiskearter lever i det tette sjøgresset, Posidonia oceanica. For å bevare dette habitatet, er bare et begrenset antall dykkeekskursjoner tillatt hver dag. Hvis du vil leie en feriebolig på Mallorca, er den beste tiden å besøke skjærgården i Cabrera om våren og sommeren når temperaturen ligger mellom 21°C og 25°C, noe som betyr at du virkelig kan nyte strendene og turstiene.

 

Doñana våtmarksområde i Andalucía

Doñana nasjonalpark som ligger i Andalucía, er preget av myrer med ferskvann, sandstrender, sanddyner og skoger. Dette enorme området dekker 543 kilometer som strekker seg gjennom provinsene Huelva, Cádiz og Sevilla. Parken rommer to unike økosystemer og er Europas mest omfattende våtmark. Opplev den spesielle naturen og se den sjeldne iberiske gaupa og landskilpadder, samt over 300 fuglearter, inkludert flamingoer.

 

Det er flere måter å besøke parken på. En av de beste utfluktene er båtturen fra Sanlúcar de Barramed. Overfarten tar deg gjennom en del av nasjonalparken hvor du kan observere rosa flamingoer og hegre. Utforsk området til fots gjennom de forskjellige turstiene og besøk sandstranden Asperillo, de bevegelige sanddynene ved munningen av elven Guadalquivir og milevis med uberørte strender.

 

Den beste tiden å besøke Doñana nasjonalpark er fra mars til mai og fra september til november. I løpet av disse månedene er det mest aktivitet blant fuglene med hekking og fôring av fugleunger og all trekkfuglene som gjerne tar en liten pause i Doñana.

 

Teide nasjonalpark på Tenerife

El Teide Park er en av de mest imponerende naturlige attraksjonene på Tenerife. Det er her du finner Spanias høyeste fjell - El Teide. Denne vulkanen (som fremdeles er aktiv) kan sees fra nesten alle deler av øya som ruver 3.718 meter over havoverflaten. Det vulkanske landskapet som omgir fjellet har mange turstier som strekker seg over 190 kilometer, og tilbyr et vell av flora og fauna samt huler og lavatunger.

 

El Teide nasjonalpark er et av de mest populære stedene å besøke i Spania og tiltrekker seg over tre millioner turister hvert år. En av de beste måtene å se parken på er med taubane. Når du kommer til toppen, vil du ha en spektakulær panoramautsikt over dette imponerende landskapet, tilsynelatende fra en annen planet.

 

Området tilbyr mange turveier, men hvis du ønsker å vandre rundt krateret i vulkanen, trenger du en spesiell tillatelse som du kan søke om på nettet. Legg merke til det gule skjæret i landskapet og lukt på svovelen som gjennomsyrer luften fra fumarolene (åpninger i jorden).

El Teide nasjonalpark tilbyr natteturer der du kan se fjellet kaste skygge over havet i lyset fra månen og stjernene. Denne «Sunset and Stars Teide Tour» inkluderer transport for små grupper med en guide som viser deg hvordan du bruker et teleskop og forteller deg om historiene fra gresk mytologi som skjuler seg bak stjernebildene. Himmelen her er blant de klareste i verden, sammen med Chile og Hawaii der det er mulig å se 83 av de 88 offisielt anerkjente stjernebildene.

 

Du kan besøke El Teide nasjonalpark hele året, og på grunn av beliggenheten opplever Tenerife hyggelige temperaturer hele året. I sommermånedene forlenger parken åpningstidene, men vær klar over at temperaturer kan gjøre fotturer i lange perioder ubehagelige.

 

Timanfaya nasjonalpark på Lanzarote

Hvis du vil leie en feriebolig på Lanzarote, er et besøk i Timanfaya nasjonalpark et must. Dette ulendte terrenget ble dannet etter et vulkanutbrudd mellom 1720 og 1736 og igjen i 1824. Landskapet som strekker seg over 51 kilometer, synes å komme fra en annen verden.

 

Timanfaya-parken utgjør en firedel av øya som ble erklært som biosfærereservat i 1993 av Unesco. Tilgangen til området er strengt regulert for å beskytte floraen og faunaen som har holdt seg som nesten den samme i over 300 år. Den beste måten å besøke Timanfaya nasjonalpark er ved en organisert busstur eller vandreturer for små grupper. Om våren og sommeren er det lurt å bestille på forhånd for å være sikker på å få bli med.

 

Beundre de taggede lavabergene, de imponerende steinblokkene, terrakottasanden og silhuettene til vulkanene. Timanfaya volcano (som parken heter) er fremdeles aktiv. For en av de mest unike matopplevelsene, besøk restaurant El Diablo. Kokkene griller kjøtt uten strøm eller gass ved å bruke varmen fra vulkanen. Ved å plassere "vulkan-griller" over et hull, tilberedes lunsjen din ved bassenget med lava som ligger bare seks meter under overflaten og som har en temperatur på 400°C.

 

Vær oppmerksom på at om sommeren kan temperaturene bli svært høye. Parken er et stort åpent rom, så sørg for å ta med solkrem og klær som dekker utsatte områder på kroppen.

 

Ordesa og Monte Perdido nasjonalpark i Pyreneene i Arargón

Landskapet i Ordesa og Monte Perdido nasjonalpark domineres av det store fjellmassivet Monte Perdido på 3.355 meter. Pust inn den friske luften mens du vandrer rundt i frodige skoger, myldrende elver, over bratte fjellrygger og passerer sjøer som ble dannet da isbreene smeltet.

 

Turrutene varierer når det gjelder vanskelighetsgrader, og du kan velge mellom korte stier til lengre der du kan overnatte på vandrerhjem, campingplasser, landlige gjestehus og tilfluktsrom i parken. En av de mest populære rutene er gjennom Ordesa-dalen som fører til Hestehale-fossen. I løpet av cirka to timer blir du ført gjennom tykke skoger, grønne åkrer og fosser i Arazas-elven.

 

Det er forskjellige selskaper som tilbyr utfordrende aktiviteter i parken, for eksempel 4×4-utflukter, kajakkpadling, elverafting og juving. For dem som liker å klatre, gir de unike fjellformasjonene gode muligheter. Det er fire hovedområder for fjellklatring i dalen, og guidede strekninger varierer i vanskelighetsgrad og lengde.

 

Parken er åpen hele året, men den beste tiden å besøke Ordesa og Monte Perdido nasjonalpark er på sen vår og tidlig høst når været er mildere og parken er mindre overfylt.

 

Sierra Nevada nasjonalpark i Andalucía

Sierra Nevada nasjonalpark strekker seg over 850 kilometer, og den fantastiske naturen er preget av en omfattende fjellkjede med elver, isvann og snødekte topper.

 

I nasjonalparken er det mange muligheter for fotturer, sykling, her finner du også det sørligste skisenteret i Europa. Skisesongen i Sierra Nevada er også den lengste i Europa, og starter i slutten av november, avhengig av snøfallet, og holder på til begynnelsen av mai.

 

En av de beste tingene å gjøre i Sierra Nevada nasjonalpark er å besøke de hvitvaskede åsene i åssiden i Alpujarras. Disse byene ligger på sørsiden og ved foten av Sierra Nevada og gir fantastisk utsikt over de snødekte fjellene. Pampaneira er den mest pittoreske hvite byen i dette området, et ikonisk trekk er bekkene som renner gjennom midten av de trange brosteinsbelagte gatene. Hopp inn og ut av de mange håndverksbutikkene og husk å prøve ut tradisjonelle, lokale matretter. Det er mange turstier over åsene som forbinder landsbyene, og her vil du få en følelse av hvordan livet er på disse avsidesliggende stedene.

 

Den beste tiden å besøke Sierra Nevada nasjonalpark er sent på våren og tidlig på høsten. Temperaturene om sommeren kan nå brennende høyder og om vinteren kan det være bittert kaldt.

 

** Husk at alle nasjonalparkene i Spania er beskyttede områder og har stor miljømessig betydning. Det er viktig at besøkende respekterer naturen på hvert av disse stedene for at dyrelivet skal overleve.

 

Utvalgte artikler for deg:

Topp 10 spanske skoger

Fem fantastiske fotturer i Asturias