De beste stranddestinasjonene i Nord-Spania

Områdene nord i Spania blir mer og mer populære som feriedestinasjoner, takket være vakker natur, flott strender, mange tilbud og økt etterspørselen etter mer bærekraftig turisme.

Til Nord-Spania regner vi området fra Costa Brava på Middelhavssiden og fra innerst i Biscayabukta videre vestover langs Atlanterhavskysten til Galicia. Nord-Spania omfatter barnevennlige strender, bortgjemte bukter og enorme bystrender med all mulig service. Men hvilken destinasjon passer best for deg og din ferie i denne fantastiske delen av Spania? Denne guiden viser deg de beste stranddestinasjonene i Nord-Spania og gjør det lettere for deg å velge.

Costa Brava

Tossa de Mar

Tossa de Mar er en idyllisk strandresort med en touch av Middelalder. En steinmur beskytter og rammer inn gamlebyen Vila Vella, og på klippen står sju tårn og speider utover Middelhavet. Finn deg en feriebolig i Tossa de Mar og nyt familiestrender som Platja Gran og Mar Menuda. Alternativt kan du besøke Playa Es Codolar med sine 80 meter med gyllen sand på den andre siden av gamlebyen.

Strendene i Tossa de Mar har en tendens til å fylles raskt opp på varme sommerdager. Hvis du er ute etter mer naturlige omgivelser, kan du dra til Cala Pola og den bortgjemte Cala Bona der du på klippene kan nyte en piknik i sola. Cala Giverola og Cala Futadera er to ekstra flotte bukter med blågrønt hav – et paradis for folk som vil snorkle. Tossa de Mar er perfekt for familier og en av de beste stedene for en strandferie i Nord-Spania.

Passer best for: Familier, matglade, romantikere og turister som er opptatt av kultur.

Empuriabrava

Den luksuriøse byen Empuriabrava kalles noen ganger "Spanias Venezia" på grunn av sine utallige kanaler som krysser gjennom boligstrøkene. Mange av de eksklusive villaene har sin egen private brygge med store båter fortøyd rett utenfor inngangsdøren. Lei deg en feriebolig i Empuriabrava og nyt den fantastiske stranden rett utenfor sentrum. Dette urbane paradiset med sand er ideelt for familier med barn og har fasiliteter som solsenger og parasollutleie, dusjer, toaletter og områder for strandfotball, minigolf og volleyball. Du kan snorkle, ta et dykkerkurs eller surfe – det er mange maritime aktiviteter som er tilgjengelig på denne stranden.

Hvis du vil utforske lokalområdet, kan du dra til byen Roses rett ved eller besøke den pittoreske landsbyen Cadaqués. Cap de Creus, en halvøy med vakker natur og glitrende turkise bukter, er perfekt for en dagstur. Empuriabrava er et barnevennlig reisemål i Nord-Spania og er ideelt for dem som ønsker å reise på egenhånd.

Passer best for: Familier, luksusferie og turister som vil oppleve naturen.

Cala Montgó

Finn deg en feriebolig i Cala Montgó for en flott strandferie i Nord-Spania. Bukta ligger godt beskyttet og har klart, turkis vann. Stranden er 600 meter lang og har alle fasiliteter. Hvis du vil trimme under ferien, så husk at naturparken Montgrí ligger rett ved siden av.

Passer best for: Familier, romantikere og turister som vil oppleve naturen.

Sa Riera (Begur kommune)

Hvis du vil velge og vrake mellom sandstrender og bortgjemte bukter, bør du leie en feriebolig i Sa Riera. Denne nydelige kystbyen ligger i Begur kommune og er et flott sted for en strandferie på Costa Brava. Start dagen med en dukkert på Platja de Sa Riera, Platja del Racó eller den fantastiske Cala de l'Illa Roja. En annen må-se-attraksjon er den fantastiske fiskerlandsbyen Sa Tuna med sine hvitkalkede hus og med utsikt utover en liten strand.

Like sør for Sa Riera finner du rolige Platja Fonda som ligger vakkert til blant klipper og furutrær. Litt lenger unna ligger Platja Cala Aiguablava – en av Costa Bravas mest berømte bukter – som raskt fylles opp om sommeren. Det er utallige bukter å velge mellom i Begur kommune. Hvis du går langs kysten av Camí de Ronda, vil du oppdage noen av de beste strendene i regionen Catalonia.

Passer best for: Familier, kultur, romantikere og turister som er glad i naturen.

Baskerland

San Sebastián

Playa de La Concha i San Sebastián

San Sebastián er en summende by, kjent for sin luksus, mat i verdensklasse og sine pittoreske strender. Om du vil ha en strandferie i Nord-Spania, er en feriebolig i San Sebastián en god ide. Playa de La Concha – kronjuvelen blant byens strender – finner du innerst i bukta som er formet som en halvmåne. Finn deg en plass i den myke sanden, svøm i det turkise vannet og nyt atmosfæren. Like bak stranden venter den travle byen på å bli utforsket med sine utallige pintxos-barer og levende kultur. Playa de La Concha er blitt kåret til "Den beste stranden i Europa" i tre år på rad av TripAdvisor-brukere.

Hvis du har lyst på noe litt mer avslappende, så følg promenaden mot Monte Urgull. Da kommer du til Playa de Ondarreta. Et annet godt alternativ er å spasere gjennom gamlebyen og krysse broen til det hippe nabolaget Gros. Under hipsterkafeene, de små butikkene, food trucks´ene, vandrerhjemmene og barene ligger den 800 meter lange Playa de La Zurriola vakkert plassert langs kysten. På denne stranden råder en kul og bohemaktig atmosfære. Dette er også det beste stedet å surfe i San Sebastián.

Passer best for: Byferie, luksusferie, mat- og festglade turister og surfere.

Zarautz

Zarautz er en klassisk strandresort i Nord-Spania med en 2,5 kilometer lang sandstrand rett nedenfor sentrum. Stranden kan deles inn i tre: Midtdelen er det surferne som benytter, på vestsiden er det best for familier med barn, og sanddynene nedenfor golfbanen passer bra for par. En strandpromenade omgitt av barer og restauranter strekker seg utfra kystbyen og fortsetter til nabobyen Getaria.

Hvis du vil feriere i Baskerland, kan du også gjøre mange spennende utflukter. For eksempel kan du vandre mellom Zumaia og Deba og oppdage naturfenomenet ”flysch”. Du kan også besøke den mytiske øya San Juan de Gaztelugatxe, et viktig sted for innspillingen av Game Of Thrones-serien. ("Dragonstone-festningen").

Passer best for: Familier, mat- og naturglade turister og surfere.

Cantabria

Santander

Finn en feriebolig i byen Santander og nyt en variert strandferie i Nord-Spania. Santander ligger i en av Spanias vakreste bukter og har strender for enhver smak. Familier med barn kan nyte solen på de urbane strendene i Playa de Los Peligros, Playa de La Magdalena eller Playa de Los Bikinis (de ligger ved siden av hverandre). Disse strendene er utstyrt med livvakter, bølgene er små og sikkerhetsnettet i vannet begrenser båttrafikken.

På den andre siden av Magdalena-halvøya finner du Sardinero-området med flere sandstrender, luksuriøse bygninger og restauranter. For en mer tilbaketrukket strandopplevelse, kan du gå stien langs bukta til Playa de Los Molinucos og Playa de Mataleñas, som ligger mellom to store klipper. Fra Cabo Mayor-fyret kan du se himmelen eksplodere i farger når solen går ned over Biscayabukta.

Ta fergen over bukta og bo i Somo for å nyte flere vakre strender, perfekt for de mer eventyrlystne (velg mellom Playa del Puntal, Playa de Somo og Playa de Loredo). På disse sandstrendene – som synes å strekke seg uendelig langt – kan du surfe, svømme eller bare slappe av med favorittboken din. I tillegg til strender, tilbyr Santander et stort utvalg av trendy tapasbarer, restauranter, interessant kultur og en god atmosfære.

Passer best for: By- og familieferie, ferie for romantikere, matglade og turister som er opptatt av naturen. Ja, destinasjonen passer egentlig for alle!

Laredo

Laredo er en strand-resort som tilbyr mange aktiviteter for familier med barn. På den imponerende sju kilometer lange sandstranden er det alltid god plass, vannet er grunt og badevaktene er strategisk plassert. Volleyballnett, strandfotball og alle fasiliteter finnes her. Ovenfor strandpromenaden kan du finne restauranter med tilbud til barn og matglade voksne.

Hvis du vil feriere i Laredo, kan du ta fergen til Santoña. De berømte ansjosene fra Santoña er en delikatesse som selges i dagligvarebutikker over hele Spania. Like utenfor Santoña finner du den vakre og to kilometer lange Playa de Berria som er vel verdt et besøk. Landsbyen Noja som ligger i nærheten, har også mange paradisiske strender å velge mellom. Laredo er et perfekt utgangspunkt for en strandferie i Nord-Spania.

Passer best for: Familier og turister som er opptatt av natur.

San Vicente de la Barquera

Hvis du vil ha et rolig strandliv og fantastiske omgivelser, bør du dra til San Vicente de la Barquera. Nyt fantastisk sjømat i restaurantene og utforske strendene i naturparken Oyambre. Med grønne enger, blått hav, sanddyner og Picos de Europas snødekte fjell i bakgrunnen, tilbyr dette området noen av de vakreste landskapene i Spania. Besøk Playa de Gerra og Playa de Oyambre som er blant de beste strendene i Cantabria. Det finnes ikke livreddere eller andre fasiliteter, og du vil nok møte flere surfere enn solsøkende turister.

Passer best for: Surfere, turister på romantisk ferie og turister som er opptatt av natur.

Asturias

Llanes

Tilbring en dag på Playa de Andrín (nær Llanes)

Finn en feriebolig på Costa Verde og besøk Llanes for den perfekte strandferien i Nord-Spania. Nedenfor sentrum finner du Playa del Sablón som er best egnet for familier. Går du lenger østover, kommer du til den spektakulære Playa de Toró der klippene stiger opp fra havet og fungerer som naturlige bølgebrytere.

Nå handler det bare om hvor mye energi og hvor mange dager du har. I øst ligger det magiske strender som Playa de Cué, Playa Ballota og Playa de Andrín. Vi anbefaler også å besøke Playa San Martín, Playa de Poo, Playa de Torimbia eller den unike Gulpiyuri-stranden i vest som faktisk ligger 100 meter fra sjøen. Alle disse strendene har sine egenskaper, men minst én ting er felles: De ligger alle mellom grønne enger, klipper og turkis farvann med en enestående skjønnhet. Hvis du fortsetter langs kysten, får du også muligheten til å oppleve det naturlige fenomenet Los Bufones de Pría, "skorsteinene". Når havet er grovt og bølgene er høye, presses vannet gjennom ”skorsteinene” og skyter ut vannsøyler som er inntil 20 meter høye.

På varme sommernetter kan du koble av i et tradisjonelt siderhus langs havnekanalen eller i gamlebyen i Llanes. Tapas og lokal eplesider fra Asturias smaker godt etter en dag på stranden!

Passer best for: Familier, folk på en romantisk ferie, turister som er opptatt av naturen og matglade.

Ribadesella

Ribadesella, en av de vakreste byene i Asturias, ligger mellom havet og fjellene ved elva Sella. Byen kan deles i to: Gamlebyen og området langs den lange sandstranden der de elegante villaene er plassert. I det 19. århundret emigrerte mange spanjoler fra disse regionene til Sør-Amerika, og noen klarte å bygge opp store formuer, blant annet på bomull. Til slutt returnerte de og bygde seg ekstravagante villaer med karibisk arkitektur – såkalte "Casas de Indianos" – som fortsatt kan sees.

Hvis du vil feriere i Ribadesella, kan du også ta dagsturer til naturlige og urørte strender som Playa de La Vega, Playa Arenal de Morís og Playa Barrigon. Alle som er interessert i menneskets historie, kan besøke grotten Tito Bustillo som har hulemalerier fra forhistoriske tider. Aktiviteter som surfing, kajakkpadling og fotturer er også mulige her. Hvert år, vanligvis i august, blir Descenso del Sella organisert – en begivenhet der titusenvis av kajakkentusiaster padler fra Arriondas til Ribadesella. Det er en viktig sportsbegivenhet med live-sendinger på spansk fjernsyn.

Passer best for: Surfere, folk som er opptatt av natur og kultur.

Galicia

La Coruña

La Coruña er en sjøby i Nord-Galicia med egne bystrender, vakre bygninger, torg, god mat, severdigheter og et pulserende natteliv. Praia de Riazor og Praia do Orzán, begge med fin hvit sand og alle fasiliteter, er blant de beste strendene.

Hvis du leier feriebolig i La Coruña, har du nok av ting å gjøre. Etter en dag på stranden, kan du sette deg ned på en uteservering og bestille nyfisket "pescado del día". Om ettermiddagen kan du besøke Hercules-tårnet. Med sine nesten 2000 år, er dette verdens eldste fyr som fortsatt er i bruk. Det var romerne som bygget det, og fyret har vært Unescos Verdensarvliste siden 2009. Hvis det regner, kan du ta med hele familien til det imponerende Aquarium Finisterrae – et interaktivt senter for vitenskap og marinbiologi og oseanografi. Den viser dyrelivets betydning for økosystemet og livet i havet. Her kan du se haier, sel og rokker.

Passer best for: Familier, kulturelt interesserte, surfere og matglade turister.

Muros

Muros er omgitt av fantastiske strender

Noen av de beste strendene i Nord-Spania ligger i nærheten av den pittoreske landsbyen Muros. Tenk deg kilometerlange og bortgjemte sandstrender med hvit sand og turkis klart vann, midt i ingenmannsland og noen ganger helt tomme for mennesker. Lei en feriebolig i Muros og tilbring dagen på strender som Praia de San Francisco, Praia de Maior, Playa de Ancoradoiro og Playa de Lariño. Disse ville strendene vender ut mot Atlanterhavet, bølgene kan være store og strømmene sterke, så de er ikke så velegnede for barn. Litt lenger unna finner du den sju kilometer lange og halvmåneformede Playa de Carnota som definitivt er verdt et besøk på grunn av sin enorme skjønnhet.

Hvis du vil oppdage flere fantastiske strender, kan du fortsette opp kysten og utforske Costa de La Muerte. Stans ved den lille byen Finisterre og fyret på halvøya som romerne trodde var verdens ende. De paradisiske strendene Playa de Langosteira og Praia do Rostro er to strender som ligner de som er nevnt ovenfor.

Passer best for: Folk som er opptatt av natur, surfere og turister på en romantisk ferie.

Sanxenxo

Sanxenxo er en elegant kystby dit mange mennesker fra Madrid flykter for å unngå sommervarmen i byen. Det er mer enn 10 Blått flagg-strender i området, og blant de mest populære er Praia de Silgar, Praia de Baltar, Praia de Canelas og Praia de Caneliñas. Alle disse strendene er perfekte for familier på grunn av det langgrunne vannet, den hvite sanden og mange fasilitetene og servicen som finnes her.

Holder du vil feriere i Sanxenxo, må du besøke Playa de La Lanzada som strekker seg helt til O'Grove-halvøya. Den er ideell for vannsport (bl.a. surfing, vindsurfing og kiting). Besøk landsbyen O'Grove og nyt deilige sjømatretter på lokale fiskerestauranter.

En annen flott utflukt er Isla de Ons, en øy med nasjonalparkstatus. Her finner du fem strender, den vakreste er nudiststranden Playa de Melide som minner om Karibia med sin kalkhvite sand og turkise vann. Fergene til Isla de Ons går fra Sanxenxo, men du må søke om tillatelse online for å kunne besøke øya.

Passer best for: Familier, luksusferie, folk på romantisk ferie og turister som er opptatt av naturen.

Baiona

I det sørlige Galicia, bare 30 kilometer fra den portugisiske grensen, kan du leie en feriebolig i den vakre kystbyen Baiona. Det var her Columbus' skip La Pinta først ankret opp i 1493 etter tilbakekomsten fra den nye verden. I dag kan du se en kopi av skipet på Museo de la Carabela La Pinta. Gå en tur på Paseo del Monte Boi og fortsett til Virgen de La Roca-monumentet med utsikt over bukten fra det lille fjellet.

Rundt halvøya og like utenfor byen ligger seks flotte strender som tilbyr noe for enhver smak. Den lange stranden i Praia América og surfeparadiset Playa de Patos er gode alternativer. Ta en utflukt til Cíes-øyene og nyt Playa de Rodas som er en av Spanias vakreste strender. For å kunne besøke disse øyene må du også søke om tillatelse fordi det bare er 1.800 personer som kan besøke øyene per dag. Båter går fra havnen i Baiona og Vigo.

Passer best for: Familier, folk som er glade i natur og kultur og surfere.

Nå kjenner du noen av Nord-Spanias beste reisemål for en ferie med sol, sjø og strender. Velg ditt sted, finn din perfekte feriebolig og gjør deg klar til å bli betatt av den naturlige skjønnheten som disse stedene rommer, utforsk byene og prøv ut de lokale delikatessene.