Kunsten å bestille fisk i Spania

Når man vil spise sunt i Spania er et av de beste alternativene alltid å oppsøke det lokale markedet, hvor man kan kjøpe noe av det beste av havets lekkerheter, og det rikholdige utvalget av ulike fisk og skalldyr kan sette en hvilken som helst fiskeelsker i ekstase. Bare synet av alle de ferske og fargerike fiskene er en fryd for øynene og gjøre så munnen bokstavelig talt løper i vann og smaksløkene skriker etter å få smake.

Olivar Fiskemarked i Palma 

Lokal og Fersk

Man skal følge skikk og bruk der man er, og i Spania er det enkleste å gjøre det på den spanske måten. Man skal oppsøke noen av de mange "Chiringuitos" som er en av de mange små restaurantene man finner langs strandpromenadene langs kysten. Vil man ha fersk og spennende fisk er dette så absolutt blant de beste stedene å begynne å lete.

Fisk er generelt sett svært sunt på grunn av den lave kalorimengden den inneholder, det mettede fettet og den høye konsentrasjonen av nyttig omega 3 som er godt for både hjerte og hjerne. Denne fellesnevneren til tross, det er stadig store variasjoner i hvordan fisken kan bli tilberedt og hvordan den etterfølgende kan påvirke helsen.

Måten spanjolene håndterer både krydder og selve tilberedningen av fisk og skalldyr på er ganske så annerledes fra de tradisjonelle metodene vi er vant til hjemmefra. På den nordlige kysten i Spania gjør man det som regel veldig enkelt med en tradisjonell blanding av salt, pepper og litt olivenolje tilsatt sitron. Det er også vanlig å enten bake, grille, steke eller frityrsteke fisken. Ved sistnevnte er det også svært vanlig at alt tilbehøret også frityrstekes.

Chiringuito El Patio

Å tenke på...

Noe av det viktigste man må tenke på når man skal bestille fisk er hvor fersk den egentlig er. Når ble den fanget, og har den vært oppbevart i enten kjøleskap eller fryser? En god tommelfingerregel sier at hvis man vil ha dagsfersk fisk skal den ikke bestilles på en mandag, da fiskerne ofte holder fri på søndag. Denne regelen gjelder sannsynligvis ikke langs kysten eller i restauranter som er spesielt kjente for sine gode fiske- og skalldyrretter. Derimot kan det sikkert stemme godt i mindre tapasbarer eller typiske kjøttrestauranter hvor det nok ikke faller naturlig å handle inn ferske råvarer på en daglig basis.

Det beste tipset når man skal ut og handle fisk er å følge sin egen nese. Jo eldre en fisk er, jo mer "lukter" den, og skulle man få servert en fiskerett hvor fisken er tilnærmet druknet i sterke sauser eller på spesielt godt tilbud, bør det ringe noen alarmklokker.

Cómo se frien boquerones

Ansjos -  Malagas Lokale Maskott

Den mest populære fisken i Malaga er utvilsomt ansjosen eller El boquerón som den heter på Spansk. Denne sølvglinsende fisken er en tradisjonell rett som ofte paneres i salt og mel hvoretter den friteres i varm olivenolje og så serveres med store sitronskiver. Los Malagueños, som også kalles Los boquerónes, spiser ansjos som en sosial rett som deles mellom gode venner, familie og arbeidskamerater, gjerne ved siden av en caña. Den kalsiumrike og lokale fisken er rik på proteiner, vitaminer, Omega 3, jern og jod, og i Malaga er det en tradisjon å servere og spise ansjosen med den myke ryggraden intakt hvilket også bidrar til at den blir enda rikere på kalsium. 

Video om Boquerones i Malaga

 

 

 

 

 

 

Fiskeleksikon 

Det er ikke alltid like enkelt å velge mellom de forskjellige rettene på menyen når alt står på enten spansk eller iblant på engelsk. Her har vi laget en liten liste med våre favorittfisk, slik at det blir enklere å vite hva man bestiller neste gang det skal bestilles fisk i restauranten.

Almeja – hjerteskjell

Anguila / Angula – ålyngel, ål   

Atún – tunfisk   

Bacalao – kabeljo/torsk   

Besugo – havbras

Boquerones (friterte og marinerte) – ansjos   

Caballa – makrell   

Calamar – mindre blekksprut som ofte serveres som friterte ringer

 

Cangrejo del rio – ferskvannskreps

Cangrejo – krabbe

Chipirones – mindre blekksprut, serveres ofte i sitt eget blekk, chipirones en su tinta   

Chopitos – små blekksprut som ofte friteres hele

Centolla – edderkoppkrabbe

Cigala – havkreps   

Fletán – helleflyndre

Gambas – reker 

Gallo – flyndre   

Langostinos – større reker, tigerreker, scampi   

Trucha – ørret 

Trucha arco iris - Regnbueørret

Langosta – hummer   

Lenguado – sjøtunge   

Lubina – havaborr   

Mejillón – blåskjell

Merluza – hake 

Ostra – østers

Percebes – gåsenakke (kreps)

Pez Espada – sverdfisk

Pulpo – åttearmt blekksprut

Rape – breiflabb

Rodaballo – piggvar

Salmón – laks

Sardina – sardin

Sepia – stor tiarmet blekksprut

Viera – kamskjell

Hvor kjøper man god fisk?

Markedet er definitivt det beste stedet for å kjøpe fisk når man er i Spania. Utvalget, kvaliteten og ikke minst prisen er faktorer som i høyeste grad spiller inn, slik at man bør foretrekke markedet fremfor supermarkedet når det kommer til innkjøp av fisk og skalldyr. Dessuten handler det om å handle lokalt og ferskt. Derfor har vi laget en liten oversikt over noen markedsplasser i Alicante og Malaga hvor man finner hva vi anser som noe av den beste fisken i området.

Malaga

El Ruina - Reker og kreps

Når man går inn på markedet gjennom hovedinngangen, tar man en sving til høyre og deretter fortsetter til man kan se bod nummer 109. Det er her man finner de beste rekene (gambas) og andre skalldyr. En annen velkjent karakter på dette markedet er Sergios sønn Oscar "El Ruina", en personlighet velkjent for sin særdeles høye og gjennomtrengende stemme. Veldig ofte kan man også høre ham synge ut dagens vareutvalg. Reker (gambas), muslinger (mejillones), kreps (cigalas) og andre typer av muslinger (coquinas) som blant annet den lokalt anerkjente "almejas", er generelt i en klasse for seg når det kommer både kvalitet og smak.

Bod nr: 109 - 131

Inngang via calle Atarazanas

650 64 24 99650 64 24 99

650 64 24 99650 64 24 99

Innehavere - Sergio & Oscar

Los Ruinas - Atarazanas Markedet 

Pescado Belman - Tunfisk og laks

Enkelte små og diskré markedsboder, som denne, har spesialisert seg kraftig på fersk tunfisk (atún fresco), Middelhavets sverdfisk (Pez Espada del Mediterráneo), norsk villaks (lax salvaje de Noruega), spansk hvitfisk (rosada nacional - også kjent som "nacional" selv om de faktisk fiskes utenfor spansk farvann) och hai fra Cádiz (cazón de Cádiz). Fra vår til sommer er dette et av de få stedene man faktisk kan kjøpe tradisjonell Almadraba tunfisk fra Zahara de los Atunes. En fiskemetode som opprinnelig ble utviklet av fønikerne praktiseres fortsatt i deler av Costa de la Luz, og man finner mer informasjon om Zahara de Los Atunes her. Når alt kommer til alt er dette en svært populær bod, og den kan berettiget skryte av at mange av Malagas kokkeelite kjøper sine råvarer nettopp herfra.

Bod nr: 144

+34 952 213 129+34 952 213 129 - +34 615 641 887- +34 615 641 887

Innehavere - Javier og Roberto Belman Cruz

 Manuel Belman

 

Manuel Belman - Fisk

Helt i enden av markedet, hvis man kommer inn gjennom hovedinngangen, finner man Belmanbrødrenes fiskedisk. De er spesialister på vill og nyfanget fisk, og alt de selger er ferskt og fanget samme dag som den legges ut for salg. De ferdigskårne bitene er forholdsvis store, hvilket er ideelt hvis man vil forberede en rett med salt eller baking. Et av høydepunktene er sjøtungen (lenguados), havabbor (lubinas) eller marulk (rapes). Så hvis man ønsker fersk fisk av høy kvalitet, er dette boden å lete etter.

Bod: 147

+34 658 554 737+34 658 554 737+34 658 554 73734 658 554 737

Innehavere - Manuel Belman Gonzalez

Relaterte artikler

Les mer om 10 markedsplasser i Alicante hvis du vil finne de beste råvarene i Alicante.

Les mer om de 10 beste bodene på Malagas Atarazanas-marked hvis du vil finne de beste råvarene i Malaga.

Les mer om de 10 beste tapasbarene i Malaga hvis du vil ha inspirasjon til god mat i Malaga.

Les mer om Zahara de los Atunes i Cádiz og deres kjente blåfinnet tunfisk.