Sykkelferie i Spania

Å dra på sykkelferie blir stadig mer populært. Det er en økende interesse for en sunn, grønn og bærekraftig livsstil, og dette får stadig flere til å sette seg på sykkelsetet og dra på alt fra flere dagers sykkeltur med familien til den daglige sykkelturen til og fra jobb. Sykling gir deg muligheten til å sykle i vakker natur og nyte den i ditt eget tempo.

Mange lidenskapelige syklister, så vel som amatører, ser til Spania for å delta i sykkelritt eller for å utforske det fantastiske landskapet du møter på en bærekraftig og avslappende måte. Denne guiden har med de mest populære og spektakulære sykkelrutene i Spania. Noen er mer egnet for ivrige sykkelentusiaster, mens andre er ideelle for en hyggelig familieferie.

Camino Frances

Camino de Santiago er en av de mest populære pilegrimsledene i verden. Camino Francés er den som går fra Roncesvalles til Santiago de Compostela. Pilegrimsleden er omtrent 800 km lang og er en av de mest populære rutene for dem som har tenkt å ta seg til Santiago de Compostela på sykkel.

Langs denne ruten vil pilegrimer oppdage noen av de mest imponerende landskapene i Spania og ha muligheten til å utforske et utall gamle byer, slott og klostre.

Ruten er ikke spesielt vanskelig, men krever god fysikk. Langs stien kan du benytte de mange pilegrimshostellene for velfortjent hvile og overnatting. Sett fra deg ryggsekken og nyt en kald øl sammen med andre pilegrimer etter en lang dag med sykling.

CiclaMadrid

CiclaMardrid er en rute på 420 km og med 17 etapper. Denne ruten forbinder byen Madrid med verdensarvsteder, naturlandskap og naturparker der du passerer slott, festninger, hvitkalkede landsbyer, klostre, vingårder og vingårder.

Du kan ta forskjellige deler av ruten avhengig av hva du vil se og hvem du sykler sammen med. For grupper av venner og familier på sykkelferier, er ruten gjennom Aranjuez-området helt topp. Her finnes det åser, flate veistrekninger, olivenlunder og steder å stoppe underveis for å nyte forfriskninger. De som foretrekker terrengsykling, kan ta turen til ruten i Sierra Norte de Madrid og sykle til de fantastiske byene som du ofte finner på bakketoppene, som Patones som tilbyr pittoreske steinmurer og fine steder å stoppe for å spise.

Via Verde de Ojos Negros

Den lengste Via Verde («grønn vei») i Spania, Via Verde de Ojos Negros, er 160 km lang og følger trassen til det gamle, smalsporede jernbanesporet som krysser provinsene Teruel, Aragón og Valencia. De opprinnelige jernbanene ble bygget for industrielle og kommersielle formål, men er ikke lenger i bruk på grunn av dagens gode veisystemer. I dette spesielle tilfellet ble jernbanestrekningen bygget for å frakte gruvemateriell og arbeidere mellom Sierra Menara-gruvene og Valencia.

Ojos Negros tilbyr et behagelig dekke å sykle på, med strekninger med asfalt og stier med komprimert jord. Ruten går gjennom utallige vernede naturområder og en lang rekke forskjellige landskaper. Ojos Negros er perfekt om du vil kombinere sykkelferien med en strandferie i Valencia-området og med sport og sightseeing. Å besøke Via Verde i Sagunto-området, gir deg f.eks. muligheten for å besøke de historiske byene Segorbe og Jerica. De ligger 20 km inn i landet og har mange naturlige og historiske severdigheter å utforske.

Camino del Cid

Denne «langdistanseruten» – rundt 2.000 km lang – skjuler et virkelig eventyr, – ikke bare på grunn av de spesielle omgivelsene. Den første delen av ruta går gjennom noen av de mest fascinerende og isolerte områdene i Nord-Spania. Men ruta er også spesiell på grunn av legenden som knytter seg til den. Ruta er nemlig oppkalt etter El Cid Campeador, en ridder fra 1100-tallet som ble forvist fra sitt land og som etter en periode i eksil, kom tilbake for å erobre Valencia.

Ruta kan deles i ti etapper som varierer fra 60 til 350 km og dekker avstanden mellom Burgos til Orihuela (Alicante). Ruten er ikke spesielt krevende og kan gjennomføres av amatører og familier, så vel som langdistansesyklister. Ruta krysser mer enn 60 naturområder, åtte spanske verdensarvsteder utpekt av Unesco, samt middelalderslott, tårn, romerske og arabiske bygninger og ulike landlige landskaper.

Ruta de Don Quijote

Consuegra i Castilla-La Mancha

Å utforske Spania på sykkel er også en flott måte å oppdage spansk kultur. Langs denne ruta vil du se stedene som hører hjemme i den mest berømte spanske romanen, «Don Quixote». I 2005 – samtidig med 400-årsjubileet for utgivelsen av romanen – ble ruta som fulgte de viktige stedene i forfatteren Cervantes liv og handlingen i boka – offisielt lansert.

Ruta strekker seg over 2.500 km i Castilla-La Mancha-regionen, og ruta kan deles inn i 10 kortere løyper som hver går gjennom noen av Spanias vakreste landsbyer og flotte, landlige landskaper. Stedene som er mest verdt et besøk, er de historiske byene Albacete, Toledo, Ciudad Real og Zaragoza, vakre middelalderbyer som Almagro, Puerto Lapice, Argamasilla de Alba og Toboso) og den fantastiske naturen, spesielt i Campo de Criptana. Dette stedet er kjent for Don Quixote´s berømte kamp mot vindmøllene.

Vanskelighetsgraden er lav-medium, først og fremst fordi ruta for det meste er flat. Husk at området kan være veldig varmt om sommeren og at det meste av dekket på veien er komprimert jord som kan bli svært gjørmete når det regner, først og fremst om våren og høsten. Da er det best med terrengsykler.

TransAndalus

TransAndalus er en spektakulær, sirkulær rute som strekker seg over 2.000 km og som går gjennom hele det store regionen. TransAndalus, som går innom alle provinsene og de viktigste byene i Andalucía, er en flott måte å oppdage noe av det beste som Sør-Spania har å tilby, både når det gjelder naturlige severdigheter og kulturelle og historiske attraksjoner.

Denne ruta er omfattende og tilbyr en blanding av skiltede og ikke-skiltede strekninger. Derfor er det viktig å hente ned de viktige opplysningene om ruta fra den offisielle websiden før du setter i gang. Hvis du tar denne ruten, har du muligheten for å bevege deg gjennom noen av de flotteste stedene i Sør-Spania. Et av de vakreste landskapene langs denne ruta er Cabo de Gata i Almería. Vær oppmerksom på at om sommeren stiger temperaturene til brennende høyder, så denne ruten takler du best om våren eller høsten. Ruta er godt egnet for å gå eller bruke terrengsykler.

Via de la Plata

Via de la Plata er en del av pilegrimsleden og Camino de Santiago-nettverket. Den knytter Sevilla til Santiago de Compostela, og løper gjennom landet fra sør til nord og går gjennom regionene Andalucía, Extremadura, Castilla-Leon og Galicia.

Ruta kan gjøres på sykkel og er 960 km lang. Det er ikke lett å blande landeveier med grus og trange fjellistier. Klimaet endres radikalt fra nord til sør i landet, noe som gjør at forberedelsene til turen ikke er så enkel. Ruten gir muligheter for å besøke noen av de vakreste historiske, spanske byene, som Sevilla, Mérida, Caceres, Salamanca, Zamora, Astorga. Ruta går langs en gammel romersk vei, men ruta var sannsynligvis allerede i bruk i forhistorisk tid.

TransCantabrica

For folk som er glad i naturen og liker terrengsykling, tilbyr denne ruta 600 km med landeveier og smale stier som går gjennom skoger og fjellandskapene i Galicia. Ruta starter i Piedrafita del Cebrero (Lugo-provinsen) og avsluttes i Reinosa (Cantabria) etter å ha krysset Cordillera Cantabrica og kommet opp i en høyde på rundt 2.500 meter. For å ha de beste sykkelforholdene, bør du legge turen til våren eller høsten. Ruta er fysisk krevende, men den er ikke bare forbeholdt profesjonelle syklister.

Lanzarotes sykkel-ringvei

Takket være det fantastiske klimaet, nok av landlige veier og stier, er Lanzarote et virkelig paradis for sykkelelskere. Hele øya ble utpekt av Unesco som biosfærereservat i 1993 og tilbyr unike vulkanske landskaper og ørkenlignende terreng.

En tur du ikke må gå glipp av, er den du tar når du kommer til La Graciosa, en mindre øy som bare ligger et par mil utenfor den nordlige kysten av øya. Du kan ta sykkelen på fergen som forbinder Lanzarote til Caleta de Sebo, den eneste havnen på La Graciosa, og dra nytte av at på denne øya er biler forbudt, noe som gjør det mer avslappende å utforske kysten her på sykkel. La Graciosa tilbyr noen virkelig vakre og isolerte, rolige og stille viker.

Via Verde del Aceite

Via Verde del Aceite, en enkel og innbydende rute som er perfekt for familier. Du vil oppdage at denne, ofte litt oversette delen av Andalucía, produserer noen av de beste spanske olivenoljene. Via Verde, som går gjennom spektakulære landlige landskaper, er 120 km lang. Den starter i Jaen og ender på jernbanestasjonen Puente Genil i Córdoba.

Ruta følger den gamle jernbanetraseen som ble brukt i flere tiår for å frakte olivenoljen til havnen i Málaga. Ruta er ganske enkel, og veidekket består delvis av kompakt jord og delvis av asfalt. De forlatte togstasjonene langs traseen er restaurert og omgjort til restauranter og museer slik at du kan spise deilig mat langs ruta og lære mer om området.

Via Verde de la Sierra

Via Verde de la Sierra byr på perfekte forhold for hele familien. Dette er en tur- og sykkelrute som også går langs en nedlagt jernbanetrasé. Ruta er nesten helt flat og ideell for familier med barn og amatørsyklister som ønsker å nyte de naturlige omgivelsene og den fantastiske utsikten.

Strekningen går over Sierra de Cádiz-fjellkjeden og i sør sneier ruta innom provinsen Sevilla. Strekningen er bare 36 km lang. På grunn av de høye gjennomsnittstemperaturene i Andalucía om sommeren, anbefales det å ikke ta denne ruta i juli eller august.

Camì de Cavalls

Å leie en feriebolig på Menorca er topp for alle som er opptatt av natur og utendørsaktiviteter. Hele øya er utpekt til biosfærereservat av Unesco. Med denne prestisjetunge anerkjennelsen kom også strenge tiltak for å beskytte miljøet. Blant dem var bevaringen av det naturlige miljøet langs kysten og restaurering av den gamle stien som går rundt den, Camì de Cavalls.

Denne spesielle stien kan bare gjennomføre til fots, på hesteryggen eller på sykkel. Ruta krysser furuskog og våtmarker, går over sanddyner og odder og løper langs brede strekninger med hvit sand og isolerte viker. Gjennom hele ruta vil du oppleve fantastisk utsikt over Middelhavets turkise vann. På grunn av øyas flate profil byr ikke Camì de Cavalls på spesielle tekniske vanskeligheter og er dermed perfekt for familier. Husk at det ikke er noen fasiliteter underveis, så ta med deg nok vann og mat.

Sierra da Tramuntana

Sierra de Tramuntana ble erklært som biosfærereservat av Unesco og er den viktigste fjellkjeden på den baleariske øygruppen. Den ligger på den nordligste delen av Mallorca og tilbyr fantastisk utsikt over Middelhavet, samt frodige skoger og fjellandsbyer.

For å utforske denne fascinerende delen av Mallorca og for en stund komme unna overfylte byer og badestrender, kan du utforske de mange fjellstiene og veiene som finnes her. De fleste av dem er ganske stille og tilbyr mange muligheter for terreng- og landeveissyklister.

En av rutene du ikke må gå glipp av er den spesielle veien som går fra Cala Sa Calobra-bukta opp til fjellene. Det er en ganske fysisk krevende rute, og den er ikke for alle. Men premien er den unike panoramautsikten på toppen. Takket være det milde og generelt solfylte klimaet året rundt, er det verdt å utforske denne delen av kysten av Mallorca selv om vinteren.

Camino del Levante

Camino del Levante har blitt brukt siden middelalderen som en del av Camino de Santiago-nettverket. Den starter i Valencia og går langs en del av den gamle romerske Via Augusta-veien. Som tilfellet er med de mange forskjellige delene langs Camino´en, tilbyr også Camino del Levante utallige muligheter for å nyte landlige landskap, historiske byer og steder.

Fra havoverflaten når ruta raskt 1.300 meters høyde og går gjennom flere fjellkløfter. Camino del Levante kan være fysisk krevende, og de som er villige til å sykle den, bør unngå den varmeste delen av sommeren for sykling i høye temperaturer kan være ganske ubehagelig.

Parque Natural del Montseny

Naturparken Montseny er det eldste vernede området i Catalonia og er erklært som biosfærereservat av Unesco. Sykkelruta starter og slutter i den vakre middelalderlandsbyen Hostalric (40 km nord for Barcelona) og er 140 km lang med en stigning på 2.000 meter. Litt trente syklister kan fullføre denne ruta på en dag.

På ruta får du se og oppleve mye av kulturen og naturarven i området. Et utall av Middelhav - og europeiske landskaper omfavner nettverket av veier. Montseny-fjellet står stolt og majestetisk og kan sees fra mange steder på ruta. Når du krysser målstreken, kan du utforske bakketoppen Hostalric. På toppen av den vulkanske fjelltoppen finner du slottet som ble bygget rundt år 1145 på restene av en gammel iberisk bosetning.

Transpirenaica

Denne spektakulære ruta går både på og utenfor veien, og noen ruter forbinder Atlanterhavet med Middelhavet. Du starter i Hondarribia i Baskerland og avslutter i Cabo de Creus i Catalonia. Da har du krysset 800 km med betagende naturlandskap og koselige landsbyer.

Ruta er ikke for alle. Den har noen tøffe stigninger og vanskelige passasjer å klatre. Faktisk krysser Transpirenaica noen mytiske fjelloverganger (Aubisque, Aspin og Tourmalet), kjent av sykkelentusiaster fordi Tour de France-rittet har passert gjennom disse områdene.

Anbefalt lesing for deg: