De beste opplevelsene i Blanes på Costa Brava

Det er vanskelig å kjede seg i Blanes. Den sjarmerende strandbyen som markerer begynnelsen på Costa Brava, har spanske gatemarkeder, festivaler og tradisjonelle arrangementer gjennom hele året med mange ting å se og gjøre.

Blanes

Blanes har også flotte strender og bukter, vakre kirker, en pen gamleby og strandpromenade, imponerende monumenter og mange restauranter som garanterer for et bra uteliv. Blanes ligger dessuten rett ved siden av den livlige badebyen Lloret de Mar og bare én time unna Barcelona.

 

Disse attraksjonene og arrangementene bør du absolutt se og oppleve om du leier en feriebolig i Blanes:

 

1. Den botaniske hagen i Blanes

 

Blanes har noen av de beste botaniske hagene i hele Europa. De regnes ofte for byens største attraksjoner.

 

Den botanisk hagen Marimurtra

Marimurtra botaniske hage i Blanes

Denne fargerike hagen ligger på en fjelltopp og byr på fantastisk utsikt over Middelhavet og de mange buktene under hagen. Området er på hele 150 mål og ble opprettet i 1920 av den tyske forretningsmannen Carl Faust. Nå er det mer enn 4.000 ulike plantearter og til og med papegøyer her som du kan la deg fotografere sammen med.

 

Hagen er åpen hver dag fra kl. 10:00-17:00, og inngangsbilletten koster 6,50 euro. Du kan gå hit, for avstanden fra sentrum av Blanes er bare 1,5 km (ta Passeig de Carles Faust-gaten bak havnen). Hvis du vil, kan du fortsette visitten med et besøk i bukten som ligger rett nedenfor hagen; den fantastiske Cala San Francesc.

Cala Bona og Cala Francesc i Blanes

Cala San Francesc er en av de vakreste strendene på Costa Brava, og Marimurtra-hagen er en av de største attraksjonene. Kombinasjonen av hagens tropiske omgivelser med det nydelig blå havet i bakgrunnen, gjør et uforglemmelig inntrykk. Særlig vakkert er det lille Linné-tempelet ved kanten av klippen. Ikke rart at over 300.000 mennesker besøker denne hagen hvert år.

 

Den botanisk hagen Pinya de Rosa

Pinya de Rosa botaniske hage i Blanes

En annen vakker og berømt botaniske hage er Pinya de Rosa. Den er også verdt et besøk, for Pinya de Rosa er offisielt erklært å være av stor nasjonal interesse. I denne hagen som er på 500 mål, finner du nesten 7.000 tropiske plantearter. Hagen ble bygget i 1945 og rommer bl.a. flere typer kaktuser, aloe vera-planter, trær og palmer.

 

Pinya de Rosa er åpen mandag til lørdag kl. 09:00-13:00. Det koster ikke mye å besøke denne hagen (4 euro), og inngangsbilletten gir deg også gratis parkering som du kan bruke om du besøker kapellet Ermita de Santa Cristina som ligger i nærheten.Cala Treumal i Blanes

Du kan også tilbringe resten av dagen i den vakre bukta Cala Treumal ca. 300 meter unna.

 

2. Slottet og utsikten over Blanes

 

Hvis du er ute etter en spektakulær utsikt over Blanes, havnen, strendene og kystlinjen, bør du gå opp San Juan-høyden (”Sant Joan” på katalansk) og til slottet med samme navn. Stedet ligger på 173 meter over havet.

San Juan i Blanes

Slottet ble bygget på midten av det 13. århundret og har gjennomgått mange endringer. I dag står bare tårnet fra det 16. århundret og noen andre restaurerte deler av slottet igjen, men utsikten er fantastisk. På klare dager kan du se helt til Montjuïc-fjellet og naturen i og rundt den katalanske hovedstaden Barcelona.

 

Sørg for å ta med litt vann på turen og gå enten morgen eller kveld når det ikke er for varmt – særlig gjelder dette om sommeren. Bruk komfortable sko og ta med en hatt eller caps og solkrem. Om du ikke vil gå til toppen, kan du kjøre opp den svingete veien. Der er det gratis parkeringsplasser.

 

3. Fisk og sjømat – Blanes' største spesialitetBåter på strendene i Blanes

Blanes har en lang tradisjon med fisk og sjømat. I havnen finner du både yachter og fiskebåter. Det er fantastisk å nyte fersk fisk og sjømat i de mange lokale restaurantene. Du kan også oppleve aktiviteten på La Lonja de Blanes, fiskemarkedet i havnen. Dette er et av de få markedene som fortsatt finnes på Costa Brava

I løpet av året er det flere gastronomiske arrangementer i Blanes der restaurantene varter opp med spesielle menyer med særlig fokus på lokal fisk og sjømat.Reker i Blanes

Rekedager arrangeres for eksempel i mai måned, og Jornadas Gastronómicas del Suquet de Peix til ære for en tradisjonell fiskerett i Blanes, arrangeres i oktober. Be om mer informasjon på turistkontoret i Blanes.

4. De beste arrangementene og festivalene i Blanes

 

Som en strandby, avholdes de fleste arrangementer og aktiviteter i Blanes om sommeren når alle de tilreisende inntar byen.

Noen eksempler på hva du kan oppleve og se i Blanes er den tradisjonelle katalanske Sardana eller Habaneras-folkedansen med sterke røtter til Karibia og som imigrantene tok med seg derfra. I tillegg kan du oppleve dansetilstelninger, utendørskonserter, sportsarrangementer, markeder med håndverksprodukter og lignende.

 

Og som mange andre landsbyer og byer i Spania, har Blanes mange flotte sommerferstivaler:

 

Sankt Hans – en magisk sommerfest på strandenNoche de San Juan - Sankt Hans-aften

Blanes har – ikke overraskende – en av de største feiringene av Noche de San Juan i Catalonia. For som du allerede har lest, har Blanes både en bakketopp og et slott oppkalt etter helgenen San Juan ("Sant Joan" på katalansk).

 

Denne spesielle natten mellom 23. og 24. juni – den korteste natten i året – blir også kalt ”Noche del Fuego” (”Ildnatten” på norsk), fordi denne natten samler spanjolene seg på stranden og rundt bålene med mat og drikke og hilser sommeren velkommen med sine mange og gamle ritualer. Og dessuten er det fyrverkeri, kinaputter og alt det andre som hører til. Her får du vite mer om de sprøeste fiestaene i Spania.

 

Feststemningen sprer seg over hele byen med gatefester (Verbenas), musikk og overfylte barer. Denne natten er det vanlig i hele Catalonia å drikke cava og spise en typisk dessert som heter ”Coca de Sant Joan”, laget av søt deig av brød, vaniljesaus og kandiserte frukter.

 

Fiesta Mayor de Blanes og de beste fyrverkeriene på Costa Brava

Fyrverkeri på strendene i Blanes

Hvis du oppholder deg i Blanes slutten av juli, kan du oppleve den mest imponerende fyrverkerifestivalen på hele Costa Brava, og kanskje den beste i Europa!

 

Concur Focs d'artifici er en kjent internasjonal fyrverkerikonkurranse og en del av Santa Anna-festivalen eller Fiesta Mayor de Blanes. Denne sommerfestivalen feirer byens skytshelgen Santa Anna og tilbyr alle typer underholdning; musikk, folklore og parader med såkalte ”giganter” (kjempedukker).

Fyrverkerikonkurransen er den største begivenheten i Blanes og tiltrekker seg tusenvis av mennesker fra omkringliggende områder og lenger unna. De ønsker alle å se det spektakulære fyrverkeriet når ulike land konkurrerer om seieren. 

Du kan se de beste fyrverkeriene fra stranden, men du kan også se dem oppe fra åsene eller fra Sa Palomera-klippen som skiller Platja de Blanes og S'Abanell-stranden og der du er midt i begivenhetene. Disse fyrverkeriene er en uforglemmelig opplevelse!

Fyrverkeri i Blanes

Fiesta Mayor – den store-lille sommerfestivalen

 

Dersom du bestiller en strandferie i Blanes i august, kan du også delta på denne tradisjonelle sommerfesten. Festivalen er til ære for de helgenene San Bonosio og San Maximiliano og feires rundt 21. august.

 

Festivalprogrammet er stort, med kulturelle og sportslige aktiviteter, regattaer og ro-konkurranser. Det mest berømte arrangementet under festivalen er nattvandringen Caminada Popular Nit de Sant Bonós.

 

Karneval

Karneval i Blanes

Hvis du drar til Blanes om vinteren, kan du oppleve en annen lokal fest, nemlig karnevalet! Forbered deg på mye moro, for spanjolene elsker denne festen. Alle kler seg ut og deltar, og det er parader over hele byen.

 

Karnevalet omfatter også aktiviteter som konserter og spesielle arrangementer for barn. Vil du lese mer om aktiviteter for barn i Blanes, sjekk vår Blanes´ familieguide.