Road Trip i Andalusia - fra Malaga til Cádiz

Andalusia er ideelt til bilferie, eller road trip, på grunn av regionens utmerkede veier, perlerekken av bedårende byer og den flotte utsikten til både hav og fjell!

Vi har tatt en tur gjennom de to provinsene Malaga og Cádiz, med utgangspunkt i Solkystens 'hovedstad'. Malaga er et opplagt sted å starte en road trip i Andalusia i, da det er både lett å fly dit og man kan enkelt leie seg en bil i lufthavnen. Man kan imidlertid også velge å starte eller slutte i Sevilla, som er blant noen av mine absolutte favorittbyer i Spania.

Først en kort video om Andalusias bedårende landsbyer, vakre natur og tradisjonsrike kultur:

 

Vi starter som nevnt ved Spanias sydkyst, hvor etter vi beveger oss videre mot nordvest til noen av Andalusias mest storslåtte naturområder og mest betagende landsbyer, inntil vi runder av turen i sherryens fødeby, Jerez de la Frontera.

Malaga - Solkystens hovedstad

Plaza Constitución, Malaga

Malaga har de senere årene gått gjennom litt av en forvandling, og har etter hvert utviklet seg til å bli en riktig kulturby med en lang rekke museer - med Centre Pompidou og Det Russiske Museum som de seneste tilføyelser - og et svært variert tilbud på film, teater og musikk.

Dessuten ligger stranden rett rundt hjørnet, og det er gode buss- og togforbindelser til de fleste nærliggende strendene og kystbyene.

Hvis man har både god tid og lyst til å utforske Malaga og omegn, finnes det en guide til hvordan man kan oppleve det beste av hva Malaga har å by på på 4 dager.

El Chorro - verdens farligste gangsti

Caminito del Rey, El Chorro

Kun 45 minutters kjøring fra Malaga ligger det storslåtte naturområdet El Chorro. Det er snakk om en gigantisk kløft som er flankert av et par store kunstige sjøer. Det er flere gode vandreruter i området, men man kan også velge å bare slå seg ned på den lille kunstige stranden ved sjøens bredd og nyte utsikten.

Ellers er El Chorro også både berømt og beryktet for å være hjemstedet for en av verdens farligste vandrestier, El Caminito del Rey. Stien er nylig blitt omfattende renovert, så man nå kan gå turen helt uten å frykte for sitt liv, men bare nyte den spektakulære utsikten.

Ronda - Spanias eldste vinområde

Ronda

Ronda er en av Malaga-provinsens mest kjente landsbyer. Den ligger på et klippeplatå, høyt over en dyp kløft, omgitt av frodige daler og vinmarker. Det mest kjente monumentet er den imponerende romerske broen som går over kløften. Den opprinnelige bebyggelsen ble etablert av romerne i løpet av det 4. århundrede e. Kr. den gang under navnet Acinipo. 400 år senere erobrede maurerne imidlertid byen, de omla den og døpte den om til Izna-Rand-Onda - Ronda.

Ronda er et av Spanias eldste vinområder, da Acinipo (Vinens By), var et av de få områdene hvor det ble dyrket vin, som senere ble eksportert videre til Rom.

Den korte avstanden til Middelhavet, det spesielle klimaet og de varierende geologiske forholdene, gir vinene herfra en helt unik karakter, og det kan varmt anbefales å besøke en av Rondas mange vingårder.

Grazalema - tradisjonell landsby i fjellene

Grazalema, Cadiz

Nasjonalparken Sierra de Grazalema ligger i provinsen Cádiz. Den ble som den første park i Andalusia utnevnt til nasjonalpark i 1984. På grunn av den høye beliggenheten tett på Atlanterhavskysten er det en av de mest regnfulle områdene i Andalusia, men det er tørt både om våren og om sommeren.

Den lille, hvite fjellbyen Grazalema er et yndet reisemål for både vandrere og klatrere, men er man ikke akkurat på aktiv ferie kan det stadig anbefales å legge turen innom denne lille oasen av tradisjonelt, spansk levevis. Prøv den lokale osten Queso Payayo - som er en slags litt søt geitost - og besøk det eneste gjenværende ullspinneri hvor det fortsatt lages ponchoer, tørklær og tepper.

Zahara de la Sierra - den mest spektakulære utsikt

Borgen på Zahara de la Sierra

Zahara de la Sierra ligger på den nordligste spissen av Sierra de Grazalema, like ovenfor den kunstige sjøen Embalse de Zahara-El-Gastor. Navnet Zahara er blitt fortolket som en variant av det arabiske ordet Azahar, som betyr 'oransje blomst', men byen er nok snarere oppkalt etter sin beliggenhet - Zahara betyr nemlig også 'kjempeklippe' på arabisk.

Den var i hvert fall nyttig under de årelange kampene mellom maurerne og de kristne, som på skift erobret byen fra hverandre. I lange perioder bodde det stort sett kun soldater i byen. Man kan stadig se restene etter den borgen maurerne bygde på 1200-tallet, men man skal først og fremst gå den bratte turen opp til ruinen for virkelig å kunne nyte den storslåtte utsikten over de omkringliggende dalene.

Sentrum av Zahara har vært på UNESCOs Verdensarv-liste siden 1977. Den er ganske bedårende, selv om det meste av byen sov da vi besøkte den en søndag morgen. Det var ikke en lyd å høre noen steder, rent bortsett fra et fjernsyn i en liten bar hvor et par morgenfriske bønder var i gang med å innta dagens første kaffe.

Arcos de la Frontera - en yndig hvit landsby

Arcos de la Frontera, adiz

Arcos er enda en av Andalusias vakreste landsbyer. Den ble utnevnt til ‘historisk-kunstnerisk monument’ allerede i 1962 og nyter på samme måte som Zahara det privilegium å ha den mest utrolige utsikt over det omkringliggende landskapet.

De smale, snodde gatene bærer vitne om maurernes innflytelse i området, og det samme gjelder byens ‘etternavn’ de la Frontera, hvor det  refereres til områdets rolle som frontlinje i kampene mellom maurerne og de kristne. Besøk blant annet Callejón de las Monjas, Plaza de Cabildo og Mirador de la Peña Nueva.

Jerez de la Frontera - hestenes og sherryens by

Jerez de la Frontera - San Salvador-katedralen

Jerez er primært kjent for to ting: hester og sherry. Førstnevnte finner man blant annet på den kongelige rideskolen, Real Escuela Andaluza Del Arte Ecuestre. Her kan man se noen av landets mest imponerende oppvisninger i dressur, ofte kombinert med et streif av flamenco, noe som har vært med på å gi Jerez’ andaluserhester tilnavnet “de dansende hestene”.

I 2014 ble Jerez kåret som årets europeiske vinby, og det er fullt ut fortjent. Herfra stammer nemlig den verdensberømte sherryen - hvis navn faktisk kommer av britenes uttalelse av ‘Jerez’. Man kan bestille en omvisning med sherrysmaking på en av de mange vinlagrene, bodegas, eller man kan velge å besøke en av byens tabancos, som er barer hvor det serveres sherry direkte fra tønnen. Man kan selvfølgelig også kjøpe en flaske nytappet sherry med seg hjem.