Centre Pompidou, et nytt tilskudd i Malaga bys kulturelle initiativ

Málaga, en by med en unik identitet hvor kulturen er en viktig del av livet og turismen i sin helhet. Stadig flere velger å legge ferieturen til Malaga, og da gjerne med en målsetting om å få mer ut av oppholdet enn bare sol, strand og mengder av avkobling. Er du en av dem som er på jakt etter nye eventyr innen den kulturelle verden? I så fall burde du bestille en reise til Malaga i sommer, for der å kunne kombinere ferien med mengder av historie og kultur.

Med åpningen av Museum Pompidou så har man gjort klart eksakt hvilken type av kvalitet man vil ha når det kommer til kunst og kultur.

Ta en kikk på vår fantastiske video om Centre Pompidou i Malaga:

Centre Pompidou åpnet første gang dørene i 1977 i Frankrike på initiativ av den franske presidenten Georges Pompidou og det første Centre Pompidou utenfor Paris har man nå altså plassert i Malaga. Innvielsen, som skjedde så sent som i forrige måned, er enda en satsing i rekken bare noen få dager etter innvielsen av St. Petersburg Museum som inneholder kunst laget av russiske kunstnere.

Disse to kunstneriske initiativene føyer seg fint inn i rekken av andre kunstneriske severdigheter, som for eksempel Picassomuseet og CAG, senteret for samtidskunst. CAG ligger for øvrig ved siden av en annen interessant kulturattraksjon ved navn MAUS, som er et spennende kunstprosjekt som man finner i SOHO området i Malaga by.

Costa del Sols hovedstad begynner etterhvert å bli et kulturelt ikon og man jobber seg sakte men sikkert frem mot målet om å skape en moderne og kosmopolitisk by, Det er knapt noen overraskelse at Malaga har oppnådd en rankering som den fjerde beste byen i kategorien "kulturell kvalitet", i følge "Observatorio Cultural de la Fundación Contemporanea,".

Málaga har også vært så kloke at de har plassert sine kulturelle juveler i den sentrale delen av byen, og med en kombinasjon av Picasso-museet og Thyssen-museet - samt de nye tilskuddene - så  har man i forkant av sommeren innstilt seg på en stor økning i antall av besøkende og alle typer av kulturassosiert turisme.

Center Pompidou, Malaga

Centre Pompidou Málaga
(image credit - JL Bravo )

Det opprinnelige  Pompidou Museum i Paris har mer enn 200.000 verker i utstillingen og i dag er det et av de mest innflytelserike kunstmuseene i verden, og ikke overraskende også et av de mest besøkte.

Idéen til Pompidou i Malaga ble  til under en fotballkamp, hvor utrolig det nå enn høres ut til å være. I 2008 var nemlig Malagas fotballklubb vertskap for en vennskapskamp mellom det spanske og det franske landslaget i fotball, og under kampen kom de to landenes presidenter i snakk om blant annet kunst, og innen kampen var over hadde man skisset opp noen tanker rundt et felles kunstprosjekt som så har tatt den formen vi ser i dag.

Málagas ordfører Francisco de la Torre har ledet en svært aktiv og nesten aggressiv kampanje for å få Málaga by til å prioritere steder hvor det skulle satses tungt på kultur. I løpet av de 15 årene han har sittet i regjeringen så har byen investert om lag 100 milioner euro på kultur og kunst, og i dag ligger det over 30 museer i byen.

Vil man ta turen til Pompidou så skal man først ta seg ned til den nybygde havnen i Malaga sentrum, også kjent som Muelle Uno. Den enestående glasskuben hvor all kunsten befinner seg er en moderne bygning og selve strukturen har en flate på over 6300 m2,  Innvendig er arealene inndelt i tre rom, hvor hver avdeling er på rundt 1665 m2 . Det er i disse tre rommene som man har den permanente samlingen i utstillingen. De tilfeldige utstillingene har sine egne dedikerte arealer på et mindre område, på knapt 360 m2. Denne salen ligger derimot midt i museet slik at alle de besøkende enklest mulig kan se utstillingene samtidig med at de vandrer rundt mellom de forskjellige avdelingene.

Frankrikes Centre Pompisou har underskrevet en femårig avtale som gjør det mulig for Malaga å åpne sin egen Pompidou, og byen betaler en million euro i året for å inneha retten til å bruke det prestisjefulle navnet, samt de har fått tilgang til visse deler av den store samlingen som befinner seg i Paris. Det forventes at rundt 250 000 turister kommer til å besøke Pompidou i løpet av det første året museetholder åpent.

Centre Pompidou     Centre Pompidou

Hva kan man finne her?

Pompidou Málaga

Det finnes som sagt tre dedikerte avdelinger for de 90 permanente verkene som man kan se i museet, og de besøkende får muligheten til å oppleve en stor variasjon av interessant kunst fra de seneste århundre.

De utstillingene som er planlagt fremvist i tidsbegrensede perioder er også svært interessante, og her er en liten oversikt over hva man kan forvente å se der i fremtiden:

Las metamorfosis: De Picasso a Rineke Dijkstra (Metamorfos)

El cuerpo en pedazos: De Picasso a Tony Oursler (Kroppen i biter)

El cuerpo político: De Peter Klasen a Sigalit Landau (Den politiske kroppen)

Autorretratos: De Van Dongen a Pierrick Sorin (Selvportrett)

El hombre sin rostro: De Chirico a Li Yong Bin (Mannen uten ansikt)

Priser & Informasjon

Det finnes to typer av inngangsbilletter;

POMPIDOU MÁLAGANormale priserReduserte Priser

Kombinert (tilfeldige og permanente utstillinger)

9,00 € 5,50 €

Permanente utstillinger

7,00 €4,00 €

Tilfeldige utstillinger

4,00 €2,50 €

Reduserte priser tilbys for pensjonister over 65 år, studerende opp til 26 år og store familier.

Det er gratis adgang for arbeidsløse, for de under 18 år samt universitetslærere og studenter som studerer kunst og kunsthistorie.

Det er for øvrig også gratis adgang for alle på søndager fra klokken 16:00 og frem til lukketid.

Åpningstider 

Pompidou holder åpent hver dag fra klokken 9:30 til 20:00, inklusive i helgene.

Pompidou holder imidlertid stengt på tirsdager, 1. januar og den 25. desember. Mellom den 15. juni og den 15. september endres åpningstidene til sommertid, som er fra klokken 11:00 til 22:00.

Interiør

Liste over de 33 museer som man kan besøke i Málaga

Museo Picasso Málaga 

Fundación Picasso. Casa Natal 

Centro de Arte Contemporáneo. CAC Málaga

Museo Carmen Thyssen Málaga

Museo Automovilístico de Málaga

Museo del Patrimonio Municipal

Museo del Vidrio y del Cristal de Málaga

Interactivo de la Música de Málaga. MIMMA 

Revello de Toro

Jorge Rando

Casa Gerald Brenan

Unicaja de Artes y Costumbres Populares

Museo del Vino

Alborania. Aula del Mar

Museo Catedralicio 

Tour Málaga Club de Fútbol

Ars Málaga. Palacio Episcopal 

Museo de la Semana Santa de Málaga

 Principia. Centro de Ciencia 

Ecomuseo Lagar de Torrijos 

Nacional de Aeropuertos y Transporte Aéreo

Taurino Antonio Ordóñez 

Arte Flamenco. Peña Juan Breva

Centro de Interpretación del Teatro Romano

Centro de Interpretación del Castillo de Gibraltar

Sala de Exposiciones Arqueológicas de la Alcazaba

Yacimientos Arqueológicos de La Araña

Museo de la Cofradía del Santo Sepulcro

Museo de la Cofradía de los Estudiantes

Museo Tesoro de la Cofradía de la Expiración

Museo de la Archicofradía de la Esperanza

Museo del Cautivo y la Trinidad

Museo y Basílica de Santa María de la Victoria

Centro de Arte de la Tauromaquia - Colección Juan Barco

Kart over Pompidou museet i Malaga

Synes du dette var en interessant artikkel, kan det hende du finner interesse i å lese disse artiklene også; 10 steder i Andalusia du må oppleve, en fantastisk artikkel for dem som liker friluftsliv. Vinturisme, Rondas forførende viner, en artikkel om vinturisme i favorittbyen Ronda, og Ti 360° Fotosfærer av Andalusias beste naturområder, en bildeserie alle som elsker Spania setter stor pris på.