De beste suvenirer fra Málaga

Málaga har raskt blitt selve shoppingdestinasjon på Costa del Sol. Hvis du tilfeldigvis er på ferie i byen, kan du kjøpe med skikkelige suvenirer som gaver til venner og familie, eller som et minne for deg selv.

 

Suvenirer fra Málaga


For dem som ønsker å komme hjem med kofferten full av tradisjonelle Málaga-smaker og -dufter og ting knyttet til kulturen i denne delen av Spania, i stedet for nøkkelringer og magneter til å henge på kjøleskapet, bringer vi her noen ideer om hva du kan kjøpe med hjem fra Málaga.

 

Tradisjonell mat og drikke

 

Vi kjøper gjerne suvenirer for å hente fram glade minner. Like viktig for å få fram nostalgien, er luktene og smakene vi opplever ved å prøve alt fra tradisjonelle matretter til de søte fruktene du kjøper på et av Málagas gatemarkeder.

 

Atarazanas-markedet i Málaga


Der byen ligger, rett ut mot Middelhavet, byr Málaga  på en overflod av gode, ferske og lokale produkter, tradisjonelle produkter og unike viner. Når du besøker hovedstaden på Costa del Sol, bør du absolutt vurdere å ta med noen av delikatessene som gaver til dem som liker å prøve nye smaker.

 Atarazanas-markedet i Málaga


Når du ser etter gaver til din kjære, er det definitivt verdt å dra til Mercado Atarazanas. Denne markedshallen ligger i sentrum og er et av de beste stedene å bo i Málaga for å shoppe. Du finner ikke bare et hav av ulike teksturer, farger og lukter. Du kan også prøvesmake de lokale delikatessene.

 

Atarazanas-markedet i Málaga


Et annet forslag er å oppsøke bodene som selger oliven og olivenolje og prøv ut forskjellige typer oliven og så kjøper du med som gaver de du likte best. Dette er oliven som du bokstavelig talt skal ”slurpe” i deg, gjerne som en tapa. Disse olivenene har ”Denominación de Origen” (en opprinnelsesbetegnelse) og gjerne en historie som går hundrevis av år tilbake i tid. Du kan ikke sammenligne smaken på disse lokalt dyrkede oliven med de du kan kjøpe på boks hjemme.

 

Ved inngangen til markedet finner du et stativ med kjøtt og oster. Ikke alle vet at Málaga er den viktigste produsenten av geitemelk i Europa, og byen er kjent for sin enestående geitost. Disse ostene vinner prestisjefylte priser hvert år på "Oste-Oscar-utdelinger”.

 


De forskjellige ostene og oliven tilhører en gruppe produkter som du finner under et etablert Málaga-merke, Sabor a Málaga. Målet er å markedsføre tradisjonelle produkter fra Málaga og omegn, lokale leverandører og gamle familieoppskrifter. Se etter det lille blå Sabor a Málaga-merket på flasker med olje, vin, syltetøy, honning, nøtter, søtsaker eller alkohol.

 

Atarazanas-markedet i Málaga

På sine nettsiden har Sabor a Málaga en liste over butikker der du kan kjøpe slike Málaga-produkter. Men om du bare vil vandre rundt i Málaga, kommer du også over en rekke små og lokale butikker der du definitivt finner noe som verdt å ta med hjem.

Garapinadas - karamelliserte mandler

 

Mens du går rundt Málaga, vil du kjenne den søte lukten av karamell, særlig hvis du leier en feriehus i Málaga og rusler gjennom nabolagene. Dette er Almendras garapiñadas eller karamelliserte mandler som særlig blir solgt på Calle Larios, Calle Nueva og på Calle Santa Maria der det er en liten butikk som heter Sabor a España. Her tilbys du nøtter og andre delikatesser fra regionen.

 

Rosco de vino


Vi kan ikke unnlate å nevne noen av de lokale bakverkene. Den mest berømte er ”tart loca” eller La Loca. Denne kaken er tilgjengelig i nesten alle Malagaens bakerier og konditorier. Spør også etter den søte ”roscos de vino” som er ekstremt skjøre og som bokstavelig talt smuldrer i hendene dine.


Vin fra Málaga, Bodega Málaga Virgen


Málaga har en rekke søte viner. Under de ulike sommerfestivalene og Feria de Málaga i august, er favoritten ”Cartojal”. Men det er mer å velge blant. Kjøp en flaske av de søte vinene som Pajarete eller Moscatel. Vinene fra Málaga høstet stor berømmelse og popularitet i al-Andalus-tiden da de mektige mauriske kongedømmene fra Sevilla, Córdoba og Granada bestilte mengder av disse vinene som skulle nytes på de mest overdådige festlighetene.

 

Dra til Antigua Casa de Guardia-baren som ligger på Alameda Principal, hovedgaten. Her kan du prøve ut alle slags søte viner som er laget i regionen, og før du går kan du fylle opp en flaske med favorittvinen. Den perfekte Málaga-suveniren!

 

Calle Larios i Málaga


Bare noen få skritt fra denne vinkjelleren finnes den majestetiske statuen av Marquis Larios, med den berømte handlegaten Calle Larios som er oppkalt etter hans familie. Hvis du elsker gin, prøv en gin-tonic mikset med Larios. Du kommer til å ville ta med en flaske hjem!

 

Bar La Botica de la Cerveza


I de siste årene har etterspørselen etter øl fra mikrobryggerier økt sterkt, og Málaga er ikke noe unntak. Det mest kjente lokalølet er Victoria, men det er flere andre og mindre merker som raskt har blitt populær blant lokale ølnytere. På spansk kalles øl fra mikrobryggeriene ”cerveza artesana”. Merkene du bør se etter er; Murex, Bonvivant, Rebeldia, Málaqa og Trinidad. Det er flere steder du kan besøke hvis du vil kjøpe med lokalt øl som suvenirer fra Málaga, for eksempel El Rincón del Cervecero, Central Beers, La Botica de la Cerveza and Cerveceria Arte & Sana.

 Biznaga i Málaga

Tradisjonelle produkter og klær

 

Dersom du oppholder deg i Málaga, vil du definitivt møte på en elegant kledd mann med et rødt belte som selger blomster, en Biznagero. Navnet kommer fra de vakre blomstene som heter Biznaga. Dette er blomster som er satt sammen av mange jasmin-blomster med søt lukt og så montert på en kvist.

 

Du kan selvsagt finne suvenirer fra Málaga som kjøleskap-magneter, t-skjorter og krus. Men pyntegjenstander med god kvalitet som smykker og andre gjenstander, finner du i en liten butikk i sentrum av Málaga, på Calle Granada; Rincón de la Biznaga. De fleste av produktene er håndlagede, som porselensblomster og andre originale varer. Prisene starter fra bare noen få euro.

 

Flamenco-kjoler


Gatene i Málaga har mange butikker med tradisjonelle og fargerike flamenco-kjoler. Hvis du liker slike klær, så stikk innom og bli målt slik at du finner den kjolen som passer deg best. Sentrum er et shoppingparadis, også verdt å besøke er også butikkene Rosapeula og den vakre butikken Viva la Feria.

 

Hvis en flamenco kjole blir litt for mye, kan du i stedet kjøpe et tradisjonelt sjal kalt ”Mantón de Manila” med frynser. Navnet kommer fra Manila på Filipinene og er vanligvis laget av sateng eller silke og dekorert med blomster eller fugler. Andre flotte suvenirer fra Málaga er en dekorativ kam til å feste i håret – en såkalt ”Peineta”, øredobber, brosjer og armbånd.

 

Fotballfans eller folk som liker basketball bør sjekke terminlistene før de reiser til Málaga. Fotballkamper og basketballturneringer har tiltrukket seg sportselskere siden Málaga FC og Unicaja Baloncesto triumferte internasjonalt. Behold billetten som en suvenir. Hvis du ikke klarer å få tak i en billett, kan du alltids gå til de offisielle butikkene og kjøpe en blå Málaga-skjorte eller en grønn Unicaja-sweatshirt.

 

Butikkene til Málaga CF: Plaza de la Judería 1, Av. de la Aurora 25, Calle Mendívil 7 og Paseo Martiricos på hjemmestadion La Rosaleda.

 

Unicaja Baloncesto-butikkene: Avda. Gregorio Diego 44 og Plaza de La Marina 3.

 

Flamenco-show


Málagas gater er fylt med lukten av jasmin og karamellisert sukker, men også av lyden av lokale gatemusikere, musikk fra forbipasserende biler, fra radioene i kafeene og fra malagueños – Málaga-beboerne – selv som strømmer ut fra de åpne balkongene.

 

For å ta med ekte musikk som suvenir fra Málaga, bør du vurdere å kjøpe album av lokale kunstnere. De mest kjente er Pablo Alborán (pop), Pasión Vega (copla) og Vanesa Martín (pop/rock). Det er også verdt å lytte til kjente band som Chambao (flamenco/electro) og Efecto Mariposa rock/pop). De delikate, romantiske rytmene til Chambao vil sikkert få deg til å tenke tilbake på lange og varme kvelder under den andalusiske himmelen.

 

Suvenirbutikk i Málaga


Hvis du er ute etter gadgets eller små suvenirer å bringe hjem til dine kjære, kan du besøke butikkene i tilknytning til museene i Málaga. Her finner du mye mer enn bare kjøleskap-magneter med reproduksjoner av Picassos verker.

 

Málagas museumsbutikker

 

I disse butikken kan du kjøpe parfymer med typiske Málagaen-dufter som bitter appelsin eller jasmin. I tillegg har de mange spill for barn og vakkert publiserte bøker om byens historie. For bøker med moderne kunst er det verdt å besøke bokhandelen på CAC (Contemporary Art Museum) eller butikken i Carmen Thyssen-museet. De tilbyr også hverdagsartikler som penner, notatbøker og skrivesaker med referanser til Málagas historie og kunst.