Guide til de beste Málaga-strender

Málaga by er nå en av de mest trendy byene i hele Spania. Flere og flere velger Málaga for en storbyferie på grunn av det svært gode kunst- og kulturtilbudet. Byen har noen av de beste museene i Spania, flotte restauranter, fantastiske tapasbarer og byr på mange morsomme ting å se og gjøre.

 

Og, selvsagt finner du mer tradisjonelle attraksjoner, de som vi gjerne forbinder med Costa del Sol, nemlig sol, sjø og strender.

 

 

Her er en guide til de beste strender i Málaga by. De har alle sin egen spesielle sjarm, og hvis du ønsker å avbryte morgensightseeingen og ta en rask svømmetur for å kjøle deg litt ned, har du massevis av strender å velge blant.

 

Når det er snakk om kystbyer, er selvsagt aldri strendene langt unna. Nesten alle strendene som er nevnt nedenfor ligger i kort gangavstand fra feriehus i Málaga by.

 

Dette er ikke typiske strender som først og fremst er myntet på turister. Faktisk kan du få problemer med å høre andre språk enn spansk på mange av Málaga-strendene. Mange av dem har dessuten rimelige og gode restauranter.

 

Ifølge kommunens offisielle nettsted finnes det 15 strender innenfor Málagas bygrenser. Flere av dem har blitt slått sammen til én strand i denne guiden. Finn de mest populære, mest tilgjengelige og de strendene i Málaga som er mest verdt et besøke.

 

Málagas kystlinje mot øst

Playa del Campo de Golf - San Julián

 

Rett bak golfbanen som tilhører ett av Málagas to Parador-hoteller, Parador Málaga Golf Hotel, finner du en lang strand som er kjent som Playa del Campo de Golf - San Julián. Dette er også et populært sted for kite-surfere. Når vinden tillater det, kan du se dusinvis av kiter i luften langs denne stranden.

 

Sandstranden er lang, ca. 2.250 meter og strekker seg fra Los Alamos til elven Guadalhorce. Parkering er aldri noe problem, selv i toppsesongen om sommeren.

 

Playa de Guadalmar

 

Guadalmar-stranden ligger ved siden av San Julian-stranden, rett bak boligområdet med samme navn. Stranden er ca. 450 meter lang og fortsetter helt til der Guadalhorce renner ut i Middelhavet. Deler av stranden besøkes ofte av naturister, vanligvis holder de til rundt sanddynene nærmere elvemunningen. Faktisk er dette den eneste offisielle nudiststranden i Málaga.

 

Hvis du er i området, anbefales det å besøke selve elvemunningen til Guadalhorce. På både San Julián- og Guadalmar-strendene er det dusjer, toaletter og strandbarer. Chiringuito Servando er trolig den beste. Et viktig poeng å huske er at området ligger rett under innflyvingstraseen til Málaga flyplass, så regn med noe støy og fly i lav høyde.

 

Misericordia-stranden

 

Playa de la Misericordia i Málaga

Går du lenger østover, mot sentrum av Málaga, og hopper over den lille Playa de Sacaba, kommer du til Playa de la Misericordia, Misericordia-stranden. Den mørke sandstranden er to kilometer lang og ca. 30 meter bred, er en av Málagas mest populære strender og ligger midtveis mellom Guadalhorce og Huelin.

 

Kikk etter den gamle industriskorsteinen som ligger rett ved stranden. Stranden rengjøres regelmessig og tilbyr alle fasiliteter. Et anbefalt sted å spise lunsj er Restaurante Vicen-Playa.

 

Misericordia er en av Málagas beste strender om du vil oppleve ”Ola del Melillero”. Disse populære bølgene treffer Málagas bystrender og strender så langt unna som i Rincón de la Victoria.

 

Hver kveld, rundt kl. 19.30, kan du se dusinvis av barn med surfebrettene klare. De venter på bølgene som ser ut til å dukke opp fra ingensteds av. Bølger som overrasker mange intetanende turister og deres eiendeler. Fenomenet skyldes imidlertid hurtigfergen mellom Málaga og Melilla (kalt Melillero) som anløper havnen i Málaga hver kveld.

 

Playa de San Andrés

 

San Andrés-stranden har en viktig plass i Málagas historie, fordi det var her general Torrijos, Boyd og andre revolusjonære ble henrettet i 1831. Obelisken på Plaza de la Merced er reist til minne om denne tragiske begivenheten.

 

Men vi fokuserer nå i stedet på stranden som er svært populær med sine lekeplasser, grøntområder og mange andre fasiliteter. Den mørke sandstranden er 650 meter og ca. 50 meter bred. Chiringuito Restaurante Gutiérrez Playa er sannsynligvis den beste spisestedet i området.

 

Playa de la Malagueta

 

Playa de la Malagueta

Denne store og menneskeskapte stranden ligger rett ved siden av ferieboliger i Malagueta-bydelen. Herfra er det enkel tilgang til barer, restauranter, lekeplasser for barn og butikker, og for å komme til sentrum er det bare en svært kort spasertur. Denne stranden er populær blant spanske familier og blir ofte overfylt i sommermånedene.

 

Det er mange barer og restauranter å velge blant, inkludert den eksklusive restauranten La Moraga. For et rimeligere og mer tradisjonelt alternativ, anbefales Chiringuito Tropicana i nabobydelen La Caleta. Stranden er 1,2 km lang og ca. 45 meter bred.

 

Playa de la Malagueta er den første stranden i verden som tilbyr et ny livreddende system, ”Punto Naranja” – ”det oransje punktet”. Etter omfattende testing har tre slike enheter vært i drift siden begynnelsen av april 2014.

 

”Det oransje punktet” er en betongkonstruksjon som huser en elektrisk motor og 400 meter tau. Den ene enden er festet til en sele og den andre i land. Livreddere og andre kan raskt feste tauet på dem som er i fare for å drukne og få dem trukket tilbake i sikkerhet, raskt og enkelt. Maskinene er også "smart" med et integrert GPS-system som kan peke ut hvor ulykker har skjedd.

 

Playa de la Caleta

 

La Playa de la Caleta er en av Málagas mest populære bystrender og ligger mellom Playa de la Malagueta og Baños del Carmen, på Pablo Picasso-promenaden. Dette er en ca. 1 km lang og 25 meter bred strand. Playa de la Caleta  er et populært sted der mange av innbyggerne i byen – malagueños – samles. Her kan du praktisere strandvolleyball, sykling, løping og trening på mini utendørs treningssentre som finnes på paseo marítimo.

 

Stranden rengjøres daglig, og er kjent for å være den reneste i området. Alle fasiliteter tilbys, inkludert lett adgang for rullestolbrukere. 

 

Baños del Carmen

 

Banos del Carmen i Málaga

Baños del Carmen rommet en gang Málagas første spa. ”Balneario Nuestra Señora del Carmen” ble åpnet for publikum 16. juli 1918 og var det første spa´et i spansk historie som tillot badende av begge kjønn samtidig – et nesten revolusjonerende konsept på den tiden.

 

Dette høyt elskede landemerket i Málaga har alltid blitt tatt godt vare på av lokale malagueños. Alle forsøk på å forandre og bygge om stedet er blitt effektivt stanset av Málagas innbyggere. Dette er et flott sted å vandre rundt og ta seg en matbit.

 

Selve stranden er liten, men populær blant universitetsstudenter og Málagas yngre publikum. Her foregår det ofte toppløs soling. Dypt vann gjør at det ikke er godt egnet for familier, men det er likevel et flott sted å besøke, ta litt drikke og oppleve solnedgangen. Den lille sandstranden er 550 meter lang og 15 meter bred.

 

Playa de Pedregalejo – Las Acacias

 

Playa de Pedregalejo i Málaga

Pedregalejo-bydelen og stranden med samme navn, er en av Málagas populær boligstrøk. Dette er en ren, vennlig og tradisjonell strand som er vel verdt et besøk. Selv om det snakkes overveiende spansk her, sørger flere store språkskoler for at det også en jevn strøm av fremmedspråklige studenter søker seg ned til stranden for å slikke sol og slappe av. Her finnes også mange gode barer og restauranter.

 

Strandpromenaden i Pedregalejo er også et populært sted for uteliv. Mandagskveldene er tradisjonelt de travleste, med ”damekveld” i de fleste barer og nattklubber. Selve stranden er 1,2 km lang og rundt 20 meter bred.

 

To restauranter som er sterkt å anbefale er Maricuchi og El Caleno, de er blant Málaga beste.

 

Playa de El Palo

 

Playa de el Palo i Málaga

El Palo-stranden var en gang kjent som Pedregalejos arbeidsklasse-nabo. Stranden ligger i forlengelsen av Pedregalejo-stranden og er populær blant lokalbefolkningen og fremmedspråklige studenter.

 

Paseo marítimo – strandpromenaden – er et senter for mye aktiviteter med sine barer, restauranter og chiringuitos. Alle fasiliteter tilbys, inkludert dusj og toaletter. Du kan også leie parasoller og solsenger på de fleste stedene. Stranden er 1,2 kilometer lang og 25 meter bred.

 

Playa El Dedo

 

Når du beveger deg lenger østover kommer du til stranden som er kjent som El Dedo (”fingeren”). Den strekker seg opp til marinaen ved El Candado. Stranden er omtrent som de andre strendene i området og har alle fasiliteter. Det finnes mange barer, chiringuitos og restauranter langs strandpromenaden.

 

Det er et spesiell serveringssted som bør stå høyt på mange besøkendes ”to-do-list”, nemlig El Tintero som har blitt en institusjon. Her kommer servitørene kommer med tallerkener med fisk og salater og roper ut sine tilbud. Gjestene peker ut hvilke tallerkener de vil ha, og regningen gjøres opp etterpå. Selve stranden er 550 meter lang og rundt 25 meter bred.

 

Playa El Candado

 

El Candado er en liten eksklusiv strand i Málaga som er knyttet til Club Náutico El Candado og El Candado-marinaen. Den er bare 200 meter lang og 30 meter bred.

 

Restauranten Candado beach har uteterrasser og bord som ligger tett inntil stranden, og her serveres det gourmetmat. Rettene er fantastiske, selv om det er et litt dyrt sted. En tre-retters-meny til 18 € er et billigere og bedre alternativ.

 

Peñon del Cuervo

 

Penon del Cuervo i Málaga

Et kjent Malagueño landemerke er Peñon-klippen som går ut i havet og er lett synlig fra mange steder i Málaga. Her ligger det en strand som særlig er populær blant yngre mennesker. Stranden danner rammene for mange sommerfester og grill-partyer, og stranden ligger såpass langt unna bebyggelsen at det ikke blir problemer med støy. Her finnes det et stort piknik- og grillområde og parkering, men ikke mye annet. Det finnes ingen restauranter eller andre fasiliteter. De nærmeste barene og restaurantene ligger i nabostrøket La Araña.

 

Stranden er 450 meter lang og ca. 25 meter bred. Et vakkert sted der det eneste som kaster skygge over landskapet er sementfabrikken rett bak. Men til tross for dette er denne stranden en av de beste i Málaga.

 

Å komme seg hit er litt plundrete, for du må ta av ved utkjørselen til fabrikken og så kjøre tilbake og deretter gå gjennom en tunnel som fører ned til stranden. Hvis du skulle gå deg vill, så bare spør. Alle mennesker i området kjenner veien.

 

Hvis du vil utforske noen av strendene like utenfor Málagas bygrenser, anbefales stranden ved La Cala del Moral. Fortsett på den gamle N340-veien østover, kjør forbi sementfabrikken og stranden ved La Araña. Ta neste avkjørsel til La Cala del Moral. Stranden fikk kvalitetsmerket ”Blått flagg” i 2013 og er et flott sted å tilbringe dagen.