Vegan-matguide til Málaga

Hovedstaden på Costa del Sol, Málaga, er kjent for sine mange tapasbarer og chiringuitos (strandbarer), men blir også stadig mer veganvennlig. Den plantebaserte gastronomien blomstrer. Folk er i dag mer oppmerksomme og mye mer åpne for nye smaker. Helsekostrestauranter, barer med ferskpresset juice og økologiske butikker popper opp som sopp etter regn. Det samme gjelder vegan- og vegetarrestauranter. Vegetarrestaurantene er allerede godt etablert i storbyen, men den store boomen med 100% plantebaserte veganbarer og -restauranter er ganske ny.

Tapas på en spansk barVi har satt opp en liste over de beste stedene å spise veganfrokost, -lunsj og –middag i Málaga. Nedenfor finner du veganspisesteder som tilbyr veganretter i tillegg til den ordinære menyen.

 

Tradisjonelle vegantapas

 

Vanligvis er ikke spanske restauranter særlig veganvennlige, men det finnes faktisk flere populære veganretter som er en fast del av tradisjonell spansk mat. Det vil for eksempel alltid finnes en kopp eller et glass godt kjølt andalusisk gazpacho, salmorejo eller ajoblanco (mandel- og hvitløksuppe) på menyen. Salmorejo serveres vanligvis med egg og serranoskinke, så det er lurt å si fra til servitøren om du ikke vil ha dette garnityret. Vin og tapas

Andalusiere elsker stekt og fritert mat, så om du har sjansen til å prøve de stekte og krydrede grønne paprikaene, kalt pimientos del padrón eller stekt auberginer, kalt berenjena frita, bør du prøve. Auberginen er vanligvis toppet med søt sukkersirup – melasse. Det er en himmelsk kombinasjon!

 

En ensalada mixta (en salat med tomater, gulrøtter og mais) eller en tallerken verduras a la parilla (grillede grønnsaker) vil sikkert redde kvelden for deg om du er ute og spiser middag med kjøttetere. Vi anbefaler at du bestiller en salat med stekt paprika som kalles ensalada de pimientos asados og som alltid smaker godt eller en stuing av kikerter (espinacas con garbanzos). Dette er begge svært tradisjonelle og populære retter og innfrir alltid!

 

Hvor kan jeg få en veganfrokost i Málaga?

 

Selv om de i Málaga finnes kaffebarer og steder der du kan spise frokost på nesten hvert hjørne, kan du ikke regne med at de har noen lang frokostmeny med veganmat. Pan/tostada con tomate y aceite (brød eller toast med knust tomat og olivenolje) er vanligvis det eneste alternativet, og i de fleste av de tradisjonelle småkafeene må du kanskje nøye deg med svart kaffe fordi de sjelden har plantemelk.

 

Julia BakeryVegan-scones fra Julia Bakery i Málaga

Denne kaffebaren har vært på Málagas must-see-liste i flere år, og det er ikke bare turister som elsker Julia Bakery. Hver morgen er denne kafeen full av folk fra nabolaget som stikker innom for å hente den beste kaffen i Málaga, eller for å nyte en perfekt frokost, inkludert veganvarianten!

 

Denne kaféen er kjent for sine bakverk, surdeigbrød og søte godbiter. Veganer kan kjøpe ferske smoothies, god kaffe med plantemelk og deilige scones i forskjellige smaker.

 

Eierne av Julia Bakery forsikrer at veganer hver dag alltid tilbys et lite utvalg av bakte varer som scones, formkake og gulrotkake. Ikke nøl med å spørre om det finnes annet som er godt, for ofte dukker det opp nye kaker!

 

Du kan spise lunsj, og menyen er veldig innbydende. Be om søtpotet-falafel eller veganburger. Det blir aldri feil.

 

Priseksempler:

Kaffe med melk

1,50€

Scones (forskjellige smaker)

1,85€

Formkake

2,00€

Søtpotet-falafel

7,50€

Veganburger

8,50€

Superfood smoothies

5,50€

 

Åpningstider: Mand. – lørd. kl. 10:00 - 14:30 og 17:00 - 20:30, sønd. stengt

 

Adresse: Calle Carreteria 44

 

Málagas 100% veganbaserte restauranter

 

Alle Málagas vegetarrestauranter tilbyr også veganretter. Følgende restauranter er spesialister på 100% veganmat. Nyt det!

 

Raw AttitudeVeganlunsj på Raw Attitude i Málaga

 

I Soho finnes det en liten økologisk matbutikk og lite nydelig spisested med plantebaserte delikatesser. Raw Attitude er en vegankafeteria som tilbyr et utvalg av frokost- og lunsjretter som alle er ferske og vakkert presentert! Vi anbefaler å stikke innom Raw Attitude særlig ved lunsjtider som er fra mandag til fredag mellom kl. 13:00 og 16:00. Kafeterian tilbyr lunsj bestående av to retter og dessert for 13 €.

 

På menyen finner du også Buddha-bolle, frukt-smoothies og andre deilige retter – ideelt for en sunt kosthold. Alle kaker og bakverk er hjemmelaget og tilberedt daglig, og de er også sukkerfrie. Hvis du er ute etter en nydelig veganbrunsj, så dra til Raw Attitude på lørdager, for da serverer de deilige pannekaker til kl. 14:30.

 

Priseksempler:

Avocado-toast5,00€
Acai-skål9,90€

Et stykke ”Rå kake”

6,00€

Portobello-burger

9,00€

 

Åpningstider: Mand. – fred.  kl.10:00-17:00, lørd. 10:00 - 14:00, sønd. stengt

 

Adresse: Calle Tomás Heredia 19

 

 

 

Woodstock Café Bar

Vegantapas i Woodstock Cafe Bar i Málaga

Eierne av denne restauranten satte seg som mål å fremme mat ”fri for grusomheter” og demonstrere for det lokale klientellet hvilke fantastiske muligheter vegandietten tilbyr. På den omfattende menyen finner du en rekke internasjonale retter, alle med det formål å vise det store utvalget av veganretter som kan lages og nytes, – uten å skade dyr.

 

"Vi vil vise at fôring av sjelen er like viktig som en full mage," sier Luciano og Sara, eierne av Woodstock Café Bar.

 

Rettene som tilbys på menyen, inkluderer vegetabilske burgere, Málagas populære “camperos”-smørbrød, falafel, samosas, stuinger, veganversjoner av tradisjonelle tapasretter som ensaladilla rusa og selvfølgelig et utvalg av vegankaker og drikkevarer.

 

Priseksempler:

Ensaladilla rusa4,00€
Vegan Cæsar-salat7,00€
Seitan wraps6,50€
Et stykke kake 3,60€

 

Åpningstider: Tirsd. – lørd.: kl. 13:00 - 16:00, 20:00 - 23:30, sønd. 13:00 - 16:00, mand. stengt

 

Adresse: Calle Mendoza 2

 

Karmem Yoga CaféLola, eieren av El Karmem Yoga Cafe i Málaga

Dette lille, familiedrevne etablissementet ligger bare noen skritt fra kjøpesenteret Vialia. Å gå inn på dette stedet er som å gå inn i andres hus, og Karmem er faktisk Lolas hus. Lola inviterer, kokkelerer og serverer sine spesielle retter til gjestene. Tilfredse kunder nevner ofte Lola som hjertet og sjelen i denne lille kaféen. Når du drar til Karmem, kan du forvente hjemmelaget veganretter tilberedt med ferske, økologiske ingredienser.

 

Priseksempler:

Mandelsuppe "Ajoblanco"

6,00€

Rødbetsuppe med quinoa

8,00€

Oliven-pate på toast

5,75€

Grønnsakstuing med ris

5,75€

Hjemmelaget banan iskrem

6,00€

 

Åpningstider: Mand.-fred. kl. 12:00 til 17:30, sønd. 12:00 til 17:30

 

Adresse: Ancha del Carmen 35

 

Veganvennlige restauranter i Málaga

 

Heldigvis er ikke dette slutten på vår liste. Nedenfor finner du en oversikt over våre favorittrestauranter der du, i tillegg til standardrettene som tilbys, også finner gode veganretter. Personalet er godt informert, og når dine kjøttspisende venner ser de deilige veganrettene som tilbys her, vil de definitivt angre på at de ikke tok en selv!

 

PotattooPotattoo i Málaga

Denne lille restauranten ligger muligens på en av de beste stedene i byen - Parque de Málaga som er et naturlig sted å passere dersom du er ute og går i byen. Der den ligger midt i byens lange, tropiske park, er den også plassert rett ved siden av et utendørs konsertrom der det om sommeren tilbys mye levende musikk i form av konserter. På vanlige sommerkvelder er den lille restauranten fylt med folk som er opptatt av levende musikk i den tropiske og avslappete atmosfæren. Restauranten er omgitt av palmer, banantrær, busker, planter og blomster, så Potattoo-kunder vil enkelt glemme at de fortsatt er i bysentrum, bare noen skritt fra inngangen til Muelle Uno. På veganmenyen finner du gourmetbakte poteter og ferske salater.

 

Priseksempler:

Wabi Sabi potet (shiitake-sopp, sjøgress, wasabi og majones)

6,50€

Eco Vegan Potato (guacamole, tomat og løksalat, tahini)

6,00€

Raw salad (quinoa og grønnsaker med jordbærsaus)

8,50€
Smoothies4,00€

 

Åpningstider: Mand. – sønd.: kl. 11:00 til 22:00. Lørd. til kl. 02:00

 

Adresse: Paseo del Parque

 

Recyclo Bike CaféVegan-chorizo i Recyclo Bike Cafe i Málaga

Recyclo er ”sykkeltema-restaurant” som er elsket av både syklister og ikke-syklister. Restauranten har vennlig atmosfære, god service og ideelle åpningstider. Det finnes en rekke frokostalternativer å velge mellom, inkludert juice, acai-boller eller til og med vegantapa, vegan-chorizo og veganburgere. Ikke glem å be om et glass vermouth, den er herlig her!

 

Det er verdt å merke seg at rettene på menyen er alle godt merket slik at det er lett å finne alternative vegan- og vegetar-retter.

 
Priseksempler:

Avocado-sandwich med tomat og stekt pepper

2,50€

Taboule salat (tapa)

3,70€

Plantemelk 

0,20€

Acai-skål

4,50€

Vegan chorizo-pølser 

6,50€

Veganburger med salsa 

7,00€

 

Åpningstider: Mand. – torsd. kl. 09:00 - 00:00, fred. – lørd.: 9:00 - 14:00, sønd.: 10:00 - 00:00

 

Adresse: Plaza Enrique García Herrera 16

 

Vegan pizza - La FaináPizzeria La Faina i Málaga

Fram til ganske nylig var det nok ganske utenkelig å finne veganpizza i Málaga by. Men de siste månedene har ikke veganpizza lenger vært noe veganer drømmer om, men faktisk virkelighet. Dette familiepizzeria´et tilbyr ikke bare åtte forskjellige typer pizza (alle med vegan-mozzarella), men også burgere, hvitløkbrød, calzones, pasta og vegan-lasagne.

 

Alle måltider er også mulig som take-away, og prisen på denne tjenesten er en euro per ordre. Dette er et flott alternativ for de dovne dagene når du er ute etter en kjapp middag og ikke vil forlate sofaen!

 

Priseksempler:

Vegan BBQ-pizza (familiestørrelse)

8,80€
Vegan pizza-bianca (familiestørrelse) 9,80€

Calzone

6,60€

Chips med veganost

4,00€

 

Åpningstider: Mand. – lørd. kl. 12:00 - 16:00 og 19:30 - 00:00

Adresse: Avenida San Sebastián 8

La Casa del PerroLa Casa del Perro

 

Denne restauranten er en liten juvel, skjult i de trange gatene i Málaga. På menyen finner du kjøtt og fisk, men også vegetar- og veganretter. Rettene er svært forseggjort, oppfinnsomme og svært gode!

 

På denne baren får du noen kjente retter, men her serveres de på en helt ny måte. De virkelige stjernene er tofu-boller i en kremet kokosmelksaus. Pass på å prøve marinert purre også, den er fantastiske!

 

Priseksempler:

Hummus med Azuki-bønner, endive og frukt

8,20€

Tofu og gulrot "kjøtt”boller

9,20€

Vårruller med søt og sur saus

8,20€

Kremet tomatsuppe med rødbeter

7,80€ 

 

Åpningstider: Tirsd. – sønd.: kl. 13:30 - 16:00, 20:30 - 23:30, Mand. stengt

 

Adresse: Calle Hernán Ruiz 7

 

Green IguanaVegan-tapas fra Green Iguana i Málaga

Denne baren er skjult blant de smale gatene i sentrum, i nærheten av alle hovedattraksjonene og de historiske severdighetene i Málaga. Hvis du vil gå ut med venner til kveldsdrink og samtidig ta litt tapas, er Green Iguana det perfekte stedet. Du finner mange vegan- og vegetarretter på menyen som alle er godt merket for å gjøre valget enklere. Tre av de fire salatene er vegan, og du kan også bestille noen vegantapas og dele dem med venner.

 

Priseksempler:

Stekt sopp (tapa) 

2,50€

Quinoa-salat

8,00€

Veganburger med avokadomajones

7,50€

 

Åpningstider: Mand. – sønd.: kl. 20:00 - 02:00, lørd. til 03:00.

 

Adresse: Calle Ramón Franquelo 8

 

Siete SemillasSiete Semillas i Málaga

Siete Semillas betyr sju frø. Denne restauranten ligger i Málaga sentrum og er en av de få stedene i byen som bare bruker økologiske produkter. Menyen er 80% vegan og varierer avhengig av sesong og tilgjengeligheten av lokale produkter. Alle retter finner du presentert midt i restauranten. Restaurantens moderne, friske innredning vil sikkert tiltrekke seg interiørdesignere. Merk at vin og øl servert her også er 100% økologisk.

 

Priseksempler:

Toast med olivenolje og tomat 

1,60€

Quinoa-salat

4,50€

Veganlasagne

9,00€

Vegansjokoladekake

4,50€

 

Åpningstider: Mand. – lørd.: kl. 09:30 - 17:00

 

Adresse: Plaza Ariola 1

 

Vegan bakerier og iskremsteder

 

Hvis du liker det søtt og ikke kan tenke deg en ferie i Málaga uten å prøve noen av isene eller te og kake, så har vi noen anbefalinger som du ikke bør gå glipp av.

 

Yummy Vegan iskrem fra Yummy Helados i Málaga

Dette er definitivt vår favorittiskrembar i Málaga. Ikke bare er halvparten av iskremene her vegan (og jeg snakker ikke om sorbeter), men iskremen er faktisk også glutenfri. De er laget med ris, soya og kokosmelk. Vi anbefaler spesielt mørk sjokolade, appelsinsjokolade og hasselnøtt – de er fantastiske! Yummy passer også for cøliaker  fordi kjekskjeglene også er glutenfrie! En middels stor is koster € 3, og det finnes også glutenfrie pannekaker!

 

Åpningstider: Mand. – sønd.: kl. 12:00 - 00:00

 

Adresse: Calle Molina Lario 6

 

Du kan også finne veganiskrem i Amorino (Calle Granada 6), Freskito (Calle Granada 66) og Nonna (Plaza de la Merced).

 

Macrodulces La Espiral Macrodulces La Espiral i Málaga

Dette er den første 100% veganbakeren i Málaga. Alle bakverk er tilberedt uten tilsatt sukker og laget av økologiske produkter. Bakeriet tilbyr også noen av sine egne produkter i de lokale helsekostbutikkene. Konseptet med et sunt veganbakeri var en idé som de to søstrene Eva og Susana hadde, dels basert på søstrenes egne helseproblemer. Derfor ble ideen om et helt sukkerfritt og veganbakeri født!

 

Priseksempler:

Mini cookie0,70€
Mini brownie4,50€

Sjokolade og mandelbar

1,30€
Muffins1,40€

 

Åpningstider: Mand. – fred.: kl. 10:15 - 14:30 og 17:00 til 20:30

 

Adresse: Calle Dos Aceras 24

 

Hvor kan man kjøpe veganmat og –godteri?

 

Hvis du bor i en feriebolig i Málaga, ønsker du sikkert å vite hvor du kan finne en butikk har vegankost, fersk frukt og plantemelk. Å besøke Atarazanas-markedet er et must, for det har et stort utvalg av ferske, lokale frukt og grønnsaker, fantastiske oliven og juice!

 

For å kjøpe løst korn og belgfrukter, bør du gå til El Reloj – La Tienda de Especias butikk (Pasillo Santa Isabel 16). De har et stort utvalg av sunne produkter, fra gjær til store krukker med sukker og oljefritt peanøttsmør til svært rimelige priser.

Bioshop El Cambio (Calle Carreteria 39) er det første 100% økologiske supermarkedet i Málaga. Her finner du mat, kosmetikk og til og med rengjøringsprodukter. Perfekt for alle som følger en spesiell diett.

 

Hvis du ikke finner noe i Bioshop El Cambio, finner du definitivt gjøre det i Luz y Tierra (Calle Carretería 74), en annen helsekostbutikk som ligger bare noen få dører lenger ned. Eierne av denne butikken har fremmet sunn livsstil i årevis, og de har massevis av god mat og kosmetikk av god kvalitet. Du kan stikke innom og be om en yoga eller et kurs i sunn matlaging.

  

Kart