Rio Chillar, en favoritt blant utfluktene i Nerja for alle i familien

Vil du komme deg litt bort fra stranden - eller leter du bare etter en fantastisk aktivitet for hela familien?

Det å gå opp langs Rio Chillar, Chillar elven, i Nerja er en av de beste fotturene man kan gå i området, og når sommeren er på sitt høyeste er det også et helt utrolig sted å være. Kombinasjonen av frisk luft, en varme som kan være tilnærmet uutholdelig hvis man oppholder seg direkte i solen, kjølig vann og masse skygge, gjør at denne fotturen er en kjempeflott aktivitet for alle de som ønsker å finne på noe utenfor byene.

Les også vår favorittartikkel: De 10 beste restaurantene i Nerja

Denne ruten skjærer gjennom Sierras de Tejeda, Almijara og Alhamas naturparker, og området byr på godt med skygge, krystallklare elveleier og andre opplevelser som bare venter på å oppdages. Jeg personlig tror ikke det finnes særlig mange bedre måter å avkjøle seg på en varm spansk sommerdag, enn nettopp her i området rundt Rio Chillar.

Rio Chillar Nerja

Selve turen rundt Rio Chillar anses for å være en tradisjonell "sommerklassiker" blant mange spanske familier og på de lokale helgedagene og i den spanske ferietiden så kan det være ganske så fullt her. Så hvis du planlegger å gå denne turen i en helg, anbefales det at man går ut så tidlig som mulig.

Leter du etter Nerjas beste strand? Les: Den ultimate guide til Nerjas strender

Hva behøver man å ta med seg på en vandring rundt Rio Chillar?

Selve turen er relativt enkel og det eneste man egentlig behøver er et par gode sko. Helst et par sko som tåler å bli våte uten at det blir noe problem. Man bør også ta med seg litt nistemat, vann og solkrem. Ettersom det kun er en enkelt vei, og man kan vende tilbake den samme veien som man kom, så kan man når man kjenner man begynner å bli trett og sliten snu og gå tilbake igjen. Det kan også være en god ide å ta med seg en kjepp man kan støtte seg på når man går, spesielt i de litt mer kronglete partiene på turen.

Rio Chillar, Nerja

Et par gamle joggesko passer ypperlig til denne turen, men husk å holde balansen, eventuelt hold hendene klare, i tilfelle du skulle skli på det stedvis ujevne underlaget. Noen steder er det også glatt på steinene, og man bør bruke strømper for å unngå eventuelle gnagsår.

Spesielt barna finner denne turen underholdende, ikke minst på grunn av alt det vannet man kan hoppe rundt i, plaske, og sprute på de øvrige familiemedlemmene. Dessuten finnes det en lang rekke spennende insekter og smådyr her, og mer enn nok til å engasjere de aller minste. Høyere opp finnes det også flere større naturlige vannbassenger, og det er rikelig med gode muligheter for både en dukkert og en svømmetur.

Noe man imidlertid bør ha i bakhodet når man legger ut på denne type turer i Andalusia er at man bør holde god avstand til elvene i området dersom det er den minste fare for at det kan komme regn. Hurtige oversvømmelser er svært alvorlig, og er man uforberedt kan de være ekstremt farlige.

Så hold øye med værmeldingene hvis du planlegger denne turen, og legg gjerne merke til hvor mange andre som går turen. De farligste periodene er før og etter sommeren, da dette er den tiden hvor mulighetene for regn også er størst.

Canyon Rio Chillar, NerjaChillar river, Nerja

Vær bered på å krysse elven flere ganger og flere steder skal man også vandre direkte i elven for å komme videre. Noe høyere opp finnes en rekke naturlige vannbassenger og her passer det fint med en pust i bakken og litt nistemat.

Familier som reiser med mindre barn bør holde seg i nærheten av de roligere bassengene, og det er viktig å ikke ta seg "vann over hodet" på slike utflukter, bokstavelig talt. Prioriter det som virker behageligst og mest avslappende, så skal nok de mindre barna finne på noe å holde seg sysselsatt med der dere er.

Hvis dere likevel fortsetter oppover elven så kommer man etterhvert til en serie med mindre fosser. Noen av disse fossene fungerer ypperlig som en slags massasjedusj, noe som er både morsomt og behagelig i sommervarmen.

Fosser Rio Chillar, Nerja

Avslutningsvis kan man oppsummere alt dette med noen få og enkle ord. En tur opp langs Chillar er i høyeste grad å anbefale. For de mer eventyrlystne kan Junta de los Rios være et alternativ - en samling elver som man finner litt lenger inn i landet fra Almuñecar. Der har man tilgang til en betraktelig større rute med noe mer eventyr. Dette er for øvrig også en fantastisk rute man så absolutt også bør ta seg tid til hvis man har muligheten.

Hvordan kommer man seg til Rio Chillar?

Det finnes mange måter man kan komme seg til elveleiet på.

Man kan faktisk spasere, og fra sentrum av Nerja er den enkleste måten å gå ned til elven ved enden av Calle de Joaquín Herrera, like bak busstasjonen på Calle de Pescia.

Man kan selvfølgelig spare et par kilometer hvis man velger å kjøre bil. Kjør gjennom sentrum, videre mot helsesenteret og Burriana stranden. Det finnes en rundkjøring hvor det er et skilt som viser veien mot Verano Azul. Kjør rundt i rundkjøringen og sving til høyre i urbaniseringen som havner like etter Calle de Julio Romero.

Følg så denne veien, sving av til høyre og videre opp mot Avenida la Constitución. Veien fortsetter videre oppover, ta andre avkjøringen til venstre inn på Calle Mirto. Det er en kraftig sving (med et felt foran deg) og du kommer til å kjøre ned mot et lite boligområde. Der finnes det en liten betalt parkeringsplass, men den er imidlertid også veldig ofte stengt.

Om man vil komme enda nærmere elven skal man kjøre gjennom urbaniseringen og deretter følge veien videre oppover mot høyre. Etter å ha passert under motorveien burde man kunne se elven på venstre side. En betongvei som knapt er synlig går ned til elven og etterhvert går den over til å bli en liten sti. Følg denne så langt det er mulig.

Parkering er dessverre blitt mer og mer problematisk de seneste årene, og mens man tidligere kunne parkere ved siden av den store sementfabrikken er dette området nå avstengt så det ikke lenger er mulig.

Vær nøye med å lese alle skilt og oppmerkinger, og for all del, ikke parker utenom de lovlige stedene. Feilparkerte biler blir hurtig fjernet i de travleste sommermånedene. Vandringen begynner her.

Andre interessante artikler som kan være verdt for deg som likte denne artikkelen å lese er:

10 steder i Andalusia du må oppleve, en fantastisk artikkel for alle som liker friluftsliv.

Vinturisme: Rondas forførende viner, en artikkel om vinturisme i alles favorittby, Ronda.

Ti 360° Fotosfærer av Andalusias beste naturområder, en bildeserie som alle som liker Spania elsker.