14 sprø og sære arrangementer i Spania

Mens vi fortsatt er i begynnelsen av det nye året, ville vi lage en liste over feria´er og fiestas i Spania. Her er noen av de virkelig spesielle og fantastiske arrangementene vi fant og som fortjente en egen liste!

Kombinasjonen av kreativ fantasi, gammel overtro og mystikk og ønsket om fest og moro ligger bak de fleste av de tradisjonsrike festlighetene.

Det handler om alt fra krig med tomater, vin og mel til dansende skjeletter og levende mennesketårn i de 14 mest ”sære” arrangementene i Spania.

Melkrigen i Ibi i Spania

1. Vijanera - Silió (Molledo) i Cantabria

 

Vi starter med årets første karneval i Europa. La Vijanera er en fargerik maskerade som avholdes den første søndagen i året i den lille byen Silió i Cantabria. Under denne tradisjonelle feiringen kler lokalbefolkningen seg ut som skapninger kjent som "zarramacos". Den ekstravagante dressen består av fargerik pels, store kubjeller og spesielle hatter.

Hver "zarramaco" har en spesiell rolle, og sammen tråler de byen rundt på jakt etter onde ånder. Etter å ha lest "coplas" - en humoristisk tekst der byen minnes særlige hendelser i året som gikk, starter den symbolske jakten og ”drapet på bjørnen”. Dette ritualet symboliserer det godes seier over det onde og skal bringe helle og lykke i det kommende året. La Vijanera er en festival som har alt: Moro, overtro og mye kultur.

La Vijanera-festivalen i Spania

2. Las Fallas – Valencia

Fallas-festen er ytterligere bevis på at spanjolene virkelig vet hvordan de skal kaste seg ut i festlighetene. Fallas feires hvert år i midten av mars i Valencia by og er en gatefest med humor, fyrverkeri og store, fargerike "ninoter" – statuer laget av pappmasje. Når festen skal avsluttes, settes ninotene i brann. I løpet av nesten ett helt år bygger ulike organisasjoner og beboerforeninger opp disse statuene helt fra bunnen av, noen av dem blir helt opp til 20 meter høye.

De satirisk ninotene er plassert over hele byen. Det er særlig kjendiser, politikere og til og med presidenter som blir portrettert som ninoter og som brennes ned når festen avsluttes. Det er bare den mest populære ninoten som overlever. Den plasseres på byens Fallas-museum.

Du finner mer informasjon om Las Fallas i vår guide over de mest støyende festlighetene i Valencia.

Las Fallas i Valencia

3. Festivalen Santa Marta de Ribarteme i Pontevedra

Dette er en merkelig festival der de som har hatt en nær-døden-opplevelse blir båret gjennom gatene i åpne kister. Slektningene til de overlevende bærer kistene til kirken for å vise sin takknemlighet overfor jomfruen som beskyttet deres kjære gjennom disse skumle prøvelsene.

Santa Maria de Ribarteme er ikke den mest typiske blant spanske fiestas, men avsluttes likevel med fyrverkeri, levende musikk og god mat.

Festivalen Santa Marta de Ribarteme i As Neves i Pontevedra

4. La Tomatina i Buñol i Valencia

 

Dette er verdens største tomatkrig som feires den siste onsdagen i august. Denne morsomme festivalen finner sted i byen Buñol nær Valencia. Byen har bare rundt 9.000 innbyggere, men tallet fordobles i løpet av den berømte ”krigen” der mer enn 140 tonn overmodne tomater kastes på alt som beveger seg.

I 2012 ville nærmere 50.000 mennesker delta i La Tomatina. Dette tvang det lokale bystyret til å kreve inn € 12 av deltakerne i et forsøk på å få kontroll og begrense tallet på deltakere. I dag må deltakerne kjøpe en billett i god tid.

Under La Tomatina er det nesten umulig å finne overnatting i Buñol. Derfor er det lurt å bestille feriebolig i Valencia på forhånd og spare deg selv for en liten formue.

5. Mennesketårn i Tarragona

Annethvert år arrangerer byen Tarragona konkurransen om å bygge verdens største levende mennesketårn. Tradisjonen med å bygge disse 10 meter høye tårnene i Catalonia-regionen går tilbake til det 18. århundre. Tårnene dannes ved at folk står på skuldrene til hverandre. Helt til slutt klatrer vanligvis et lite barn helt til topps på det lett skjelvende tårnet.

De menneskelige tårnene er nå erklært som immateriell verdensarv av Unesco. Hvis du ikke har sjanse til å besøke konkurransen i Tarragona, er trøsten at du finner lignende arrangementer over hele Catalonia, spesielt under arrangementer som La Mercé, Sant Jordi eller La Diada der disse menneskelige tårnene bygges for å underholde publikum. Om du vil ha bedre plass, mer privatliv og penger i lommeboka, bør du leie deg en feriebolig i Catalonia framfor et hotell.

Levende mennesketårn i Catalonia

6. Vinkrig i Haro i La Rioja-regionen

Hvis La Tomatina høres sprøtt ut, hva tenker du da om det å krige med rødvin!? Rioja er en av de mest kjente vindistriktene i Spania, og  i provinsen La Rioja feires vinkrigen for å markere områdets suksess som internasjonal vinprodusent.

Ifølge legenden skal en landsbybeboer under en pilegrimsreise til Hermitage av Los Riscos de Bilibio på dagen 29. juni ha bestemt seg for å forfriske en medreisende med vin som han oppbevarte i støvlene! Dermed helte mannen likegodt vinen over sin medreisende kompanjong, og slik skal den morsomme tradisjonen ha startet. I dag er festlighetene en av de mest besøkte festivalene i Spania. Mer enn 130.000 liter vin sprutes på alt og alle i løpet av vinkrigen.

Vinkrigen i Haro i Spania

7. Cascamorras-festivalen i Guadix og Baza i Granada

Dette er utvilsomt en av de morsomste og skitneste festene i Spania. Cascamorras er en klovnaktig karakter fra landsbyen Guadix som bærer lyse klær og som prøver å stjele den verdifulle statuen av jomfruen (Virgen de la Piedad) fra nabolandsbyen Baza hver 6. september. Lokalbefolkningen prøver å forhindre Cascamorras forsøk ved å kaste tykk svart maling på ham og jage ham gjennom hele landsbyen. Reglene er at hvis Cascamorras klarer å stjele jomfruen uten å skitne til klærne, kan han ta med statuen av jomfruen tilbake til Guadix.

Likevel må alltid Cascamorras returnere til Guadix med tomme hender. Nederlaget oppildner lokalbefolkningen så mye at menneskejakten og malingkastingen fortsetter, og dermed må den fattige klovnen ut å løpe igjen.

Cascamorras-festen i Spania

8. Melkrigen i Ibi i Alicante

Hver 28. desember strømmer lokalbefolkningen i landsbyen Ibi ut på byens største torg for å krige med mel, egg og grønnsaker.

Det hele er et slags teater der dommerne påbyr en rekke absurde lover for beboerne. Den som tør å bryte disse lovene, blir målet for bomber av mel som kastes over torget. Pengene som blir samlet inn, blir gitt videre til ulike veldedighetsorganisasjoner.

Når det nærmer seg lunsjtid, er det våpenhvile slik at festdeltakerne kan nyte den fantastiske maten som tilbys på restaurantene. Etterpå fortsetter kampen med enda flere kilo mel, dans og god musikk.

Melkrigen i Alicante i Spania

9. Filoxera-festivalen i Penedés, Catalonia

Om natten den 7. september danser folk som er utkledd som kjemper og med store hoder stille gjennom gatene i Sant Sadurní d'Anoia, mens store vepser sniker seg rundt i de samme gatene. Neste dag angriper vepsene, og deretter blir det en spektakulær parade av ild, gnister og musikk for å feire at vepsene forsvinner.

Filoxera-festivalen gir en pekepinn om hvordan Penedés-vinområde en gang led under en vepspest. Pesten var hovedårsaken til at området begynte å produsere mer hvite druer og senere også begynte å fokusere mer på cava. Hvis du vil vite mer om Cava-tradisjonene til Penedés, kan du se på vår artikkel om cava-ruten gjennom Penedés.

Filoxera-festivalen i Penedés i Catalonia

10. Trommefestivalen Tamborrada i San Sebastián

20. januar starter San Sebastián en av de mest støyende og underholdende festivalene i hele landet, nemlig La Tamborrada. Flere enn 15.000 mennesker fra lokalbefolkningen samles da for å slå på trommer uten stans i 24 timer.

Opprinnelsen til feiringen er usikker. Ifølge den mest populære versjonen startet tradisjonen på begynnelsen av 1800-tallet da Napoleons tropper invaderte San Sebastián og de lokale kvinnene ville spotte de franske soldatene som marsjerte gjennom bygatene ved å slå på bøtter. I dag symboliserer La Tamborrada samholdet mellom innbyggerne i San Sebastián og er ment å styrke den baskiske identiteten.

Ulike gastronomiklubber har spilt en svært viktig rolle for suksessen til La Tamborrada. Derfor bruker mange trommeslagere og lokalbefolkningen kokkuniformer eller tradisjonelle baskiske klær under festivalen.

Tamborrada i San Sebastián

11. Fløterne i Nargó i Lleida

Kan du se for deg at du seiler nedover en elv på en flåte av tre? Denne transportmetoden ble mye brukt i Catalonia i det forrige århundret. Fløterne eller "raiser" pleide å transportere trær fra Pyreneene ned elvene og ut til kysten. Hver tredje lørdag i august kan alle se hvordan det ble gjort.

Denne spesielle dagen bærer lokalbefolkningen tradisjonelle klær til minne om fløterne som risikerte livet ved å styre flåtene nedover elven Segre. Til denne festivalen blir det også servert fantastiske smaksprøver av lokal mat.

Fløterne i Coll de Nargó

12. De dødes dans i Verges i Girona

Skjærtorsdag feires en makaber og merkelig tradisjon i Verges nær Girona. Landsbyen organiserer da en parade med dansende skjeletter og trommer. De dødes dans er en tradisjon med mye gammel symbolikk.

Under dette skumle showet danser fem skjeletter gjennom gatene til lyden av en tromme, bare opplyst av fakler. Den symbolske dansen minner oss om hvor begrenset vår tid på jorden er. Hvis du planlegger å besøke Verges, anbefaler vi at du bor på en feriebolig på Costa Brava slik at du også kan oppleve andre attraksjoner i området.

De dødes dans i Spania

13. Nyttår i august i Berchules i Granada

Spanjoler er berømte for sine ønsker om å feste, og hvis en fest trengs å gjentas, ja så blir den det! I hvert fall i Berchules, for her begynner nyttårsaften på nytt hver første lørdag i august!

På grunn av et strømbrudd i 1994 kunne ikke innbyggerne i Berchules utføre sine nyttårstradisjoner med druer og festing, så de bestemte seg for å feire det nye året på nytt og i august i stedet.

Festivalen var så populær at den ble gjentatt neste år og tiltrekker seg nå flere enn 10.000 mennesker hvert år. Å bo i Granada er en god ide hvis du vil besøke Berchules, fordi denne lille byen ligger på den andre siden av fjellkjeden Sierra Nevada.

Jul- og nyttårsfeiring i Berchules i august

14. "Salto del Colacho" i Castrillo de Murcia i Burgos

 

"Salto del Colacho" er en tradisjon som feires i juni hvert år i Castrillo de Murcia, en liten landsby i provinsen Burgos. Festivalen som dateres tilbake til 1621, kombinerer kristne og hedenske elementer og feirer det godes seier over det onde.

 

Arrangementet er et spektakulært show, men trolig uegnet for bekymrede småbarnsforeldre. For  på slutten av en prosesjon, velsigner en prest barna som ble født i lokalområdet i løpet av det foregående året. De små legges deretter på puter og foran et alter dekorert med blomster.

 

Det er nå "colacho" inntar scenen. Det er en mann som er kledd i rødt og gult og som representerer djevelen, går gjennom landsbygatene og slår deltakerne med en pisk og blir deretter selv spottet og fornærmet. Når han kommer inn i det området der putene og barna er plassert, hopper "colacho" over dem for å fjerne alle onde ånder og gi babyene beskyttelse og helse. Ved slutten av seremonien er barna overstrødd med blomster før de igjen er tilbake i foreldrenes armer. Så begynner festen med dans og vin.

 

Colacho-hopp i Castrillo de Murcia i Burgos

Når du nå er blitt kjent med de morsomste om mest bisarre festlighetene i Spania, skjønner du at Spania er annerledes. Spanjolene kan kunsten å feste!

 

Anbefalte artikler for deg: