Mallorca eller Menorca – hvor vil du feriere?

Mallorca eller Menorca er begge solfylte middelhavsøyer. De har mer enn 300 soldager i året og rekordmange soltimer per dag om sommeren; inntil 12 timer!

 
Sant Vicenc Playa på Mallorca 

Begge øyene tilbyr fantastiske strender og attraksjoner for en morsom og hyggelig ferie. Men hva skiller egentlig de to øyene? Mallorca og Menorca tilhører den baleariske øygruppen og har mange ting til felles.

 

Finn ut hvilken av de to øyene som passer best til din ferie på Balearene. Nedenfor lister vi opp 10 spørsmål og svar om de to øyene. Dessuten får du tips og informasjon slik at du kan få deg en herlig ferie. 

 

Hvilken øy bør du velge for ferien om du …?

 

1. ... først og fremst vil ligge på strendene?

 

Bare strendene er en god grunn for å besøke Balearene. Den største øya, Mallorca, har en kystlinje på 555 kilometer og et totalt areal på 3.640 km². Øya har flere enn 200 strender å velge mellom. Mallorcas 10 beste strender finner du her.

 
Playa de Es Trenc på Mallorca
 

Du kan reserve en av våre utsøkte ferieboliger på Mallorca for å nyte øyas store utvalg i strender, fra de komfortable med mange fasiliteter til de isolerte strendene som ligger innrammet av vakker og urørt natur.

 

Es Trenc er – for eksempel – en ren og hvit og nesten to kilometer lang sandstrand med turkis og gjennomsiktig vann. Det er denne typen strand som gjør at Mallorca appellerer så sterkt som feriedestinasjon. Du tror du er i Karibia!

 
Playa de Pollensa på Mallorca
 

Port de Pollensa er et annet eksempel på Mallorcas ”postkort-strender”, med Tramuntana-åsene i bakgrunnen, men byr samtidig på mange barer, restauranter, en marina, en strandpromenade og andre fasiliteter, inkludert vannsport.

 

Fordi Mallorca lenge har tatt imot flere turister enn Menorca, er det vanligvis også flere fasiliteter og tilbud om underholdning og attraksjoner her. Men det betyr også at strendene ofte er langt mer overfylte enn på Menorca. 

 
Cala Mitjaneta på Menorca
 

Menorca er Mallorca lillebror, – stillere og med færre besøkende. Øya tilbyr flere strender på et mindre område. Den er bare 700 km² stor – en femdel av Mallorca – med en 216 kilometer lang kystlinje og med omtrent en tiendedel av Mallorcas befolkning.

 

På Menorca kan du velge mellom ca. 75 strender. Disse er ofte små og idylliske og godt skjulte ”calas” eller sandfylte bukter som ligger mellom steinete klipper. Derfor kan hver strand på Menorca være en flott oppdagelse og et avslappende sted å være. Menorca er fantastisk for ferierende som liker å vandre rundt og oppdage de bortgjemte buktene. For mer informasjon om tilgjengelighet og fasiliteter, se vår guide til Menorcas vakreste strender.

 
Cala Macarella på Menorca
 

Noen av de mest spektakulære strendene på Menorca er Son Saura, Cala Turqueta og Cala Macarella. Den berømte Cala Macarella – inkludert den lille nudiststranden Cala Macarelleta – ligger ca. 16 km fra Ciutadella-byen.

 

2. ... elsker å besøke hyggelige byer og landsbyer?

 

Palma er hovedstaden og byen med den største befolkningen på Balearene. Nesten halvparten av Mallorcas innbyggere bor der, noe som gjør Palma de Mallorca til en livlig by med mange ting å gjøre.

 
La Seu katedralen i hovedstaden Palma
 

Den mest berømte attraksjonen er La Seu, katedralen i Palma – selve symbolet for byen. Palma er en hyggelig by som gir deg ekte feriefølelser. Ta en spasertur gjennom de sjarmerende gatene og langs Paseo Marítimo, en fin strandpromenade med palmer nede i havneområdet.

 
Porta de Sant Sebastià i Alcudia på Mallorca
 

Hvis du foretrekker mindre byer, kan du besøke steder som Alcudia, en vakkert bevart middelalderby med både marina og strand. En flott mål for en utflukt for hele familien!

 
Naturhavnen i Mahón på Mallorca
 

Menorca kan du også besøke flotte strender under dagsturer til landsbyer og byer. De største byene er hovedstaden Mahón og Ciutadella, begge har nærmere 30.000 innbyggere – ganske mye mindre en de 500.000 innbyggerne i Palma de Mallorca.

 

Fordi de er relativt små, byr byene på Menorca på avslappende dager. Ta en liten spasertur gjennom den romantiske gamlebyen i Ciutadella. Eller ta en båttur rundt verdens nest største naturlige havn i Mahón!

 
Binibeca på Menorca
 

Den pittoreske og hvitkalkede landsbyen Binibeca er også et av stedene du ikke bør gå glipp av på den østlige delen av Menorca.

 

3. ... elsker god underholdning eller en bra natt på byen?

 

Mallorca rocker i Magaluf
 

Besøkende som elsker nattelivet, vil sannsynligvis foretrekke Mallorca. Palma de Mallorca tilbyr for eksempel mange barer og nattklubber som Tito og Pacha Mallorca.

 

Nettene på Menorca er generelt stillere. Støyende festløver er langt fra vanlig på denne øya. Steder med underholdning og festligheter om natten er ganske få.

 
Grotten Cova d'en Xoroi på Menorca

Dette betyr imidlertid ikke at det ikke er noe å gjøre på Menorca. Stemningen på øya blir noen ganger beskrevet som "hippieaktig" fordi de sosial aktivitetene på øya er mer avslappet. Et must for en kveld ute er Cova d'en Xoroi, den mest berømte hulen på øya. Den er gjort om til et diskotek der du kan nyte en drink, slappe av til musikken og nyte en vakker solnedgang. Senere kommer DJ´ene på banen.

 

4. … foretrekker det lokale og opprinnelige framfor det populære og mer støyende?

 

Cala Macarelleta på Menorca

Stranden og roen som naturen skaper preger Manorca. Ifølge mange spanjoler er Menorca den mest autentiske av De baleariske øyene. Landskapet og strendene er i større grad også urørte enn tilfellet er på Mallorca. Det er en annen verden, full av bukter og små viker, solskinn og krystallklart, turkis vann. Et paradis!
 
Playa de Formentor på Mallorca
 
Mallorca er mer tett befolket, men tilbyr noen herlige og stille steder. Det må kanskje gjøre litt større innsats for å finne dem, særlig i høysesongen, men Mallorca har definitivt også uberørte steder du kan dra til for å slappe av. 
 
Alcudia
 

Både Mallorca og Menorca tilbyr besøkende gode muligheter for å oppleve og nyte det lokale hverdagslivet. Bare besøk de lokale markedene i byer som Palma og Alcudia på Mallorca.

 

5. ... vil utforske den lokale gastronomien?

 

Vingårder på Mallorca

 

Mallorca og Menorca har flotte lokale matprodukter, retter og oppskrifter å utforske for besøkende, for eksempel Mahón-osten på Menorca og Ensaimada de Mallorca. Du finner dem på de fargerike, lokale markedene eller kan smake rettene i restauranter eller barer i landsbyene og byene. Du kan dra på både osteturer og turer med vinsmaking.

 

Vin blir produsert på begge øyene. Mallorca er den største produsenten, med de viktigste vingårdene i Binissalem og Santa Maria, men det finnes også mindre vinprodusenter spredt over hele øya.

 

Menorca har færre bodegaer, men du kan også dra på vinsmaking der. Et must for vinelskere er Binifadet-vingården i landsbyen Sant Lluis, sør på øya. Stedet har også en restaurant.

 

6. … vil nyte naturen?

 

Mirador de la Creueta o del Colomer på Serra de Tramuntana på Mallorca

 

Balearene er mer enn strand og sol. Sierra de Tramuntana, en nesten 100 km lang fjellkjede dekker omtrent 30 prosent av Mallorcas territorium. I 2011 ble dette landskapet til Sierra de Tramuntana satt på UNESCOs verdensarvliste.

 

Det finnes flotte utsikter som Mirador de la Creueta. Blant Tramuntana-fjellene hører også Puig Major, det høyeste punktet på Mallorca og Balearene (1.445 meter).

 
Deià i Sierra de Tramuntana på Mallorca
 

Bortsett fra fantastisk utsikt, kan du oppleve romantiske landsbyer i Tramuntana-fjellene på Mallorca – fra Andratx til Deià og Pollensa – alt vakkert omgitt av fantastisk natur der du kan nyte friluftslivet.

 

Også Mondragó naturpark på Mallorca er populær der den ligger nær idylliske, hvite strender med turkis, krystallklart vann langs imponerende klipper. Særlig i høysesongen kan det komme mange besøkende hit for å nyte en piknik.

 
Landskap på Menorca
 

Menorca er stort sett flatt, med bare ett fjell, Monte Toro (358 meter). Der det ligger midt på øya, kan du se konturen av hele øya Menorca fra toppen når været er klart, – til og med naboøya Mallorca. Menorca er en liten øy, men tilbyr rikelig med grønne områder med mange jordbruksfelt som er omgitt av steinmurer.

 

Takket være sin landlige karakter, mindre turisme og lavere befolkningstetthet, er Menorca et fredelig feriemål. Å leie en feriebolig på Menorca er et utmerket alternativ for en stille og rimelig ferie.

 
Albufera des Grau på Menorca
 

Ikke glem å besøke s'Albufera Natural Park des Grau, Menorcas største naturreservat på mer enn 50 kvadratkilometer. Dette er det naturlige habitatet til hundrevis av dyre- og plantearter, bl.a. mange gjess og ender, og tilbyr også vakre turstier.

 

Faktisk ble hele Menorca erklært som et UNESCO-biosfærereservat i 1993. Det forklarer hvorfor det ofte ikke er særlig med fasiliteter på strendene. Noen ganger er det ikke engang søppelkasser, av estetiske årsaker. Vær forberedt, ta med mat og drikke og poser for å ta med søppelet tilbake. 
 
Cala Fustam på Menorca
 

Nesten halvparten av Menorcas strender er ikke direkte tilgjengelig med bil og noen bare fra sjøsiden. Det forklarer hvorfor mange båter og yachter ankrer opp i buktene. Et annet alternativ for å komme til strendene er kajakk.

 

Du kan selvfølgelig dra på strandhopping med bil eller motorsykkel. Å leie en bil er den beste måten å komme seg rundt på begge øyene. Men for å komme til Menorcas jomfruelige strender, må du kanskje sette igjen bilen litt lenger unna strendene og deretter ta bena fatt. Det er imidlertid alltid verdt innsatsen. Bare vær sikker på at du ikke bærer på for mye. Husk en god ryggsekk!

 

7. … elsker å gå eller sykle?

 

Camí de Cavalls på det nordlige Menorca

 

Menorca er flott til turgåing, sykling og hesteridning. Den mest kjente og populære vandringsruten er Camí de Cavalls (som betyr "hestesti") og som er en 185 km lang sti eller vei langs øya.

 

Mallorca tilbyr Tramuntana-fjellene mer utfordrende ruter, særlig for syklister. Det er også en høyslette, Es Pla, som krever mindre innsats dersom du vil sykle fra landsby til landsby i et fantastisk landskap!

 
Vandreturer ved Tramuntana på Mallorca
 

Naturen er svært vakker på Balearene, særlig om våren med alle blomstene. Det er en god idé å dra dit for en aktiv ferie mellom september og juni når det er færre turister, men fortsatt mange dager med sol og lite regn. Vår og høst er også flott for å nyte strendene uten for store folkemengder.

 

8. ... reiser med barn?

 

Mallorca og Menorca tilbyr mange strender og naturområder der barn kan leke ute og nyte alle slags utendørsaktiviteter som ridning. Byene er heller ikke for store.

 

Cala Barques på Mallorca
 

Mallorca finner du et stort utvalg av strender og feriesteder, der mange er familievennlige og er lett å komme til, med badevakter, mange fasiliteter og rolig, grunt vann der barna kan leke. Du kan ofte parkere nær stranden, og selv de mest uberørte strender på Mallorca kan tilby grunnleggende fasiliteter.

 
En liten bukt på Menorca
 

Menorca kan fortsatt være tiltalende for familier også på grunn av sin skjønnhet og ro. Det er imidlertid sant at mange av de uberørte buktene er vanskeligere å komme til, og noen ganger kreves en tur på minst en halv time for å komme fram. Dette er ikke veldig praktisk for foreldre med små barn, men den gode nyheten er at det også er ganske mange strender på Menorca som er perfekte for familier med barn.

 

9. ... og barna dine elsker vannaktiviteter eller andre utendørsaktiviteter?

 

Båter i Cala Escorxada på Menorca

 

Menorca har kanskje ikke mange strender med vannsportsfasiliteter, men å utforske det rolige, gjennomsiktige vannet langs de vakre strendene med kajakk er flott å gjøre med hele familien.

 

De som er glad i windsurfing, seiling eller vannski, kan dra til Ses Salinas og Fornells nord på øya med sin spektakulære bukt. Du kan også smake fantastisk middelhavsmat i havnen i den hvite fiskerlandsbyen Fornells. Vi anbefaler på det sterkeste den lokale Caldereta de Langosta eller hummergryte!

 
Cala Galdana ett fra Mirador de Sa Punta på Menorca
 

Cala Galdana på Menorca er en annen stor bukt med en strand som er kjent for sine utmerkede fasiliteter, inkludert vannsport.

 

Menorca er perfekt for snorkling og dykking. Det varme, turkise vannet byr på mange grotter, fargerik fisk og til og med skipsvrak å oppdage og utforske.

 
Snorkling på Es Trenc-stranden på Mallorca
 

Mallorca er også flott til dykking og snorkling. Det er mange steder hvor du kan nyte vannsport, og du kan velge mellom utendørs eventyraktiviteter som canyoning og klatring også. Rikelig med muligheter!

 

10. ... vil oppleve lokale tradisjoner og festligheter?

 

Hestefestivalen Jaleo på Menorca

 

Menorca er en øy med en unik hestetradisjon som går tilbake til middelalderen. ”Jaleo”-hestefestivalen på Menorca må du få med deg om sommeren. Den feires på forskjellige datoer i forskjellige byer og landsbyer over hele øya.

 

Ses Salines på Mallorca er det eneste stedet som har tatt over denne tradisjonen fra Menorca. La Festa del Cavall de Ses Salines finner sted i august hvert år.

 

Vi kunne fortsatt å liste opp festivaler, fordi folk på Balearene ikke er forskjellig fra resten av Spania når det handler om forkjærlighet for å feste og feire! For flere arrangementer, ta en titt på denne kulturelle agendaen for Balearene.

 

Uansett hvilken av de to øyene du velger, vil du aldri kjede deg. Mallorca og Menorca har begge unike egenskaper som sikrer en uforglemmelig ferie.

Foruten fantastiske strender og et fantastisk fjellandskap, anerkjent av UNESCO, tilbyr Mallorca en levende hovedstad og et flott uteliv og underholdningsprogram. Palma er til og med rost av pressen som et av verdens beste steder å bo.

Menorca, derimot, tilbyr roen på en liten og tynt befolket øy, og hele øya er utpekt som UNESCO-biosfærereservat. Øya er full av paradisiske bukter med opprinnelige småbyer og landsbyer.