Spania fra en ny vinkel - 10 vidt forskjellige ferieideer

Asturias, Picos de Europa hiking

 

Fra de høyeste tinder i nord til de paradisiske strender i syd...

Fra pittoreske landsbyer til pulserende storbyer...

Fra heseblesende sportsbegivenheter til den ypperligste gastronomi...

 

Spania har det hele!

 

Her får du 10 vidt forskjellige forslag til hvor og hvordan du kan holde ferie i Spania -  enten du reiser med din partner, familie eller venner.

1. Enoturisme: Vinsmaking i Ronda

Bodegas Schatz, vin i Ronda

Er ferie i dine øyne det samme som natur, god mat - og ikke minst den gode vinen som hører til?

I den nordlige delen av Malaga-provinsen ligger Ronda, en hyggelig by på en klippetopp, omgitt av marker, fjellog vinplantasjer. Her produseres det adskillige viner med interessante historier om alt fra tyske prinser til barføtte munker (du kan lese noen av historiene i vår artikkel om vinturisme i Ronda).

Ut over rundvisninger og vinsmaking på de tradisjonelle bodegas byr Ronda også på mange flotte naturopplevelser. Var det noe med en tur i en luftballong eller en motordrevet hangglider? Eller hva med en kjøretur i en i buggy? Eller en gedigen sykkeltur i det storslåtte landskaet?

Ronda har noe for enhver smak!

2. På fotojagt: Cabo de Gata

Nasjonalparken Cabo de Gata, Almería

Foto: Juan García-Gálvez

Nasjonalparken Cabo de Gata i Almería-provinsen byr på noen av kystens mest betagende utsikter over alt fra kritthvite sandstrender til klipperev og vulkanske landskap. Ikke overraskende er området også kjent for sitt store tilbud på fotokurser!

I de vakreste av nasjonalparkens mange bukter finner man de berømte og utrolig fotogene strendene Playa del Mónsul og Playa Los Genoveses. Og i den sydligste delen av Cabo de Gata finnes det et utsiktspunkt med utsyn over et imponerende rev med vulkansk opprinnelse,  Arrife de las Sirenas. Spesielt om ettermiddagen er lyset her helt spektakulært!

Les om noen flere storslåtte naturopplevelser i Cabo de Gata.

3. Med vandrerstøvlene på: Picos de Europa

Asturien, Picos de Europa vandretur

Glemmer du alt om hverdagens trengsel når du traver kilometer etter kilometer på steinete stier, kun omgitt av den øde naturen? Så er Picos de Europa det helt riktige stedet for deg å holde ferie!

Det nordspanske landskapet er milevidt - også i overført betydning - fra Sydspanias hvitvaskede landsbyer og paradisiske sandstrender. Det er et utall av vandreruter som fører gjennom det mørkegrå klippelandskapet, forbi frodige marker, dype skoger og blanke sjøer - krydret med noen ubeskrivelig vakre utsikter.

Dette paradis for vandrere og naturelskere ligger lunt i smørhullet mellom regionene Asturia, Cantabrien og Castilla y León.

4. Romantikk i luften: San Sebastian

Zurriola, San Sebastian

Der finnes mange romantiske byer, men San Sebastian er nå helt sin egen.

Om det skyldes den elegante arkitekturen, de imøtekommende innbyggerne, den ypperlige gastronomien eller den storslåtte naturen omkring byen er vanskelig å si - men San Sebastian er en enestående by som du med fordel kan oppleve sammen med din partner!

Byen ligger på den nordspanske kysten i den selvstendige regionen Baskerlandet. Regionen er kjent for sin spektakulære natur og gastronomi, og dette er et opplagt tema for ferien i San Sebastian - eller Donostia, som byen heter på baskisk. Gå lange turer på stranden hånd i hånd, dra på eventyr i det spektakulære nordspanske landskapet og nyt et delikat måltid på en av byens stjernespekkede restauranter - selv maten er en opplevelse på disse kanter!

Les mer om hva man kan gjøre i San Sebastian.

5. Gastronomi på høyt plan: Málaga

Utsikt fra en af Málagas takbarer

Málaga har de senere årene utviklet seg til å bli en førsteklasses feriedestinasjon.

Byens myndigheter arbeider til og med på å komme blant de 10 beste feriebyene i Europa i år 2020. Med renoveringen av havneområdet og den vakre promenaden Muelle Uno har Malaga rullet den røde løperen ut for de tusenvis av turister som hvert eneste år kommer for å oppleve Costa del Sol's gastronomiske og kulturelle høyborg.

En av de virkelig store attraksjonene - utover byens mange museer - er den unike kombinasjonen av innovative og tradisjonelle kreasjoner man finner på Malagas kulinariske scene. Frisk fisk og skalldyr slår alltid tonen an, blant annet ledsaget av den berømte spanske skinke, smakfulle geitoster og det legendariske Malaga-lam, chivo lechal.

Hvis man for alvor vil oppleve Malaga, må man ta seg tid til å sitte litt i skyggen på en eksotisk strandbar og nyte de friskfangede sardinene og ansjoser grillet over åpen ild. Eller man kan slå seg ned på en barstol og nyte den mest smakfulle ost og skinke sammen med god lokal rødvin eller øl.

Få flere tips til hvor man kan få de beste kulinariske opplevelsene på 10 av Malagas beste tapasbarer.

6. Fart over feltet: Moto GP 2015

Motogp

Skal det litt fart over feltet, kan man alltids legge ferien til samme tid som motorsykkelløpet Moto Gran Premio.

Moto GP er et heseblesende arrangement, hvor tusenvis av motorsykkelentusiaster samles for å hylle sine helter og tilbringe en hel helg uten fartgrenser. Det avholdes flere løp flere forskjellige steder i Spania, så man kan fritt velge hvor man har lyst til å holde ferie.

Jerez er et av de steder som legger bane til årets mest berømte løb i mai (Gran Premio bwin de España), og her kan man også holde ferie helt tett på noen av Spanias beste strender, som også er kjent for de gode forholdene for blant annet surfing. I juni står Katalonia for tur, så man kan kombinere løpene med Costa Bravas vakre strender eller Barcelonas storbyliv. I september kommer løpet til Aragón, en av de minst turistbelastede områdene i Spania. Og sist men ikke minst er Valencia vertskap i november 2015 (les også denne guiden om å se Valencia på 3 dager).

hjemmesiden for Moto GP kan man se flere detaljer om hvor og når løpene avholdes.

7. Ferie i eventyrland: Las Alpujarras

Las Alpujarras - Capileira

Las Alpujarras er et av de flotteste fjellområdene i Andalusia, beliggende midt i mellom provinsene Granada og Almería, litt syd for skisportstedet Sierra Nevada.

Hvis man vil ha en pause fra sivilisasjonen kan man i Las Alpujarras lett få en fornemmelse av det tradisjonelle livet på landet, formet av hundrevis av år med primitivt landbruk - og ikke minst med en bakgrunn preget av arabisk kultur. Først for godt og vel 20 år siden ble veiene asfaltert, så større lastebiler kunne få adgang til området, hvilket følgelig også åpnet opp for en betydelig modernisering. Men tradisjonene holdes fortsatt i hevd, og mange av de lokale har bevart deres tradisjonsrike livsstil.

Om vinteren blir området ofte sneet til, men om våren står Las Alpujarras i full flor med mandeltrærnes hvite og lyserøde blomster, rislende kilder av smeltevann og frodige skoger. De mange små hvite landsbyene med brosteinsbelagte gater har hvert sitt særpræg, fra vann-byen Lanjarón til teppe-byen Capilera og skinke-byen Trevélez. Det er bare om å finne deg din egen favoritt!

8. Sand mellom tærne: Costa Brava

Tossa de Mar-fortet

Costa Brava - som har fått sitt navn etter sin storslåtte natur ('brava' betyr modig eller brav) - er garant for vakre strender og de hyggelige små byene som hører til. Dette stykket av Spanias østkyst, som strekker seg fra Cadaqués i nord til Blanes i syd, er dominert av praktfulle strender. Landskapet består av en lang rekke små bukter og skjønne små fiskerbyer - som til sammen gir en alle tiders ramme rundt en hyggelig og avslappende ferie.

Et par eksempler på typiske kystbyer som fortjener en visitt er Cadaqués - hvor kunstneren Salvador Dalí i en periode bodde - Begur med sine sjarmerende små gater og Roses med sitt livlige havneområde. Man bør heller ikke gå glipp av Tossa del Mar, som stadig er omgitt av den opprinnelige middelalderlige bymur. Er man på familieferie kan det varmt anbefales å besøke Blanes, som er rik på underholdning for både store og små.

La dere inspirere av vårt store utvalg av ferieboliger på Costa Brava.

9. Utforsk kulturhovedstaden: Madrid

Madrid - Gran Via

Hvis man er til museumsbesøk, teaterstykker, slentreturer i parken og rikelig med god mat, er Madrid det perfekte stedet å reise på ferie. Her er det kulturen som er i sentrum, og utvalget av aktiviteter er uendelig; fra finkulturelle kunstutstillinger til en kikk inn i hverdagslivet på Rastro-markedet.

For de aller modigste kan byen også utforskes på sykkel, men selv om myndighetene har satt i gang adskillige tiltak for å gjøre byen mer sykkelvennlig, er det ærlig talt ikke akkurat et paradis for syklister. Man kan imidlertid enkelt og sikkert bli med på en en guidet sykkeltur rundt i byen.

Madrid er full av verdensberømte kulturperler som Museo Reina Sofia og Kongepalasset, men vil man ha en pause fra den travle storbyen kan man også lett finne seg et stille hjørne i Parque Retiro eller utforske  noen av byens mindre museer.

Les mer om byen i vår artikkel Madrid på 3 dager.

10. Kvalitetstid med familien: Menorca

Cala Macarelleta - Menorca

På Menorca er man er garantert å få noen fantastiske ferieminner for livet!

Denne vakre lille øya ligger litt isolert fra sine større søstre blant de Baleariske Øyer. Man glemmer lett at man overhodet har sivilisasjonen innen rekkevidde når man sitter i en liten bukt med kritthvit sand mellom tærne og rett utenfor stranden er det krystallklart vann så langt øyet kan se.

Det er også mulig å dra på eventyr i et ørkenlignende landskap og blant forhistoriske megalitter (store steinkonstruksjoner). Eller man kan besøke den utrolig sjarmerende byen Ciutadella, som blant annet er sentrum for Menorcas hummerfiskeri. På den sydlige delen av øya finner man hovedstaden Mahón, hvis 5 kilometer lange havn faktisk er en av verdens største naturlige havner.

UNESCO udnevnte Menorca til Biosfære i 1993 på grunn av øyas forskjelligartede miljøer og storslåtte natur.

--------

Uansett hvilke preferenser man foretrekker, så har Spania noe å by på. For barn og voksne, strandløver og eventyrere, gastronomientusiaster og sportsinteresserte.

Hvilken side av Spania vil du oppleve på din neste ferie?