Opplev Málaga på sykkel

Málaga, denne skjønne byen i Sydspania, som blant annet er kjent for å være fødestedet for den eksentriske spanske maleren Pablo Picasso, har de seneste årene utviklet seg meget positivt både økonomisk og kulturelt.

Flere og flere mennesker velger nå Málaga som feriemål. På samme måte er denne vakre andalusianske byen blitt et obligatorisk utfluktsmål for mange av de gjestene som reiser på ferie til Costa del Sol.

 
Málaga er nok fortsatt best kjent som en storby, hvor du kan nyte både solen og havet. Men Málaga er så utrolig mye mer enn bare det! For med over 3000 års historie, et fremragende kjøkken til fantastiske priser, et historisk sentrum fullt av severdigheter og mange bilfrie gater, er Málaga, tross de praktfulle omkringliggende fjellene faktisk ganske flatt, hvilket samlet sett gjør den til en perfekt by å utforske på sykkel.

Sykkeltur i Málaga

Vi tilbyr derfor her et forslag til en tur på sykkel i Málaga, og nederst i artikkelen finner du et kart over de mange sykkelstiene. Følg forslagene våre, og du kan på få timer komme vidt omkring i Málaga og nyte noen av byens mest kjente og symbolske monumenter. 

1. La Plaza de la Marina

Plaza de la Marina, Málaga

Det første stopp er Plaza de la Marina, en av ​​de viktigste og mest sentrale plassene i Málaga. Av flere årsaker er denne plassen et godt utgangspunkt. Det er nemlig flere sykkelutleiningsbutikker i området. Sykler kan leies for et par timer eller for flere dager, alt etter behov. Prisen for en dag er normalt 10 euro.

På plassen ligger Málagas største turistinformasjon. Så her kan du får all ønskelig informasjon om alle byens aktiviteter, attraksjoner, museer og monumenter, foruten særlige begivenheter og steder med fri entré. plassen ligger like ved inngangen til den nye marinaen og like ved byens hovedferdselsårer, hovedgaten Alameda Principal, gågaten Calle Larios og Málagas grønne åndehull, Parque de Málaga.

Fasade i Málaga

I midten av ​​plassen er det en fontene og på den ene side står det en statue som er svært symbolsk for byens fortid: El Cenachero. Denne statuen forestiller en ung fiskergutt som forsøker å skape balanse mellom to kurver fulle av frisk fisk som han har over sine skuldre. Kurvene over skulderen kalles for en “cenacho” - derav statuens navn. For år tilbake var disse fiskerguttene med kurvene deres et vanlig syn i Málagas gater, når de tilbød deres varer til byens borgere. I dag ses de ikke mer, men statuen er allikevel et av de viktigste symboler i byen. Statuen er utført av den lokale kunstner Jaime Fernandez Pimentel, som brukte en lokal fisker ved navn Manolo, lokalt kjent som El Petaca som modell. 

På den andre siden av gaten sitter den kjente eventyrforfatteren H. C. Andersen med sin reiseveske og kikker ut over plassen og videre ned mot havnen. Statuen er utført av den spanske kunstneren José María Córdoba i forbindelse med forfatterens 200 års fødselsdag og innviet i 2005 av Prinsesse Benedikte. Statuen er laget i naturlig størrelse og ved siden av ham er det plass til at man kan sette seg ned. Legg spesielt merke til den lille stygge andungen som stikker nebbet frem fra vesken.

H. C. Andersen besøkte Málaga i 1862 og skrev senere i sin reisereportasje “I Spania”:  I ingen af Spanias Byer har jeg følt meg saa glad, saa hyggeligt hjemme som i Málaga; Folkelivet, Naturen, det aabne Hav, hver især saa rig og uunnværlig for mig, fant jeg her, og dertil det mig endnu vigtigere, jeg fandt elskværdige Mennesker……..Lev vel, Málaga! jeg hilser dig igen, min Kærlighed!”.

Med denne kjærlighetserklæringen er det nå enda større grunn til å utforske denne fortryllende byen.

2. El Parque de Malaga

Parque de Málaga, Málaga

Fra statuen av H. C. Andersen skal du tilbake over Plaza de la Marina og til venstre over til byens sentrale park “Parque de Málaga”, som strekker seg langs Málagas viktigste boulevard, Paseo del Parque. Denne parken er en av ​​ de mest berømte parkene i byen, og dens samling av tropisk flora er en av ​​de største i Europa. Parken adskiller havnen fra sentrum og er hjemsted for mange eksotiske planter og fugler.

Utformningen av ​​denne parken går helt tilbake til 1870 tallet. Den ble innviet allerede i 1899, selv om den først sto helt ferdig i 1921. Siden den gang er parken blitt renovert flere ganger, og selv om den ligger midt i sentrum har man hver gang valgt å bevare parkens opprinnelige form så godt som det har vært mulig i forhold til byens utvikling. 

Málagas park, El Parque de Malaga

Mellom palmene og de hundrevis av plantearter finner man både en liten dam, et amfiteater, hvor der arrangeres forestillinger og events, en lekeplass og en kiosk. Her er det også flere skulpturer og statuer av spanske kunstnere som Rubén Darío og Salvador Rueda.

De minste vil nok synes godt om en av Málagas meste berømte statuer, til tross for at dens opprinnelse ikke har noe med barn å gjøre. Det er nemlig tale om en statue som er dedikert til den spanske forfatter og nobelprismottaker i 1956 - Juan Ramón Jiménez. Tiltrekningen på barna skyldes at statuen forestiller eselet Platero, som var helten i J. R. Jiménez’ prosadikt “platero y yo” ( Platero og jeg).

3. La Plaza de Toros, La Malagueta

Plaza de Toros La Malagueta, Málaga

Tyrefekterarenaen ( Plaza de Toros) er en viktig bygning i de fleste andalusianske byer, og Málaga er ingen unntakelse. Bygningen er ganske imponerende. Denne runde arenaen med gylden sand er omgitt av høye murer og har plass til over 9.000 tilskuere. Bygningen rommer også et museum for tyrefekting. En billett til museet koster 1,80 €.

Plaza de Toros La Malagueta, Málaga

Arenaen her i La Malagueta stammer fra 1874. Den er tegnet av arkitekten Joaquín Rucoba, som regnes for å være en av Málagas viktigste arkitekter. Han tegnet og planla nemlig også parken og byens sentrale marked, Mercado de Atarazanas.

Stilen er neo-Muteiar, som i det 19. og 20. århundre var en svært populær stilart å bygge i, da den henviser til Andalusias arabiske røtter. I dag betraktes tyrefekterarenaen som en del av den historiske arv i Spania. Ut over tyrefekting anvendes arenaen også til konserter, messer og utstillinger.

4. La Malagueta og Paseo Maritimo

Stranden la Malagueta, Málaga

La Malagueta er den mest berømte stranden i byen. Den ligger kun få skritt fra Málagas sentrum og den nye havnen Muelle Uno. Det er omkring 1,2 kilometer med sandstrand, og her vil du finne både lokale beboere og turister som tilbringer en doven dag i solen, nyter en piknik eller bader i havet. Du kan komme til La Malagueta direkte fra Paseo Maritimo, som er strandpromenaden. Promenaden starter i havnen og strekker seg langs hele lengden av stranden ut til det fasjonable kvarteret Pedregaleio og det gamle fiskerleiet i El Palo.

Grillede sardiner, Málaga

La Malagueta strand og dens promenade er det perfekte stedet til å prøve ut noen lokale spesialiteter. På strandpromenaden finner du en lang rekke restauranter - eller chiringuitos, som serverer frisk fisk, skalldyr og fremragende paellas. Sørg for å prøve de rettene som er typiske for provinsen Málaga - "pescaito frito" (som kan være forskjellige slags frityrestekte fisk) og “espetos de sardinas” (grillede sardiner på en pinne). Etter slikt et lekkert mellommåltid kan du enten ta deg en liten lur under en av de mange palmene, eller du kan fortsette sykkelturen videre.

5. Muelle Uno og Muelle Dos

Muelle Uno, Malaga

Oppførelsen av ​​den nye havnen i Málaga varte betraktelig lenger enn forventet, men siden 2011 har beboere og turister kunne nyte denne nye plassen ved havet, hvor det er blant annet er mulighet for en skjønn gåtur, en drink, eller kanskje en middag på en av de mange restaurantene eller shopping.

Denne delen av havnen er oppdelt i to deler: Muelle Uno og Muelle Dos ( Molo En og Molo To). Muelle Uno er den del av havnen som strekker seg fra snehvite fyrtårnet (La Farola) og inn til sentre Pompidou, som er en underavdeling av det parisiske senteret Georges Pompidou. Tilstedeværelsen av dette velkjente moderne kunstmuseet har tilføyet havnen et ekstra snev av prestisje, og den fargede terningen på havnen, som symboliserer senteret Pompidou, passer perfekt til de smarte omgivelsene.

På strekning ligger det masser av butikker, restauranter og kaféer, hvor du kan nyte en forfriskende drink eller tilbringe en romantisk aften med utsikt over havnen og det opplyste roterende pariserhjulet i det fjerne. Det er også her at man finner den eneste restauranten i Málaga by som er blitt belønnet med en Michelin-stjerne: Restaurante Jose Carlos Garcia

Pompidou sentrum, Málaga

Muelle Dos er en forlengelse av den første molo. Det er en lang promenade dekket av et modernistisk design som sørger for en om sommeren tiltrengt skyggefull del for de besøkende, samtidig som at dens hvite farge gir en god kontrast til omgivelsene.

Dette område kalles Palmeral de las Sorpresas, hvilket betyr Palmehavens overraskelser, og her er massevis av overraskelser og underholdning, især for barna. I de mange hager, fontener, lekeplasser og en bred vifte av aktiviteter, kan barna boltre seg i timevis på Muelle Dos. Hele komplekset er svært moderne og elegant, og langs stien er det plantet hele 420 palmer. 

6. Jardines de Pedro Luis Alonso og utsikt over Gibralfaro

Jardines Pedro Luis Alonso, Malaga

Disse hagene blir ofte oversett under et besøk i Málaga, selv om de ligger i byens sentrum like ved siden av ​​rådhuset. Parken ble opprettet i 1947 og er tegnet av en i Málaga berømt arkitekt, nemlig Fernando Guerrero-Strachan Rosado, som blant annet også står bak byens fotballstadion Estadio La Rosaleda. Parken er oppkalt etter den første borgermester i Málaga etter den spanske borgerkrig.

Parkens geometriske mønster minner om typiske franske hager og har ikke så mye til felles med en typisk andalusiansk gårdhage. Andalusias arabiske røtter kommer dog til sin rett i vegetasjonen. Her er nemlig lagt vekt på at det både skal være noe for øyet og for nesen i alle høyder til alle tider av året. Således er parken full av skjønne appelsin- og mandarintrær, som avgir en vidunderlig duft, spesielt om våren. Resten av året pynter deres skjønne farger i parken. Her er også et utall av forskjellige arter av roser, som blomstrer på forskjellige tidspunkter av året.

Kort sagt, uansett hvilken tid på året du besøker denne parken vil du alltid være omgitt av skjønne dufter og farger. 

Pedro Luis Alonsos hager, Málaga

I parkens sentrum står en statue av en "biznaga" selger - El Biznaguero. En “biznaga” er en håndlaget blomst laget av jasminblomster, som er satt fast på en stilk fra en vill tissel. Så mange jasminblomster sammen gir en sterk duft, som særlig fyller gatene i sommermånedene når selgerne "Los Biznagueros" går gjennom byen og tilbyr dem til byens borgere og gjester. Statuen er laget av Jaime Fernandez Pimentel, den samme kunstneren, som har skapt to av de statuer, som vi har sett tidligere: el Cenachero og det lille eselet Platero.

Utsikt ut over Málaga fra Gibralfaro

Fra hagen kan du se den imponerende mauriske festningen Alcazaba, som ligger på et av byens høyere steder. Denne festningen minner litt om La Alhambra i Granada, dog i en noe mindre utgave. Begge festningene er bygget av maurerne, den gang de hersket i dette området. Ved siden av ​​ligger et utsiktspunkt "Mirador de Gibralfaro". Turen opp dit går via en bratt trapp, men innsatsen blir belønnet med en fantastisk utsikt over byen og havet.

Bak utsiktspunktet ligger et slott med samme navn: el Castillo de Gibralfaro. slottet er en av ​​de eldste bygningene i Málaga. Dets historie går helt tilbake til fønikerne, som slo seg ned her for nesten 3 tusen år siden. Fønikerne forsto å utnytte klippens strategiske potensiale, og de bygde en festning på klippen. I flere århundre ble denne festningen betraktet som en av ​​de mest uinntakelige festningene på Den Iberiske Halvøy

Gibralfaro de Málaga

Navnet "Gibralfaro" stammer fra det føniske Jbel-Faro og betyr “fyrets klippe”. I årenes løp har slottet vært i hendene på først romerne og siden maurerne, hvor det var en del av forsvaret av Alcazaba. Under gjenerobringen, “La reconquista” måtte den katolske kong Ferdinand beleire slottet og utsulte befolkningen i flere måneder, før han endelig kunne erobre det i 1487.

Slottet kan besøkes hver dag fra klokken: 9:00 til klokken 20:00 om sommeren og fra klokken. 9:00 til klokken.  18:00 om vinteren. Billettprisen for voksne er 2,20 €.

7. Alcazaba og det romerske teater

Romerske teater og Alcazaba, Málaga

Kun et par skritt vekk fra Pedro Luis Alonsos hager ligger to for Málaga svært viktige monumenter: Alcazaba på klippen og nedenfor det romerske teateret. Hvis du besøker Calle Alcazabilla vil du komme til en glasspyramide, som gir deg muligheten for å kikke ned på ruinene etter de gamle romerske murene. Teaterets historie går helt tilbake til det første århundre f. Kr., da Romerriket ble regjert av Cæsar Augustus. Det kan være litt vanskelig å forstå at disse praktfulle romerske etterlatenskapene først ble oppdaget så sent som i 1951. Presentasjonen og glasspyramiden, som kanskje har hentet litt inspirasjon fra Louvre i Paris?, er kun fra 2011. Om sommeren skjer det ofte om helgene at det på teateret oppføres et av de klassiske skuespillene.

Det er gratis å besøke ruinene og det er åpent alle dager unntatt mandag. 

Alcazaba, den mauriske festning i Málaga

Over teateret dominerer festningen Alcazabas majestetiske rødlige vegger. Denne arabiske festningen som er en av de viktigste historiske bygningene i Málaga ble opprinnelig bygget på ruinene etter en punisk-romersk festning. Bygningen strekker seg langs bakken Gibralfaro, hvor vi på toppen finner det tidligere omtalte slottet: Castillo de Gibralfaro.

Alcazaba fungerte som en festning, bopel og politisk og administrativt sentrum for de muslimske kalifer. Etter byen ble inntatt av de katolske monarker under gjenerobringen, fortsatte det med å være en viktig bygning. Men etter år 1675 mistet bygningen sin betydning og ble nå i stedet for anvendt i noen år som hospital og siden som militærfengsel. Som følge av både krig og jordskjelv begynte det å forfalle og mursten ble stjålet fra komplekset for å bli tjene som byggesten for nye huse bygget i nærheten. I begynnelsen av ​​det 20. århundre ble festningen mest benyttet av hjemløse som søkte ly her. Det var først i 1930-årene at bygningens historiske verdi ble anerkjent, og det ble besluttet å beskytte og renovere bygningen.

Alcazaba, Málaga

I området ved siden av ​​bygningene ligger festningens deilige hager og de typiske arabiske terrassene hvor det vokser appelsin og jasmin, to tradisjonelle arabiske dufter. Utsikten fra festningens øverste mur ut over havnen Muelle Uno, tyrefekterarenaen og pariserhjulet er fabelaktig og bør virkelig ses.

Inngangen koster € 2,20 men er gratis på søndag etter klokken 14:00.

8. Plaza de la Merced

Plaza de la Merced, Málaga

Et annet viktig sted i Málaga er Plaza de la Merced. Dette torget er oppkalt etter kirken og klosteret av Vår Frues Nåde, “Iglesia y Convento de Nuestra Señora de la Merced”. Det er et av de største og vakreste torg i byen. I midten står en obelisk, som er dedikert til General Torrijos og hans 48 kamerater, som ble skutt i 1831 på en av Málagas strender.

Funnación Picasso Museo Casa Natal, Picassos fødested

På dette torget finner du også fødestedet for en av de mest populære kunstnere i slutningen av det nittende og begynnelsen av det tyvende århundre: Pablo Picasso. Han ble født i en bygning kalt Casas de Campos, som nå er omdannet til et museum: Fundación Picasso Museo Casa Natal. I 2008 ble det plassert en statue av maleren sittende på en benk like foran det huset hvor han i sin tid ble født

Picasso, Plaza de la Merced, Málaga

Det har siden tidenes morgen alltid vært liv på dette torget. Fra den sene middelalder, i det femtende århundre, fungerte dette torget som et marked, hvorfor plassen dengang ble kalt Plaza del Mercado (Markedsplassen). Senere, især i det nittende århundre, ble torget et møtested for lokale aristokrater og kunstnere. I dag er det et av de foretrukne stedene for de lokale beboerne i Málaga. Om ettermiddagen fylles de lokale kaféene og barene med både lokale og turister som nyter den skjønne ettermiddagssolen. De besøkende ledsages gjerne av horder av duer, her er flere enn du vil kunne se noen andre steder i byen. Det er således lett å forestille seg hvordan den unge Picasso kikker ut fra sitt vindu og ser alle de fuglene som så tydelig inspirerte hans kreativitet.

9. Picasso Museum og Calle San Augustin

Calle San Augustin, Málaga

Vi følger i fotsporene etter maleren Pablo Picasso og beveger oss ned på Calle Granada, hvor det er en kirke, i hvilken kunstneren i sin tid ble døpt: Iglesia de Santiago Apóstol. Den ble bygget på fundamentet etter en tidligere moske og påbegynt i 1490 - knappe tre år etter den katolske gjenerobringen. Gamle vaner er imidlertid heller ikke alltid så enkle å endre, og rent arkitektonisk har de over 800 år under maurernes herredømme da også satt sine tydelige spor i denne katolske kirken, hvor mange av detaljene er i den mauriske stilart mutéjar. Selve gaten Calle Granada har hatt enorm betydning for Málaga, da det var her det katolske kongepar Isabel og Fernando red inn i byen den 18. August 1487.

Picasso-museet i Málaga

Fra denne gaten kan du dreie til høyre ned på den smale gaten kalt Calle San Agustin. Dette er en av de få gatene som har bevart sin opprinnelige karakter. Gatens navn stammer opprinnelig fra klosteret St. Augustine, som ble grunnlagt her i det sekstende århundre. Umiddelbart etter gjenerobringen fikk gaten imidlertid et annet navn. Den ble kalt Calle de los Caballeros (caballeros er spansk for riddere), nettopp på grunn av det store antall katolske riddere som valgte å slå seg ned her. Det er også verd å nevne at etter gjenerobringen av Málaga, så lot kongen et visst antall adelige muslimske familier få lov til fortsatt å bo i byen. Disse familier bodde i et kvarter man kalte La Moreria, tett på gaten San Agustin, og det var her muslimene hadde sin moske, bad og en felles ovn. 

Picasso-museet i Málaga

Det er også i denne gaten Picasso-museet ligger, et museum som har hele 285 verker av kunstneren i forskjellige teknikker. En ekstra attraksjon er selve plasseringen av ​​museet, som har til huse i grevene av Buenavistas palass (Palacio de los Condes de Buenavista), som nok er en av de vakreste bygningene i Málaga. Besøkende blir som regel ganske imponerte over den indre gårdhagen som er omgitt av rekker av hvite søyler.

Picasso-museet i Málaga

Entré til museet koster € 10 og omfatter også de skiftende utstillingene.

Calle San Agustin er ofte avbildet på postkort, nettopp fordi dens plassering gjør den til et av de beste steder for å beundre domkirken som ligger nede i enden av gaten. 

10. Málaga Cathetral

Katedralen i Málaga 

Byens katedral er ganske vanskelig å overse, da katedralen med det offisielle navnet “Santa Iglesia Catedral Basilica de la Encarnación” er en av ​​de høyeste bygningene i Málaga. Ferdinand av Aragonien beordret kirken oppført umiddelbart etter at han gjenerobret byen i 1487 fra araberne. Hovedarkitekten bak katedralen var den berømte spanske arkitekten Diego de Siloé, som også sto bak katedralene i Granada, Almeria og i den vakre byen Guadix, alle i Andalusia.

Byggeriet ble påbegynt i 1528 på det stedet hvor der tidligere hadde ligget en moske. Arbeidet ble først avsluttet nesten 200 år senere. Ettersom oppførelsen av ​​katedralen strakte seg over så mange år, ble det ferdige resultat en katedral i renessansestil med interessante elementer i både gotisk og barokk stil. Eksempelvis er et av kirkens viktigste elementer, koret, laget i barokk stil. Til koret er det blant annet utskåret 42 trefigurer i barokk under ledelse av den spanske skulptør Pedro de Mena. Også fasaden og orgelet er utført i barokk, mens de gotiske elementene kommer frem ved alteret. 

Katedralen i Málaga

Et av de mange elementene som gjør denne katedral helt spesiell og eiendommelig, er fraværet av et av tårnene. På grunn av manglende midler ble det besluttet å begynne å anvende bygningen innen den ble helt ferdig. Beboere begynte deretter å kalle katedralen "La Manquita", som best kan oversettes som “en liten enarmet kvinne”.

En indre del av bygningen består av en gårdhage fylt med appelsintrær, noe som er et levn fra den tidligere arabiske moskéen. 

Katedralen i Málaga

Det koster €5 å besøke katedralen. Om søndagen er det mulig å komme inn i katedralen gratis, da det på denne dagen avholdes messe. Det forventes imidlertid at de besøkende deltaker respektfullt i messen og hverken taler høylydt, tar bilder eller forlater kirken under messen. 

11. Plaza de la Constitución

Plaza de la Constitución, Malaga

Allerede under de arabiske herskerne var Plaza de la Constitución byens viktigste torg. Torgets daværende navn avspeilet dets beliggenhet i forhold til omgivelsene, hvorfor det ble kalt Plaza de las Cuatro Calles (De fire gatenes torg), fordi fire gater møttes her. Torget har siden den gang skiftet navn et par ganger, og det ble på et tidspunkt kalt Plaza Pública (Offentligt torg). Det nåværende navnet fikk det i 1812, samme år som den spanske forfatning La Pepa ble vedtatt.

Fuente de la Genova, Plaza de la Constitución, Málaga

I dag, som for flere århundrer siden, er torget fullt av liv og fungerer som et møtested, og mange av de viktigste begivenhetene i byen finner sted nettopp her. På torget er det en fontene ved navn La Fuente de Génova. Det er omgitt av bygninger fra det nittende århundre, hvorav den ene huser den historiske butikksarkaden Pasaje Chinitas. Dette stedet var svært populært, spesielt i begynnelsen av ​​det 20. århundre, da El Café de Chinitas lå her. Dette lille teateret, som også fungerte som en bar, kafé og til tider også vertshus, har vært vert for de beste flamencodansere og moderne bohemer fra hele denne perioden. Den berømte spanske dikteren Federico Garcia Lorca var en regelmessig gjest, og han har til og med nevnt dette stedet i et av sine mange dikt.

Kaféer i Málaga

Plaza de la Constitución bør du ikke gå glipp av et besøk på Café sentral. Da bestillingen av kaffe i Málaga er en egen kunstart har nettopp dette stedet valgt å hjelpe sine kunder ved å henge opp en visuell oversikt over de forskjellige kaffetypene. Så kan kundene på forhånd se hvor mye melk det er i de forskjellige typene, så som mitad ( halvdelen), nubes (skyer) og sombra (skygge). 

Café sentral i Malaga

De beste ferieleiligheter i Málaga sentrum ligger tett på dette torget da det er det beste utgangspunktet for å utforske byen.

12. Calle Larios

Calle Larios, Malaga

Calle Marqués de Larios er byens største gågate. Den går ut fra Plaza de la Constitución og hele veien ned til hovedferdselsåren Alameda Principal. I dag er denne gågaten en av de dyreste handlegatene i Spania, hvilket også er årsaken til at så mange kjente kjedebutikker ligger nettopp her, da de, som noen av de få, har råd til de høye husleiene. Størstedelen av konstruksjonen av denne gaten ble opprinnelig finansiert av Marquis Larios’  familie, som også er årsaken til navnet. 

Calle Larios, Málaga 

Hvis der skjer noe i byen kan du være nesten helt sikker på at det skjer på Calle Larios. År etter år har påskens opptog passert opp gjennom Calle Larios. Det er også her det avholdes konserter og forestillinger i løpet av byens karneval, på samme måte som gaten anvendes i forbindelse med Málagas store årlige byfest: la Feria de Málaga, hvor gatene fylles av festkledde spanske kvinner i flamencokjoler.

Flamenco kjole, Málaga

Under filmfestivalen Festival de Málaga Cine en Español (FMECA) i april dekkes gaten av et rødt teppe, så alle kan føle seg som en stjerne. I september  forvandles gaten til et moteshow under Pasarela Larios Málaga Fashion Week.

13. Byens sentrale marked: Mercado de Atarazanas

Mercado de Atarazanas, Málaga

Det siste punkt på vår sykkeltur i denne omgang er byens sentrale marked - Mercado de Atarazanas. Dette markedet er fullt av liv fra klokken 8 om morgenen til mellom klokken 13 og 14 en gang. Her kan man finne nesten alt hva man har bruk for til sin matlaging - og da spesielt frisk fisk fra Málagabukten, lokale grønnsaker, massevis av syltede oliven og lekker ost. Ta også en nærmere kikk på hovedporten, som er en rest av det opprinnelige arabiske skipsverftet som opprinnelig lå her inntil det fjortende århundre.

Mercado de Atarazanas, Málaga

Hvis du undrer deg over hvorfor verftet ble plassert midt inne i ​​byen så skyldes det ikke dårlig planlegging, men derimot fordi havet inntil det attende århundre faktisk gikk helt opp til det stedet hvor markedet ligger i dag. Etter det katolske kongeparets gjenerobring av Málaga ble bygningens funksjon endret og har siden fungert både som et lager og som et militærhospital. 

Mercado de Atarazanas, Málaga

I midten av ​​det nittende århundre var bygningen forfallen og kommunen besluttet derfor å gjøre stedet om til et marked. Som med så mange andre markeder fra denne tiden ble Atarazanas inspirert av det parisiske markedet Les Halles. Man valgte derfor å bevare en av de opprinnelige hvelvingene som man kan se like ved inngangen. Samtidig forsøkte man å bevare henvisningen til stedets arabiske røtter. 

I årene 2008 til 2010 gjennomgikk markedet en omfattende restaurering for å forbedre forholdene for de handlende og blant annet taket ble utskiftet. I dag fremstår stedet som et levende og innbydende marked, som er til gavn og glede for alle besøkende. 

Adgang til markedet er gratis.

Vår sykkeltur rundt i Málaga er nå ved veis ende. Hvis du ønsker å vende tilbake til utgangspunktet ved Plaza de la Marina, ligger torget kun tre minutter fra markedet Atarazanas

En skjønn måte å tilbringe resten av ettermiddagen på er å prøve de beste tapas i Málaga, nyte en sen drink på en av de lokale terrassene i sentrum eller gå en tur på det spennende matmarkedet Mercado de la Merced. Skulle denne rundturen ha gjort deg mer interessert i å leie et feriehus i Málaga og omegn er det en god måte å få det beste ut av ferien på.

Kart: Forslag til sykkelturer i Málaga