Spanias ti beste feriesteder om høsten

Den spanske høsten er ikke helt som den høsten vi er vant til her hjemme i Norge. Mens det i det sydlige og sydøstlige Spania - fra Murcia til Andalusia - er sommervær helt frem til slutten av oktober, og dagene er varme med rundt 30 grader, er det i de nordligere delene av Spania noe svalere og perfekte forhold for fotturer.
 
Og en ting er definitivt sikkert, det er både varmere og tørrere enn hva det er i Norge. Her har vi laget en liten liste over de vakreste reisemålene for høstferien. Og forhåpentligvis finnes det noe for enhver smak.
 
Canillas de Albaida, Malaga, Andalusia
Spennende sightseeingturer i Barcelona, Valencia eller Malaga, plukke kastanjer og vinsmaking i Katalonia, surfe i Baskerland, fjellklatring på Teide-vulkanen, ørkenturer på hesteryggen gjennom Tabernas og tips om de varmeste stedene for en skjønn strandferie i høst.

Dette er de beste idéene til en høstferie i Spania. Enten man er en familie, et par eller reiser alene.

Strandferie i høst - Murcia - Almeria - Ibiza

 
Man kan bade i Middelhavet til langt ut i oktober, og vannet holder høyest temperatur i sydøst. Så den som foretrekker å legge ut håndkleet, kose seg på stranden og bade i det varme havet bør så absolutt gi Murcia-regionen en sjanse. På feriesteder som Mazarron og Águilas er været fortsatt deilig og sommerlig, og ved La Manga finnes det dessuten er herlig varm saltvannslagune, Mar Menor.
 
Cala Cerrada i Murcia ligger ved Cartagena 
Den lille byen Águilas er omgitt av fantastiske strender og har fordelaktige priser på ferieboliger og restauranter. Her er man langt borte fra all luksusen ved The Golden Mile i Marbella, så hvis man fortsatt ønsker å bade i lavsesongen bør man så absolutt vurdere å reise til Costa Calida. Calida betyr for øvrig "varmt", og det er ikke uten grunn. Dette hjørnet av Spania har den høyeste gjennomsnittstemperaturen i året, både til lands og til vanns.

Klimaindeks for Mar Menor i Murcia fra september til november
Gjennomsnittstemperatur: 18 til 30 grader
Vanntemperatur: mellom 19 og 24 grader
 
Castillo Macenas ved Mojacar-stranden, Almeria, Andalusia
Almeria ligger langt øst i Andalusia, og er betraktelig mindre utviklet med tanke på turister enn de øvrige delene av regionen. Den som reiser til Almeria om vinteren finner mange flotte turområder, interessante gamle mauriske byer og arkitektur - ikke minst den kjente Alcazaba i Almeria, Spanias nest største mauriske festning etter Alhambra.
 
Ønsker man å bade, så er strandbyen Mojacar godt egnet, og strendene består av et 17 kilometer langt område med flere gode strandbarer. Her skjer det noe hver eneste kveld sommeren igjennom, helt frem til midten av oktober. De beste strendene ligger i den sydlige delen av Mojacar Playa, hvor vanntemperaturen holder seg forbausende godt til å bade, selv i slutten av oktober. Herfra er det heller ikke langt til naturparken Gabo de Gata hvor det finnes noen av de villeste og vakreste strendene i hele Andalusia. På veien dit kan man gjøre et stopp og holde pause enten på den fantastiske Playa de los Muertos eller i Aguamarga.
 
Strandliv ved Mojacarstranden, Almeria, Andalusia
Ibiza er ikke bare en ren partyøy, men som resten av Balearene er den også en riktig naturlig skjønnhet. Ettersom høysesongen egentlig er over på denne tiden av året, er det betraktelig mer rolig på øya, men fortsatt rikelig med turister å både omgås og hygge seg med.
 
Det er fortsatt mulig å bade på de mange fantastiske strendene på Ibiza helt frem til midten av oktober, men skulle det ikke friste så mye kan man alltids velge å heller ta seg en hyggelig rundtur rundt på øya i stedet for. Selv om kalenderen viser september er det ikke uvanlig at gradestokken kryper godt over 30-tallet, men november er helt klart noe svalere og fuktigere. Skal man til Ibiza på høstferie kan det være lurt å pakke med seg både lange bukser og kanskje en regnfrakk, men det er ikke sikkert man får bruk for noen av delene. Sent om høsten er det ideelle forhold for fotturer og sykling, og har sommeren vært svært god, som den ofte er på disse kanter, er det ikke umulig man kan ta seg en dukkert selv litt ut i november.
 
Cala d'Hort, Ibiza, Balearene 
Det kulturelle høydepunktet er utvilsomt øyas hovedstad, Eivissa, som har en fantastisk Middelhavsjarme. Prisene for fritidshus faller betraktelig fra midten av oktober og det er fullt mulig å leie seg et riktig luksuriøst hus med havutsikt, noe man kanskje ikke vil ha råd til ellers i året.
 
Ibizas klimaindeks fra september til november
Gjennomsnittstemperatur: 16 til 23 grader
Vanntemperatur: 20,4 til 21 grader

Kanariøyene i høst - svømming, promenader, surfing

 
Man kan reise til Kanariøyene hele året, men det er om høsten Atlanterhavet er som varmest, og det er betraktelig varmere enn hva det er om våren og om vinteren. Så hvis man planlegger å bade under oppholdet, så bør man bestille billetter til et opphold i begynnelsen av november. De beste strendene finnes på Gran Canaria, Lanzarote Playa Papagayo eller Famara hvis man ønsker å surfe, Fuerteventura med kilometerlange sandstrender i Corralejo eller på den ensomme øya La Graciosa som ligger litt utenfor Lanzarote.
Corralejo i Fuerteventura, Kanariøyene
Som tropisk grønn vandringsøy er Tenerife den beste med de fantastiske Anagafjellene, La Gomera eller La Palma.
 
For den som planlegger å bestige det høyeste fjellet i Spania er høsten det beste tidspunktet rent klimatisk, da vulkanfjellet Teide på Tenerife fortsatt er snøkledd. Det er heller ikke for varmt å spasere i middagssolen. Man kan ta med seg bilen et stykke inn i Teide Nasjonalpark, og siden ta taubanen videre opp til 3555 meters høyde over havet. For voksne koster dette 27 euro, mens barn slipper med 9,50 euro. 
 
Ønsker man å bestige toppen, som ligger noe høyere, på 3718 meter over havet, krever det en spesiell tillatelse man kan få av nasjonalparkens administrasjon. Har man ikke en slik tillatelse må man nøyes med å holde seg i område rundt taubanestasjonen, hvilket i de fleste tilfeller også er rikelig.
 
Tenerife og vulkanen Teide
Ettersom tilgangen til toppen på Teide er begrenset i antall besøkende er høsten ofte en fin tid å søke på, da det ofte er færre som søker om tillatelse på denne tiden.
 
Klimaindeks for Kanariøyene fra september til november
Gjennomsnittstemperatur: 18 til 30 grader
Vanntemperatur: 20,4 til 21 grader

Byturer til Barcelona, Valencia og Malaga

 
Disse tre byene ligger tett på havet, men til tross for at alle tre utstråler liv og røre som de fleste andre storbyer i Spania, er de også forbausende rolige og avslappende å være i. Det finnes storslagne strender i dem alle, hvor man lett kan komme litt bort fra storbylivet og nyte en liten pause fra de pulserende gatene.
Playa Nova Icaria Barcelona
Selv i oktober kan man oppleve svært varme dager i Barcelona, og ofte er vannet også varmt nok til en dukkert. Man kan surfe ved strendene Barceloneta eller Bella Mar, spesielt om høsten da surfere fra fjern og nær kommer til stranden for å nyte de gode bølgene som finnes der.
 
Spaserer man langs den vakre strandpromenaden i den gamle Port Vell for å finne et sted å spise, vil man finne at prisnivået er betraktelig hyggeligere i lavsesongen enn om sommeren ellers, noe som er merkbart i en av Spanias ellers dyreste byer.

Musikkartistene elsker Barcelona. Høstprogrammet 2015: 

  • Nickelback (2015/11/05 ved Razzmatazz)
  • Alejandro Sanz (2015/09/16 - 17, Palau Sant Jordi)
  • Flamenco-festival i september (Palau de la Musica Catalana) 

Barcelona klimaindeks fra september til november

Gjennomsnittstemperatur: 16 til 25 grader
Vanntemperatur: 15 til 22 grader 

Valencia er Spanias tredje største by og har mye kultur, arkitektur, historie og en helt ny science-park å by på. I oktober ligger gjennomsnittstemperaturen gjerne på rundt 20 grader, men det kan også være mye varmere, eller som i enkelte andre tilfeller, kaldere. Det er imidlertid minst seks timer solskinn hver eneste dag, og på grunn av den nære beliggenheten ved havet er klimaet generelt svært mildt.
 
Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia
 
En spasertur gjennom byen til katedralen fra 1300-tallet, det gamle silkemarkedet fra 1500-tallet og den imponerende tyrefekterarenaen er bare noen av høydepunktene i den historiske bykjernen. Alle som er interesserte i moderne arkitektur og naturvitenskap bør så absolutt besøke kunst- og vitenskapsbyen - Ciudad de las Artes y de las Ciencias.
 
Når man likevel er i Valencia, så gjør en avstikker til Costa del Azahar og til de gamle byene Gandia, Cullera eller Peñíscola med sitt slott fra 1000-tallet. Her finnes det også mange fine strender. Hvis du vil være litt mer aktiv og ta vare på de litt kjøligere dagene kan du for eksempel klatre opp på den imponerende klippen ved navn Peñon de Ifach (Calpe). Om sommeren kan det nemlig være alt for varmt.
 
Valencias klimaindeks fra september til november
Gjennomsnittstemperatur: 14 til 23 grader
Vanntemperatur: 17 til 23 grader
 
Malaga er alltid et fint sted å reise til, men det er spesielt hyggelig om høsten da turiststrømmen til Costa del Sol er på sitt laveste. Malaga er et godt utgangspunkt for utflukter til områdene rundt i regionen, som for eksempel til El Torcal eller de berømte serpentinerveiene til ravinene langs Camino del Rey, som nettopp har reåpnet for besøkende etter en større renovering.
 
Vandringsleden Camino del Rey i Malaga
 
Nerja byr på storslåtte grotter og fantastiske strender. Etter en liten biltur på knapt 45 minutter østover så er man der, og kan til og med ta en tur opp i fjellene til de hvite landsbyene Frigiliana og Acebuchal. Dette er to magiske mauriske byer hvor det virker som om tiden har stått stille i århundrer, og man kan gå i gatene og beundre dem i timevis.
 
Selve Malaga som by derimot, er like minst like bedøvende. Man kan med letthet tilbringe tre fire dager bare i bykjernen uten å gå lei. Den vakre mauriske Alcazaba med sine nærliggende botaniske hager og strandpromenaden er store attraksjoner hvor man kan rusle rundt helt uten å stresse. Man kan også gå på en av Malagas 15 strender for å bade, hvis man skulle ønske det.
 
Playa de Malagueta i Malaga
Og når det kommer til tapas, så har den andalusiske havnebyen alt hva hjertet begjærer. Det finnes mange fantastiske tapasrestauranter i Malaga, hvor man kan sitte og kose seg med gode tradisjonelle tapas.
 
Malaga er også en by med forholdsvis mange museer (med både moderne og klassiske malerier) og den er en ettertraktet by blant kjente gatekunstnere som blant annet Obey eller D*FACE, og Malaga er med sitt Soho så også en riktig trendy og tidsriktig by. Ettersom kveldene er både milde og behagelige til langt inn i oktober, er det også å anbefale et besøk til en av byens mange takterrasser. De finnes fordelt ut over hele byen.

Det gamle Katalonia og den landlige sjarmen

 
Høsten er definitivt den beste sesongen i året for alle som ønsker å reise til Katalonia for å oppleve god mat og god vin. Oppe i fjellkjeden Pyrenéene finner man mengder av herlige kastanjer og steinsopp.
 
Man finner også mange flotte kastanjetrær i for eksempel Parque Natural del Montseny, som for øvrig også har det største, og sannsynligvis også det eldste kastanjetreet i Spania. Det finnes i Can Cuch i Canoves.
 
Monasterio de Montserrat i Katalonia
 
 
 
Rundt Allehelgensdag (Todos los Santos - den 31. oktober) feires festivalen La Castanyada - en høstfest med ferske ristete kastanjer og en regional velsmakende Muscatvin. Det finnes lekre katalanske spesialiteter som castañas (Maroni), panellets (mandelkjeks), boniatos (søtpoteter) og Fruta confitada (kandiserte frukt). Det er en slags katalansk Halloweenfestival der de døde hedres og det er alltid både kultivert og kulinarisk.
 
Innhøstingen påbegynnes alltid i september med mange festivaler i Penédes, der utmerkede røde viner og den verdensberømte Cava (en slags spansk champagne) både dyrkes og fremstilles. Å være med på dette er en autentisk spansk opplevelse, og definitivt noe som anbefales. Man kan bestille egne vinturer med alt inkludert hjemmefra, men det er også fullt mulig å bare reise ned og finne rundt på egenhånd. Et tips er å leie en villa i Penedés, hvorfra man kan sykle rundt til de forskjellige vinområdene. På den måten behøver man heller ikke bekymre seg over å bli stoppet av politiet, selv etter å ha smakt på et glass eller to underveis.
 
Innhøstingen begynner i slutten av august og fortsetter i september.
 
Les mer om vinturer i Penedès
Consorci de l'Alt Penedès Promoció Turística de
E-post: info@enoturismepenedes.cat
Tel .: + 34 938170160

Man kan også besøke noen av de gamle byene, som for eksempel Girona, som er omgitt av en imponerende bymur, eller man kan besøke byen Vic - med sin middelalderske sjarme eller man kan beundre de romanske kirkene i Besalú. En av de mest kjente bygnngene i Katalonia er Montserratklosteret i nærheten av Barcelona. Disse kan være verdt et besøk om høsten nettopp fordi det er færre turister der da, og det er ikke så kaldt som på vinteren da det ofte er snø på markene.
 
Cala de l'Home Mort in Sitges, Katalonia
Som badeby ligger Sitges eller Tossa de Mar forlokkende til. Det er behaglig tomt for turister, og betraktelig rimeligere enn om sommeren når det er høysesong..
 
Sitges klimaindeks fra september til november
Gjennomsnittstemperatur: 16 til 21grader
Vanntemperatur: 18 til 24 grader

Det ville og vakre Baskerlandet - Surfernes paradis 

Hvert år lokker Atlanterhavet til seg surfere fra både Spania og resten av verden, som kommer til kystlinjene for å møte bølgene på de storslagne brede strendene. Her finnes noen av de beste kyststrekningene å surfe ved i Europa, og strendene er naturlige, med små bygninger og majestetiske fjell i bakgrunnen. En av de beste strendene kalles Zarautz som ligger ved byen med samme navn.
 
Fra og med oktober begynner surfesesongen for alvor, og den strekker seg helt frem til vinteren. Men da bør man kle seg i egnet drakt som også omfatter føtter med surfesko, ettersom vanntemperaturen er forholdsvis lav. Baskerne er imidlertid hardføre og får som regel ingen frostskader.
 
Med utsikt over stranden Zurriola, San Sebastian, Baskerlandet 
 
Selv om det er betraktelig kaldere på den baskiske Atlanterhavskysten enn i det sydlige Spania, vil både klimaet og temperaturen nok føles varmere enn i Norge, selv når det regner. Gjennomsnittstemperaturen varierer veldig fra september til november, og det er ikke unormalt med temperaturer på alt fra 12 til 21 grader. Solen skinner gjerne tre til fem timer daglig om høsten, men sent utpå begynner den berømte regntiden i Baskerlandet,
 
Blant de kjente severdighetene u området finner man den vakre byen San Sebastian nede ved havet, og de berømte grottene i Altamira i Kantabria.
 
Klimaindeks for San Sebastian i september til november
Gjennomsnittstemperatur: 12 til 20 grader
Vanntemperatur: 16 til 21 grader

Afrika! Den lavest hengende frukten i Tarifa

 
På den ytterste utposten av Andalusia går det virkelig ikke an å føle seg mer europeisk. I Tarifa er Afrika så nær at man nesten vil svømme over. Gibraltarsundet er svært trafikkert av fartøy fra hele verden som er på vei inn i Middelhavet, alle gjennom det trange sundet.
 
Det oppstår også ofte en del vind i området, dette på grunn av den kalde luften fra Atlanterhavet møter og blandes med den varmere luften fra Middelhavet.
 
 
Strandliv i Bolonia, Cadiz, Andalusia
 
Kitesurfere fra hele verden reiser til Tarifa hvor de flyr over bølgene og gjennom luften. Om vinden blåser ut fra land kan man ganske hurtig finne seg selv i fin driv mot kysten av Marokko. Så utvis spesielt stor forsiktighet når vinden blåser fra Levante (østavind og fralandsvind).
 
De lange brede sandstrendene er ideelle for myke landingar, med mindre noen gale kyr har bestemt seg for å bade. Her er noen av dem fotografert av det berømte reisemagasinet National Geographic - følg denne lenken og nyt synet!
 
 
Festning og havnen i Tarifa, Andalusia
 
Tarifa er et spesielt lite surfesamfunn og en liten fiskerlandsby. Du bør derfor lete etter en feriebolig i nærheten av for eksempel Playa de Bolonia, som er en av de vakreste strendene i Cadiz.
 
Det er også verdt å se de hvite byene i Cadiz-regionen, og andre interessante steder som Vejer de la Frontera, Medina Sidonia, Arcos de la Frontera, Zahara de la Sierra eller Troglodytbyen Setenil de las Bodegas.
 
Tarifas klimaindeks fra september til november
Gjennomsnittstemperatur: 16 til 21 grader
Vanntemperatur: 19 til 23 grader

Tabernas' ørken

Denne tørre ørkenregionen ligger i den andalusiske provinsen Almeria og er virkelig eksotisk. Det er innspilt mange westernfilmer her, filmer som egentlig var tiltenkt å skulle ha vært innspilt i Afrika.
 
Kulisser for westernfilmer, Mini Hollywood, Almeria, Andalusia 
   
Om sommeren kan det lett bli mer enn 40 varmegrader om dagen her og det å dra på tur i landskapet omkring byen Fort Bravo frarådes med mindre man har et brennende ønske om å få solstikk. Det finnes mange fine ridestier gjennom ørkenen, eller små veier man kan ta seg en sykkeltur på. Alle disse tingene er utvilsomt behageligere å gjøre fra slutten av september og utover, når det er betraktelig kjøligere i hele regionen- Det anbefales uansett å ha på seg en god solhatt, tilstrekkelig med drikkevann og en GPS-enhet med ekstra batterier.
 
Ørkenen er faktisk ganske stor, og det er ikke så mange som tilbyr guiding i området. Da kan det være bedre å bli med på en guidet tur med utsikt over fjellene med ørkenspesialisten Sierra Nevada Tours.
 
Europas eneste ørken, Desierto de Tabernas, Almeria, Andalusia
 
I Tabernasørkenen finnes det mange spennende aktiviteter for hele familien dersom man ønsker å kombinere lite eventyr med naturopplevelser i høstferien. I tillegg til westernbyen Fort Bravo, finnes det også et zoo og to andre westernbyer, nemlig Mini Hollywood og Western Leone, hvor tipier, tømmerhytter og salonger fra kjente filmer ligger direkte i ørkensanden. Her er det mye å finne på for barn i alle aldre.
 
Tabernas klimaindeks fra september til november
Gjennomsnittstemperatur: 20 til 26 grader
OBS! om natten kan det tidvis være temperaturer helt ned i cirka 10 grader da det i ørkenen blir ganske kaldt.