12 vakre byer å besøke på Costa Brava

Costa Brava har så mange fantastiske byer og landsbyer at det kan være vanskelig å plukke én spesiell til ditt ferieopphold. Her er et utvalg av våre favoritter. Det vil forhåpentligvis hjelpe deg til å velge hvilke steder du ønsker å oppleve i løpet av Costa Brava-ferien. Flere av disse byene ligger så nær hverandre at dagsbesøk også er aktuelt. Det er de verdt!
 

1. PalsPals

Pals er kjent som en av de mest sjarmerende på Costa Brava. Den ligger på en bakketopp og er bygd rundt en borg. Pals har beholdt sitt middelalderutseende, og derfor er det å besøke landsbyen som å reise langt tilbake i tiden. Pals ble erklært som et område av stor historisk interesse i 1973.

 

Landsbyens lokale tradisjoner og gastronomi har vært høyt verdsatt helt fram til i dag, og flere kulturelle og gastronomiske arrangementer og fester blir arrangert i løpet av året. Omgivelsene er rett og slett fantastiske med en naturlig og uberørt strand, sanddyner, våtmarker og rismarker – alt en del av naturparken i området!

 

2. Tossa de MarTossa de Mar

Byen er spesiell for her kan du samtidig som du kikker ut på Middelhavets bølger få et sterkt og sjarmerende inntrykk av middelalderhistorien.

 

Faktisk er Tossa de Mar den siste befestede middelalderbyen på Costa Brava. Ta en spasertur, og du vil finne at bak de høye murene finnes det blomstrende restauranter, sjarmerende gågater brostein og en fantastisk utsikt over Costa Brava.

 

Dens viktigste stranden, Platja Gran, er oversådd med fargerike båter og soltilbedere, særlig om sommeren. Byens viktigste symbol er middelalderfestningen, et virkelig unikt og pittoresk syn!

 

3. CadaquésCadaques på Costa Brava

Det var denne hvite landsbyen med sine nydelige omgivelser som inspirerte den berømte kunstneren Salvador Dalí. Cadaqués preges av en sofistikert og bohemsk stemning den dag i dag, sammen med et kulturelt og pulserende liv med festlige arrangementer hele året gjennom.

 

Cadaqués har også en fascinerende historie som bl.a. gjenspeiles i arkitekturen. Det er her du finner Casa-Museo de Salvador Dalí – hjemmet til den berømte kunstneren – og noen fine, modernistiske bygninger. Den gamle byen er en labyrint av brosteinsbelagte gater, hvite bygninger og blå detaljer.

 

For feriegjester er Cadaqués en by full av livlige butikker vendt ned mot sjøen, restauranter med flotte lokale retter og butikker med kunsthåndverk der timene du bruker på å utforske byen bare flyr av sted. Og selvfølgelig er det den magiske bukta Cabo de Creus der du kan svømme i krystallklart vann og vandre på stier med en fantastisk panoramautsikt.

 

4. Calella de PalafrugellCalella de Palafrugell på Costa Brava

Dette er en liten landsby som ligger i området Bajo Ampurdián på Costa Brava. Med sine hvite hus, trange gater, trebåter på stranden og nydelige små bukter, besitter Calella en magisk atmosfære. Port Bo, havnen i Calella de Palafrugell, har selv blitt erklært som kulturarv av viktig nasjonal betydning.

 

Det er noen ”må-se”-ting i dette området som den botaniske hagen og slottet i Cap Roig og den iberiske landsbyen San Sebastian de la Guarda. Hvis du er ute etter litt velfortjent avslapping, er strendene i Calella det beste alternativet. Det er nok av fiestas (festligheter) og arrangementer for å underholde deg hele året gjennom. Besøk denne eventyraktige byen og ha en uforglemmelig ferieopplevelse!

 

5. BlanesBlanes på Costa Brava

Den tidligere fiskerlandsbyen Blanes bør også stå høyt på listen. Den har flotte strender og steinete bukter, fine kirker, en nydelig gamleby, en hyggelig strandpromenade, imponerende monumenter og landemerker og mange restauranter og barer. Og så har den én av få fiskerihavner på Costa Brava som fremdeles er aktiv og med en avslappet atmosfære som er perfekt for familier. Byen er offisielt utpekt som feriedestinasjon for familier, takket være god service og mange fasiliteter for barn.

 

Hvis du velger å besøke Blanes i løpet av ferien din, vil du kunne oppleve de beste botaniske hagene i Europa. Du kan klatre opp San Juan-bakken (”Sant Joan” på katalansk) til slottet med samme navn for å nyte en spektakulær utsikt over Blanes og Middelhavskysten.

 

Om du velger å bo i Blanes, vil du ha flere strender og bukter å velge mellom der du kan slappe av i solen eller nyte alle typer aktiviteter. Om sommeren er Blanes vert for den største Internasjonale fyrverkerifestivalen på Costa Brava og en av de viktigste i Europa.

 

6. RosesCanyelles Petites i Roses på Costa Brava

En annen vakker middelhavsby er Roses. Den har en rik historisk arv og en unik beliggenhet. Roses er et attraktivt feriemål, omgitt av de mest fantastiske strendene og naturparkene.

 

Den mest kjente og besøkte monumentene i Roses er den massive La Ciudadela, en militær femkantet festning som dateres tilbake til det 11. århundret. Inne i festningen har man gjort arkeologiske funn som peker tilbake til  greske, romerske og vestgotiske bosetninger her.

 

La Ciudadela i Roses er også vert for enda en serie konserter som er en del av den berømte Festival Sons del Mon som arrangeres hver sommer. En uforglemmelig opplevelse!

 

Trinidad-slottet er et festningsverk fra renessansen som er bygget i det sekstende århundret på toppen av en gammel kirke på Poncella-spissen, rett ved innseilingen til den utrolig vakre Roses-bukta.

 

Mer naturlig skjønnhet kan du oppleve i de to naturparkene som ligger ved Roses: Aiguamolls del Empordà (Marismas del Ampurdán) og Cabo de Creus-parken. De tilbyr besøkende flotte turområder, pittoreske bukter med strender og bl.a. viktige megalittiske gravsteder – dolmenes.

 

7. L'Escala

Cala Montgó i L'Escala

Kystbyen L'Escala tilbyr et bredt utvalg av kulturelle aktiviteter, tradisjonelle festivaler, naturreservater og selvfølgelig flotte strender. Roses-bukta er det viktigste strandområdet – en vakker bukt med smult farvann og omgitt av fjell. L'Escala er også kjent for statuen av romanfiguren Den lille prinsen av Antoine de Saint-Exupery. Statuen finner du på strandpromenaden.

 

Byens største attraksjon er også det viktigste arkeologiske museet i Catalonia. Der finner du restene av en gresk kommersiell havn fra begynnelsen av vår vestlige sivilisasjon, samt et romersk forum som var sentrum i den gamle festningen. På en av strendene, Moll Grec, vil du selv ha muligheten for å svømme mellom gamle greske og romerske ruiner. I L'Escala kan du nyte en virkelig fantastisk blanding av kultur og ferieaktiviteter i solen!

 

Flere kulturelle og gastronomiske opplevelser i L'Escala inkluderer Ansjosfestivalen og Portalblau kunst- og kulturfestival. Eller du kan dra på en dagstur til den nærliggende middelalderlandsbyen Sant Marti d'Empuries. Eller sykle langs elven Fluvia. Nok av muligheter!

 

8. L'EstartitPlatja Gran i L’Estartit på Costa Brava

Den lille strandenbyen L'Estartit er det østligste punktet i Spania. Plassert mellom Montgrí Massif-fjellene og Middelhavet er det et av de stedene der du både kan slappe av på stranden og utforske de flotte naturlige omgivelsene, for eksempel Montgrí, Baix Ter og Medes-øyene. Eller hva med å besøke nærliggende middelalderlandsbyer som Pals?

 

L'Estartit tilbyr besøkende et bredt utvalg av populære arrangementer og festligheter, restauranter, barer med uteserving og en fin strandpromenade for å nyte sommerkveldene. Byen som har vunnet den prestisjetunge Familieferiedestinasjon-prisen av Det katalanske turistkontoret (ACT), er et flott feriemål for familier.

 

9. FigueresTeatro-Museo Dalí i Figueres på Costa Brava

Bortsett fra Cadaqués, er Figueres byen som tiltrekker seg flest "Dalí-gjester, for i det gamle teateret, Teatro de Figueres, har Dalí bygd opp sitt prestisjetunge og ganske utrolige museum. Torre Gorgot er en del av det, og er det eneste tårnet som var igjen av de middelalderske bymurene. Den gamle byen huser fortsatt andre historiske landemerker som middelaldertorget Plaza del Ayuntamiento og kirken Sant Pere. En del av det gamle jødiske kvartalet er også bevart.

 

Bare 800 meter fra Dalí-museet i Roses-bukta kan du også besøke det største monumentet i Katalonia og en av de største militære festningene i Europa. Castell de Sant Ferran dekker ikke mindre enn 320 mål!

 

Figueres er hovedstaden i Alto Ampurdián og har noen viktige festivaler, flere av dem er knyttet til vinproduksjonen i Empordà-regionen.

 

10. GironaGirona

Byen med en av de viktigste flyplassene på Costa Brava, er også verdt et besøk. Du kjenner sikkert postkortbildet av elven og de nydelige pastellfargene på Casas de l'Onyar. Den fortryllende gamlebyen har mange flere skatter!

 

Spaser langs de gamle festningsmurene med fantastisk utsikt, fortap deg i glansen av det fantastiske og bevarte jødiske kvarteret og beundre de arabiske badene som dateres tilbake til det 11. og 12. århundret. Den imponerende katedralen i Girona skiller seg ut. Den gotiske midtskipet er det bredeste i hele verden! Det hører med at deler av den sjette sesongen av Game of Thrones ble filmet her!

 

I mai må du ikke gå glipp av festivalen Temps de Flor. De mange blomsterdekorasjoner i gatene under festlighetene gjør Girona bare enda vakrere.

 

11. EmpuriabravaEmpuriabrava-kanaler på Costa Brava

Empuriabrava er ofte kalt ”Spanias Venezia”. De 25 kilometerne med farbare kanaler gjør dette til det største marine boligområdet i hele Europa. Et pittoresk skue! Det vakre bakteppet av fjell bidrar til en avslappende feriefølelse.

 

Denne luksuriøse Costa Brava-byen er omgitt av middelalderlandsbyer og nydelige strekninger med gyllen sand. Du kan velge å slappe av på en av de fantastiske strendene, noen av dem hører under naturparken L'Emporda, eller utforske byens historiske arv. Du kan også dra hit for å oppleve en middelalderfestival!

 

12. Lloret de MarLloret de Mar og utsikt fra Castillo San Joan

Sist men ikke minst har vi Lloret de Mar, en av de mest populære feriebyene på Costa Brava. Den er kjent for å være særlig populær blant yngre reisende, men i økende grad peker den seg ut som en viktig familieferiedestinasjon. Denne byen har både kultur og natur å tilby – alt fra middelalderslott, informative museer og fredelige parker til fantastiske strender! Også kan stedet skilte med det største badelandet i Europa: Water World.

 

Uansett hvilken by på Costa Brava du velger, vil det alltid være mye å se og gjøre. Noe for enhver smak! Hvis du reiser med barn, bør du også sjekke våre 6 morsomme familieaktiviteter i Pals.

 

Kart

På kartet under kan du finne alle byene på Costa Brava som er tatt med i vår liste. Fra Blanes i sør som markere begynnelsen på Costa Brava, til Cadaqués, lengst mot nord, som er verdt å besøke takket være sin rike kulturarv, inkludert Dalís hus.